Напишете дума/думи за търсене

Защо независимите хора трудно намират партньори?

Чували сте израза, че за да обичате някой друг, първо трябва да обичате себе си. Това е така, защото да обичаш себе си, означава да подхождаш към другия човек от чувство на желание, любопитство или интерес, а не от нужда. Въпреки това тези хора, които са лично и емоционално независими, често изпитват най-много трудности при установяването на връзка.
Случвало ли ви се е това?

Има склонност да се смята, че за да сте част от емоционална връзка, трябва да притежавате редица характеристики. Например да бъдете привлекателни, успешни, интелигентни, забавни… Но ако се огледате наоколо, ще видите, че хората от всякакъв вид се радват на връзки. Освен това, колкото и да е парадоксално, тези, които са извършили повече вътрешна работа върху себе си, често се чувстват неспособни да си намерят партньор.

Защо независимите хора често се затрудняват да намерят партньори?
Намирането на партньор обикновено е особено трудно за тези, които са преминали през важен процес на трансформация. Хора, които са изпитвали емоционална зависимост в миналото и са я преодолели чрез работа върху себе си.

Каквато и да е вашата ситуация, ето някои от причините, които може да ви пречат да постигнете целта си.

Не разбирате независимостта
Във всяка връзка е важно всеки от нейните членове да поеме отговорност за собственото си щастие и емоции.

Да бъдеш емоционално независим, не означава да си студен или дистанциран. Ако тълкувате погрешно този термин, може да попаднете в капана да не позволите да бъдете обичани, да не си позволите да се свържете с другите на дълбоко ниво. След това започвате да изпитвате чувства от рода на: „Аз съм напълно способен да правя всичко сам, но не искам да го правя сам“.

Свикнал си да си сам
Ако сте необвързани от дълго време, може да ви е по-трудно да започнете връзка. Това е така, защото понякога самотата става пристрастяваща. Всъщност това ви осигурява усещане за контрол, което, когато започнете връзка, се заменя с интензивни емоции и голяма доза несигурност. Въпреки това вие невинаги желаете, съзнателно или несъзнателно, да направите тази промяна.

Освен това, както при всички социални умения, ако не ги практикувате редовно, губите своите умения и увереност в съответната област. Заради това след години на необвързаност вашите романтични взаимоотношения може да не се окажат толкова гладки и удовлетворяващи, колкото бихте искали. Това може да ви спре дори да опитвате повече.

Вие поддържате дисфункционално убеждение
Може да откриете, че поддържате определено вярване, което се превръща в самоизпълняващо се пророчество. В този случай вашето убеждение е, че никога няма да намерите партньор. Тази идея може да започне от лош минал опит. Може би си мислите, че всяка връзка означава страдание и оставяне на себе си на заден план. Или сте убедени, че никой няма да приеме връзка при вашите условия, даващи свобода и приятелство, а не на изисквания и контрол.

Същата тази идея може да ви накара да гледате на общуването лице в лице с нови хора песимистично и подозрително, вместо да си позволите да видите как се развива ситуацията. Умствените бариери, които носите, са тези, които в крайна сметка блокират вашите възможности.

Имате високи стандарти
Не може да пренебрегнем факта, че като независим човек може да ви е трудно да намерите партньор, защото сте склонни да имате по-високи стандарти. Може да искате да започнете връзка, но всъщност не е необходимо. Това е така, защото цените и оценявате живота си такъв, какъвто е, и обичате и уважавате себе си. Поради тази причина вероятно сте готови да приемете в битието си само онези хора, които могат да подобрят текущото ви положение.

Ако погледнете нещата от тази гледна точка, вие сте склонни да изключите всеки, който не е развил същата концепция за любов като вас и който не е работил върху себе си. Поради тази причина в днешното общество, където има тенденция към повърхностност, течна любов и неосъзнаване на собствените нужди, намирането на човек с подобно мислене може да бъде още по-сложно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X