Напишете дума/думи за търсене

Дзадзен практика - тайната на дзен

Дзен обхваща набор от вярвания, възникнали през 6 век сл. н. е. от философията на Буда Шакямуни. Тези идеи се предават от ученик на ученик и стигат до нашата ера. Това предаване на знания е това, което хората познават като дзен линия, обикновено развита чрез дзадзен практика.

Практиката дзадзен не достига до западната култура до началото на ХХ век. Тя навлиза в това общество чрез оценяване на бойните изкуства и градините в японски стил.

Какво всъщност представлява практиката дзадзен?
Основата на дзадзен практиката е медитация в поза лотос - с кръстосани крака, изправен гръб и ръце, отпуснати в скута . Чрез нея може да постигнете голяма промяна в духа си, така че да имате възможност да се слеете с цялата вселена.

Въпреки че много хора вярват, че тази философия е малко странна, източните общества са следвали предписанията на дзадзен в продължение на много векове. Тя е дала началото на безброй обичаи в различни села. Не само това, но и будизмът също покълва от нея. Тази религия използва основите на дзадзен, за да развие цяла философия на живота. Такъв, който се съсредоточава върху медитацията и екстрасензорната връзка с Вселената и други форми на живот.

По този начин будизмът по същество е вяра, която произлиза от дзадзен и прилага своите идеи на практика. Източните общества вече са вярвали, че е имало седем Буди преди Буда Шакямуни - създател на тази философия. Това би означавало, че практиката дзадзен е трансцендентална.

Стъпки за практикуване на дзадзен

1. Позата за медитация
Тя е един от най-важните елементи в дзадзен практиката. Учителите съветват да седите на удобна кръгла възглавница. След това кръстосайте краката си в поза лотос или просто подпрете стъпалата на краката си на противоположното бедро (ако намирате позата лотос за неудобна).

Гърбът ви трябва да е напълно изправен, с вдигната глава и обърната напред. Трябва също да оставите ръцете си да лежат в скута ви с длани нагоре и с палци, докосващи върха на показалците.
Накрая отпуснете раменете и поставете върха на езика си върху небцето. След това фиксирайте погледа си някъде на пода, приблизително на 90 см от вас. Направете го, без да гледате нищо конкретно. С тази позиция ще постигнете както физически, така и психически баланс, тъй като ще може да практикувате медитация удобно.

2. Значението на дишането
След като заемете правилната поза за медитация, ще трябва да се съсредоточите върху дишането си. Вдишайте и издишайте дълбоко и бавно, така че дробовете ви постепенно да се напълнят с въздух. След това повторете.

3. Мисли по време на медитация
Последната част, която трябва да вземете под внимание, ще бъде работата, която ще извършите конкретно на вашето умствено ниво. Обърнете внимание на мислите си. Учителите съветват да се опитате да изчистите ума си. Трябва да го освободите от всякакви мисли, планове или грижи. Разбира се, това не означава, че трябва да ги блокирате, а просто да ги оставите да текат, без да фокусирате вниманието си върху някоя конкретна мисъл.

За да постигнете това, трябва да се съсредоточите върху дишането си. По този начин то се превръща в начин да се закрепите към настоящето, като същевременно увеличавате осъзнаването на тялото си. Всичко това, докато полагате усилия да останете в описаната по-горе поза.

Както можете да видите, дзадзен практиката е доста проста и изисква само малко физическо и повтарящо се усилие. Точно затова дзадзен прилича на самия живот. Усилията и повторението ще ви позволят да постигнете добро лично развитие и адекватен напредък в преследването на всяка цел. Така ще може да прилагате неговата философия както в личния, така и в професионалния аспект на ежедневието си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X