Напишете дума/думи за търсене

Невродермит - причини, симптоми и лечение

Невродермитът е състояние, известно още като „лихен симплекс хроникус“, което компрометира здравето на кожата. Въпреки че не е заразно, то причинява голям дискомфорт на тези, които страдат от него.

Както се посочва от Mayo Clinic, невродермитът е кожно заболяване, което се проявява като сърбящо петно. Тъй като кара човек да се чеше постоянно, кожата има тенденция да изсъхне, както и да стане дебела и груба.

Разчесването засилва сърбежа, което се превръща в порочен кръг. Освен това с напредването му се появяват все повече и повече петна по цялото тяло. Най-честите локализации са шията, китките и глезените, но не са изключени и в други области.

Изследванията показват, че това състояние има тенденция да се появява при хора под стрес или емоционално напрежение.
Сърбежът е форма на соматизиране на този стрес.

Тази патология е по-често при възрастни, отколкото при деца. Въпреки това може да е резултат от нервен тик, който може да се появи на всяка възраст.

Какви са причините за него?
Точната причина за невродермит все още не е известна. Въпреки това, както е описано в публикация в Acta Dermato-Venereologica, има няколко рискови фактора, свързани с появата му. Един от най-важните е стресът, тъй като разпространението му е по-високо сред хората със стресов и състезателен начин на живот.

Също така е идентифициран по-често при:

• Хора между 30 и 50 години
• Пациенти с анамнеза за атопичен дерматит, алергичен ринит или астма
• Жените със съотношение 2 към 1 спрямо мъжете
• Азиатци

В някои случаи има задействащи ситуации. Например ухапване от насекомо, носене на груби дрехи или суха кожа. Също така се свързва с хронични кожни заболявания като псориазис.

Основните симптоми на невродермит
Първият симптом обикновено е едно или повече сърбящи петна по кожата. Докато пациентът се чеше, кожата придобива по-люспеста или кожена текстура. Сърбежът може да е продължителен или може да се появи по време на стрес или през нощта.

Понякога се появяват рани от самото чесане. Поради това невродермитът може да доведе до сериозни усложнения. Най-често лезиите оставят трайни белези. Освен това раните могат да се инфектират. Освен това влошава качеството на съня и на сексуалния живот.

Лечение
В някои случаи може да е препоръчително да използвате перорални антихистамини. Това е така, защото хистаминът е веществото, което най-много се свързва със сърбежа. Освен това този вид медикаменти предизвикват сънливост, което може да подобри качеството на съня на тези хора.

Истината е, че един от най-полезните аспекти на лечението на невродермит е психотерапията. Разговорът със специалист може да помогне за намаляване на стреса или да научи пациента как да предотврати или избегне определени поведения като прекомерно чесане.

Невродермитът може да бъде подобрен или облекчен чрез редица прости мерки у дома. За да се опитате да предотвратите пресомерното чесане, се препоръчва да приложите студени, мокри компреси върху кожата за няколко минути. Направете го, преди да нанесете какъвто и да е мехлем, тъй като това подобрява абсорбцията му.

Може също да включите лъжица овесени ядки в такъв компрес. Според рецензия, споделена в Индийския вестник по дерматология, венерология и лепрология, тази съставка има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които помагат за успокояване на сърбеж, дерматит и обриви.

Други мерки
• Покрийте най-засегнатите зони, за да избегнете надраскване и усложнения на лезията.
• Поддържайте кожата чиста и овлажнена. Леките емолиенти като вазелин са доста полезни.
• Не вземайте горещи душове, тъй като те влошават сухотата.
• Поддържайте ноктите къси и изпилени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X