Напишете дума/думи за търсене

Защо нашата личност се променя с възрастта

Начинът, по който вашата личност се променя с възрастта, често е толкова фин, че рядко го забелязвате. Въпреки това, докато стигнете есента на живота си и навършите 70 или 80 години, вие няма да сте същият човек, който е празнувал 30-ия си рожден ден.

Всъщност изследванията твърдят, че годините ни правят по-толерантни. Освен това нашият опит ни улеснява да видим реалността от различни гледни точки.
Преди няколко десетилетия се приемаше за даденост, че начинът ни на съществуване не се променя наистина, когато достигнем зрялост. Но тази теория вече не е актуална. Днес човешката личност се разглежда едновременно като гъвкава и подвижна. Това ни улеснява да се адаптираме към изискванията на нашата среда с по-голяма мъдрост. Така че промяната има както смисъл, така и цел.

„Основната задача на човека в живота е да роди себе си, да стане това, което потенциално е. Най-важният продукт на неговите усилия е неговата собствена личност.”
Ерих Фром

Когато срещнете някого след много години, обикновено сравнявате спомена си за него с възприятието си за него днес на физически план. Това е така, защото може да измервате времето с допълнителните бръчки, които виждате по лицето му. Има обаче измерение, което, подобно на кожата, се променя през десетилетията. Това е твоят начин на съществуване.

Личността е психологическа конструкция, съставена от модел на мисли, поведение и нагласи. Това не е фиксирано образувание. Тя има почти незабележими черти, които се променят бавно с течение на живота. Проучване, проведено от Университета на Илинойс, твърди, че въпреки че промените са по-забележими на възраст между 20 и 40 години, тези вариации продължават през цялата зряла възраст.

Но за какво са тези промени? Защо личността се променя с възрастта?

1. Теорията за съзряването на личността
Въпреки че достигате физическа и мозъчна зрялост около 30-годишна възраст, същото не важи за начина ви на съществуване. В интерес на истината, той продължава да се развива въз основа на вашия опит и вашите взаимодействия с вашата психосоциална среда.

Теорията за съзряването на личността гласи, че има един аспект на личността, който не се различава много. Това е темпераментът. Има важна генетична основа и определя вашите реакции към средата, която ви заобикаля. От друга страна, личността е гъвкава и подвижна същност. Променя се, за да ви позволи да се изправите пред предизвикателствата на живота.

2. Теорията за петте големи личностни черти
През 2020 г. Университетът на Тълса публикува резултатите от 152 проучвания. Те анализират промените в личността на извадка от хора от детството до 70-годишна възраст. Това позволило на изследователите да открият как начинът на живот на участниците се е променил. Те базират изследването си по модела на петте големи личностни черти.

Изследователите откриха, че остаряването не е непременно синоним на това да ставаш по-смутен. Всъщност е точно обратното. Начините ни да бъдем прогресивни. Това ни помага да създаваме по-здрави връзки и да разрешаваме и по-добре да се адаптираме към проблемите.

Според теорията на петте големи промените, които се появяват, са следните:

• Имаме повишена екстровертност и откритост.
• Ставаме по-съпричастни и разбиращи.
• Невротизмът намалява, по този начин постигаме по-голяма емоционална стабилност.
• Добросъвестността като черта на личността възниква с годините. Постепенно откриваме, че животът е взискателен. Ние се приспособяваме към тези изисквания, като ставаме по-съвестни.

3. Психосоциални фактори
Начинът, по който вашата личност се променя с възрастта, се дължи на биологични и психосоциални фактори. Вашият начин на живот не е стабилен. Вашата личност е образувание, което се развива, за да улесни по-добрата ви адаптация към околната среда. Промените, на които се подлагате, са пряк резултат от социалния натиск.

Никой не забравя техния социален, културен и дори икономически контекст. Например необходимостта да помагате по всякакъв начин на семейството си или липсата на достъп до академично обучение може да доведе до вариации във вашата личност. Освен това преминаването през травматични преживявания през годините би установило други черти в начина ви на съществуване.

Самотата е друг важен фактор. Ако нямате солидни и значими емоционални връзки, вашата личност се променя. И не към по-добро.
Противно на това, което мнозина от нас може да си помислят, остаряването не ни прави по-смели. В действителност е точно обратното. Но ние сме по-добри, по-отворени и алтруистични и сме по-способни да регулираме емоциите си.

4. Учене чрез опит и мъдрост
Всички се променяме с времето. Ако погледнете назад към далечното си минало, ще се изненадате колко много сте се променили. Това се дължи на натрупването на вашите преживявания. Например импулсивността може да ви е накарала да вземете грешни решения и да реагирате неадекватно. Но с течение на годините сте се научили как да го управлявате.

С две думи, годините са ви направили по-мъдър. Сега проявявате повече здрав разум, благоразумие, мъдрост и интелигентност. Научили сте кои битки си струва да водите и как да действате в определени ситуации. Както каза Ерих Фром, да растеш с мъдрост означава да намериш автентичното си аз.

Защо някои хора не се променят и остаряват лошо
С напредване на възрастта вашата личност узрява и се променя по положителен начин. Това улеснява адаптирането към вашата среда. Въпреки това има хора, които са далеч от това да остаряват здравословно и развиват проблемни личности.

В тези случаи невинаги се осъществява положително съзряване и остаряване. Това води до твърди типове личност. Може да се дължи на следните причини:
• Самота.
• Хроничен стрес.
• Неприемане на напредването на времето.
• Неадресирани травматични преживявания.
• Невротични личности и изключителна умствена ригидност.
• Психосоциални фактори. Например икономически проблеми и социална среда в неравностойно положение.
• Проблеми с психичното здраве. Те често варират от разстройства на личността до недиагностицирана депресия. Те стават хронични с времето.

Личността се променя към по-добро с възрастта
Основната причина, поради която вашата личност се променя с напредване на възрастта, е да ви предложи по-добро качество на живот. Нейната крайна цел е да ви позволи оптимална адаптация към винаги сложен психосоциален сценарий. Като интегрирате добре всеки един от вашите житейски преживявания, вашата еволюция ще бъде по-мъдра, по-ярка и по-здравословна.

Всъщност тези промени не са нищо повече от малки трансформации. Далеч не са внезапни земетресения, те са по-скоро като безшумно движение на тектонски плочи. Те ви помагат да създадете по-богата, по-гъвкава и алтруистична личност. Такава, която гарантира вашето благополучие, психическо здраве и щастие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X