Напишете дума/думи за търсене

Шактипат – или как се предава духовна енергия

Шактипат е концепция, която идва от източните философии, по-точно от индуизма. Произхожда от санскритските думи shakti, което означава (психическа) енергия, и pata, което означава падане. Състои се от предаване на духовна енергия от един индивид на друг.

Смята се, че терминът се отнася до прехвърлянето на енергия (шакти) от духовен учител към ученик. Това събужда съзнанието на ученика и ускорява вътрешния му прогрес.
Може би си мислите, че тази концепция вероятно включва паранормални явления и неоснователни вярвания.

Въпреки че няма убедителна научна теория относно шактипат, съществуват редица индикации и изследвания, които свързват феномена с научна теория, подкрепена от много доказателства. Това е теорията за квантовото заплитане.

Идеята за шактипат (предаване на енергия) и квантовото заплитане споделят предпоставката, че комуникацията на разстояние между два обекта може да съществува чрез неизвестни канали. Първоначално Алберт Айнщайн нарича този механизъм „призрачно действие от разстояние“. Той го смята за луда теория и не вярва, че е възможно. Но днес учените са тествали това явление.

Квантово заплитане
Квантовото заплитане е феномен, който се обяснява от гледна точка на квантовата механика (субатомната равнина). Това предполага, че две частици могат да поддържат връзка, въпреки че са физически разделени.

Метафорично казано, все едно има две ябълки, свързани на различни места на планетата. Например една в ръката ви и друга в Далечния изток. Тази на изток започва да покафенява и изневиделица същото се случва с плода в ръката ви.

Може да изглежда лудост, но не е. Учените Ален Аспект, Джон Клаузър и Антон Зейлингер спечелиха Нобеловата награда за физика през 2022 г. за своите разработки по тази тема и нейното приложение в компютърните технологии. Следователно квантовото заплитане не е просто теория, а е подкрепено от емпирични доказателства.

Но каква е връзката му с шактипат? Една хипотеза гласи, че тази взаимовръзка не се среща само в субатомния свят, но и в други области. Учените смятат, че човешкият мозък действа като една от частиците, свързани с друга частица (мозъка на друг човек). Но как е възможно това?


Шактипат: истински или фалшив?
Източните философии вярват, поне теоретично, че е възможно чрез медитация този вид контакт между двама души да се установи от разстояние. Когато се появи шактипат, медитиращият прехвърля енергия. Това води до друг индивид, който изпитва кундалини.

Кундалини се описва като състояние, което „разпалва вътрешния огън“. Това е като инжекция от енергия, която приемникът преживява като внезапно състояние на озарение.

Твърди се също, че това предаване на енергия е лечебно за ума и тялото. Въпреки че има няколко публикувани свидетелства, едно от най-интересните е „Спекулациите относно Шактипат като призрачно действие от разстояние“.

В този документ авторът, предпазлив физик по природа, разказва личен опит. Той бил в Остин, Тексас, и негов приятел го помолил за снимка, без да му казва защо.
Няколко седмици по-късно, когато се събудил, той започнал да медитира и изведнъж усетил, че мозъкът му „е зареден като батерия“. Освен това му се струвало, че съзнанието му се е разширило „за да достигне цялата вселена“. Може да се каже, че той е изпитвал кундалини.

Процесът на шактипат
Малко след това събитие физикът научава, че снимката му е била показана на йога гуруто Гурумайи Чидвиласананда, който е бил в Ню Йорк вечерта преди странното си преживяване. Изглежда, че събитието е било предаване на енергия от йогите. Физикът веднага го свързал с теорията на Айнщайн за „призрачното действие на разстояние“ и квантовото заплитане.

Цялото преживяване продължило четири часа. По време на първите два изпитал усещане за пълнота. Той описва това като енергизиране на ума си. През следващите два часа това състояние постепенно започнало да отслабва. В крайна сметка той изпаднал в безсъзнание.

Към днешна дата авторът не е успял да даде правдоподобно обяснение за своя опит, макар да го свързва с квантовата физика.

Когато обяснява феномена, той говори за „спекулации“ или хипотези, тъй като няма доказателства, които да подкрепят надеждно тези твърдения. Работата му обаче открива нови хоризонти, тъй като той цитира безброй експерименти върху квантово заплитане, проведени при контролирани условия.

Все още не е доказано, че квантовата механика е пряко свързана със съзнанието или духовната енергия. Следователно всяко твърдение в тази насока остава спекулативно.

Въпреки това квантовата механика показва, че субатомните частици са заплетени. Това означава, че тяхното поведение е тясно свързано, независимо от разстоянието между тях.
Това накара някои теоретици да изследват идеята, че съзнанието и духовната енергия може да са част от квантовата механика. Към това се добавя фактът, че предаването на енергия чрез техники като шактипат може да има научна основа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X