Напишете дума/думи за търсене

Как да напишем по-добра автобиография

В днешния свят намирането на работа, която ни прави щастливи, е трудно. Цялата конкуренция и изискванията на един все по-селективен пазар на труда могат да ни накарат да започнем да се съмняваме в способностите си. Най-вероятно често се натъквате на информация как да подобрите автобиографията си, но може да не е ясно какви стъпки наистина си струва да предприемете.

Създаването на впечатляваща автобиография не е лесно, макар че е лесен достъпът до видеоавтобиографии и графични шаблони в онлайн пространството.
Въпреки това подобряването на вашето CV не се основава на външния. Разбира се, важно е да представите нещо привлекателно, но също така е важно това съдържанието й да не разочарова.

Ако то не е добро, тогава цветовете и шрифтовете няма да имат голяма стойност.

7 основни съвета за по-добра автобиография

1. Не лъжете
Да не лъжете в автобиографията си, може да изглежда очевидно, но фалшифицираните автобиографии всъщност са доста разпространени. Добавянето на работни места, които не сте имали, лъжата за позицията, която сте заемали, или измислянето на постижения, всичко това може да има ужасни последици. Не само е неудобно, но и не е правилно.

Да си честен е не само добродетел, но и интелигентност. Ако вашите шефове или интервюиращи открият, че сте излъгали за нещо важно, те ще започнат да ви нямат доверие. Никой не обича да има ненадеждни работници в компанията си, така че опитайте се да не създавате такова впечатление.

2. Разграничете се от другите
Препоръчително е да подчертаете нещо, което ви отличава от другите. Не само в това как изглежда автобиографията ви, но и в уменията ви. Научете втори език, подчертайте конкретни курсове и добавете доброволческа работа.

Проблемът с почти всички автобиографии е, че са много сходни. Преди години английският беше единственият език, от който се нуждаехте, но това вече не е така. Колкото по-оригинален е вашият професионален път, толкова повече любопитство ще събудите у потенциалните работодатели.

3. Подходяща дължина
Вашата автобиография не трябва да е твърде дълга или твърде кратка. Подчертайте, че сте работили за една и съща компания в продължение на години, вместо да сте работили за много компании за кратко време. Последното дава усещане за нестабилност.

Не включвайте твърде много информация за вашето училище или университет, освен ако постиженията ви там не са забележителни. Всяка тривиална информация трябва да бъде премахната. Идеалната дължина на автобиографията е една до две страници.

4. Не включвайте хобитата
Немалко хора в опита си да се свържат с интервюиращия, включват твърде много лична информация. Освен че е грешка, създава впечатление и за непрофесионалност. Включете представяне на вашите цели в живота или с тази конкретна работа, но накратко.

Стремете се към междинна точка между официалност и лично пространство, без крайности.

5. Приложете препоръки
Много работни места изискват препоръчителни писма, независимо дали става дума за такива, издадени от учебни заведения или бивши работодатели.

6. Грамотност
Абсолютно трябва да се избягват граматически и правописни грешки. Трябва да прегледате автобиографията си, за да избегнете грешки, които могат да ви костват работата. Въпреки че тази препоръка може да изглежда очевидна, твърде много хора я забравят. Пълна с грешки автобиография предполага, че сте небрежни или недостатъчно грамотни. А компаниите не искат да наемат такъв човек.

7. Доброволчеството добавя точки
Включването на доброволческа работа в автобиографията ви често не е необходимо, но е силно препоръчително. Освен че ви дава потенциално подходящ опит, времето, прекарано като доброволец, е плюс. Намерете кауза, която ви интересува, и направете няколко месеца доброволчество.

Всяка компания е привлечена от работник, ангажиран със социални каузи. Демонстрирането на почтеност и загриженост за другите не само ще подобри кариерата ви, но и живота ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X