Напишете дума/думи за търсене

С „яростна йога“ намираме вътрешен мир, псувайки

Преди само хипитата правеха йога, но сега изглежда, че всички се занимават с йога и това не е толкова необяснимо. Йогата има много психически и физически ползи и практикуването само няколко пъти седмично може да доведе до голяма трансформация.
Има толкова много различни видове йога. В допълнение към по-традиционните версии като Хатха, Кундалини и Виняса, има и йога за мощност, гореща йога и йога за извивки.

Но в Канада съществува нещо, известно като яростна йога.

Според уебсайта на основателя йога на яростта е „практика, включваща работа с дишане, позиционни упражнения и изразяване на сурови емоции с цел постигане на дзен. Яростната йога е отношение и метод за свързване с вас най-лошото аз."

Вместо спокойна и светла среда, пълна с тамян или свещи, яростната йога се провежда в мазето на един от най-известните пъбове Калгари, Албърта.

Но не очаквайте нежните звуци на миниводопад или звън на камбани – фоновата музика за йога на яростта е хеви метъл и псувни.

Линдзи Истаче - основател на йогата на яростта, я описва като "практика, включваща разтягане, специфични упражнения и лош хумор, с цел постигане на добро здраве и да станем дзен като дяволите. Йогата на яростта е поведение."

Леко базирана на Виняса йога, яростната йога позволява на участника да изкара всичките си емоции чрез протягане, ругатни и груби жестове. Може да облекчите много стреса и напрежението, които изпитвате, като псувате, показвате среден пръст и се клатите в ритъма на Metallica или Black Sabbath.

Истаче създава йога на яростта като начин да промени културата на традиционната йога, за да бъде по-подходяща за нея. „Аз съм много шумна, цветна личност. Исках да създам практика, в която да се чувствам комфортно. Знаех, че не съм сама.“

Канадката развива йогата на яростта, докато преживява болезнена раздяла.

„Когато създадете място за себе си да бъдете ядосани и да крещите, да ругаете и да жестикулирате без цензура, изведнъж става трудно да се вземете толкова насериозно. Така че гневът ви доста бързо преминава към смях“, казва тя.

Ползите от яростната йога
Тя не съвпада точно с духовността на класическата йога, но помага на своите потребители да облекчат стреса. Йогата има много предимства, включително намаляване на стреса, кардиореспираторни проблеми и по-добър сън.

Всъщност всичко това се усилва, когато включите ругатни в микса.

Псуването има болкоуспокояващи свойства и науката дава категоричната си подкрепа за това твърдение.
Едно проучване от 2009 г. установява, че когато хората ругаят, това им позволява да държат ръката си потопена в ледена вода по-дълго от тези, които не могат да псуват.

Някои често срещани ползи от яростната йога

- Оценяване на това, което предизвиква гнева
- Контролиране как да обработваме мислите
- Облекчаване на болката
- По-добър сън
- Разработване на ненасилствен метод за реагиране на импулси

Някои йога ентусиасти не смятат яростната йога за истинска йога, но това не притеснява Истаче. "Всеки има право на собствено мнение. Различни неща работят за различни хора и не е нужно всеки да се съгласява с околните", заявява тя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X