Напишете дума/думи за търсене

8 причини, поради които йогата е чудесна за хора с наднормено тегло

Въпреки че за хората с наднормено тегло може да е по-трудно да изпълняват определени позиции, истината е, че йогата може да бъде много полезна както физически, така и психологически.
Като цяло йога е чудесна за благосъстоянието на всеки и много хора могат да го потвърдят.

Индийският министър-председател
Нарендра Моди дори направи йогата обект на държавен въпрос, така че всеки в Индия да може да се наслаждава на ползите от нея в ежедневието си.
Политикът дори сподели поредица от видеоклипове, на които практикува йога.

1. Подобрява дишането
Ако сте по-наясно с дишането си и водите здравословен начин на живот, това също ще помогне на хранителните вещества да достигнат по-ефективно до вашите органи. Така те ще функционират по-добре и ще помогнете на тялото си да предотврати заболявания, причинени от недостиг на хранителни вещества.

2. Подобрява вашето самочувствие и качество на живот
Йогата ще ви помогне да напреднете физически и духовно и това ще бъде важно за подобряване на начина, по който виждате себе си. Ще помогне за промяна на ежедневието ви. Така ще имате повече контрол върху тялото си и ще може да подобрите цялостното си качество на живот чрез физическа активност.

3. Помага в борбата с депресията
Хората с ниско самочувствие са по-застрашени от депресия. Ниското самочувствие може да се дължи на несигурност относно външния вид, личностните черти или произход.
Но йогата може да помогне за лечение на лека депресия и да подобри самочувствието ви. Това е начин за медитация, размисъл, придобиване на самочувствие и поддържане на активен и здравословен начин на живот.

4. Облекчава стреса
Посвещаването на част от деня ви на медитация и дълбоко дишане значително намалява нивата на кортизола - хормона на стреса.
Изпълването на дробовете с чист въздух ще ви помогне да се успокоите и ще ви направи по-способни да вземате решения и да се справяте с ежедневните предизвикателства.

5. Намалява физическия дискомфорт
С постоянна рутинна йога може да намалите главоболието и кръвното налягане и да помогнете в борбата с умората и безсънието. Това се дължи на увеличаването на кислорода в мозъка и освобождаването на токсини, които се получават при дълбоко и леко дишане.


6. Виждате промяна
Теглото не влияе на способността ви да правите йога, но е важно да не изисквате повече от тялото си, отколкото то може да даде. Въпреки това ще станете по-гъвкави и уверени, след като практикувате йога за известно време. Ще забележите, че може да правите по-трудни пози, които не сте могли преди.

Следователно йогата е идеална за хора с наднормено тегло, защото ви позволява да вървите със собствено темпо, като никога не натоварвате тялото си твърде много. Също така ще започнете да виждате промените във вашата гъвкавост, сила, баланс и стойка малко по малко.

7. Благоприятства ендокринната система
Всяка йога позиция засяга определена част от тялото на мускулно, нервно или хормонално ниво. Някои пози са насочени към хора, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза.
Ето защо, ако сте с наднормено тегло поради хормонални проблеми, може да считате йога за добро упражнение за справяне с тези проблеми. В този случай препоръчваме да проучите или да попитате инструктор кои пози са най-подходящи за проблеми с щитовидната жлеза и други хормонални проблеми.

8. Бори се с тревожността
Вече споменахме духовните и релаксиращи ползи от йогата. Обикновено се смята за дейност, която помага за намаляване на тревожността.

Компонентите за медитация и дишане не само помагат за намаляване на нивата на тревожност, но ефектите от йога върху нервната ви система също могат да помогнат за концентрацията ви. Това също може да повлияе на вашите хранителни навици и желания.

Кои позиции могат да ви помогнат да отслабнете?
Йогата може да ви помогне да укрепите мускулите си, да подобрите гъвкавостта си, да подобрите дишането си и да ви помогне да се почувствате по-добре като цяло. Тя е особено полезна за хора с наднормено тегло, тъй като добри резултати могат да се постигнат без упражнения с голямо натоварване.

Помогнете на тялото си да насърчи загубата на тегло, като практикувате тези позиции:

• Позата на труп/релаксация (Савасана): Тя е идеална за отпускане и успокояване на ума и тялото.
• Свещта (Sarvangasana): Тя помага за регулиране на вашия метаболизъм и стимулиране на щитовидната жлеза.
• Поза с крака нагоре по стената (Випарита Карани Мудра): Тази поза помага на щитовидната жлеза да функционира по-добре и подобрява проблемите с кръвообращението. Освен това помага за самоконтрола.
• Рибата (Matsyasana): Тази поза помага за регулиране на функционирането на щитовидната жлеза. Също така е полезна за хипофизата, надбъбречните и епифизните жлези.
• Плугът (Халасана): Тя помага за намаляване на коремните мазнини и за регулиране на щитовидната жлеза, далака и черния дроб.
• Кобрата (Bhujanghasana): Тази поза помага за регулиране на надбъбречните и щитовидните жлези. Освен това стимулира и помага за стягане на мускулите на корема. Укрепва гръбначния стълб и спомага за стегнатостта на задните части.

Кои пози трябва да избягвате?
По принцип не трябва да изпълнявате поза, за която не сте физически подготвени, като например тези, при които една част от тялото поддържа цялото ви телесно тегло. Други позиции като падахастасана и баласана, при които се навеждате докрай напред, също могат да възпрепятстват дишането ви.

Редовната физическа активност ще ви помогне да поддържате здравословен начин на живот. Йогата е особено полезна за хора с наднормено тегло, които искат да започнат по-здравословен или по-активен начин на живот, и е особено ефективна, защото може не само да подобри физическото ви здраве, но също така вашето умствено и духовно здраве.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X