Напишете дума/думи за търсене

На какво се дължи аналният сърбеж?

Аналният сърбеж е, меко казано, неудобна ситуация. Това не е заболяване, а по-скоро симптом, който може да се появи по много причини. Едни от тях са лоша хигиена или прекомерно изпотяване в областта.

Този проблем се състои в интензивно усещане за сърбеж не само в ануса, но и в цялата зона. Тя може да прогресира и да се разпространи до скротума или вагината в някои ситуации. Често се свързва със зачервяване и интензивно усещане за парене. Помнете, че почесването увеличава дразненето. Аналният сърбеж е по-често срещан е при мъжете.

Аналният сърбеж обикновено се влошава през нощта и въпреки че повечето случаи причините са доброкачествени, той може да бъде и симптом на сериозен здравословен проблем.

Какво причинява анален сърбеж?

• Лоша хигиена. Остатъците от изпражнения и бактериите, които ги съставят, променят pH на кожата на ануса. Това причинява усещане за сърбеж и също така насърчава инфекции.
• Прекомерното почистване или измиване с агресивна козметика също причинява анален сърбеж. Използването на определени сапуни или кърпички и дори прекалено интензивно измиване на зоната може да причини сърбеж.
• Кожни заболявания като псориазис или дерматит, алергични процеси.
• Рак на кожата в близкия район.
• Възпалително заболяване на червата.

Важно е да се отбележи, че сърбежът в ануса може да бъде причинен от множество инфекции. Често се среща, особено при деца, поради чревни паразити като острици. Този здравословен проблем е свързан и с кандидозата.

Всякакви наранявания като хемороиди и фистули са друга честа причина за анален сърбеж.

Как се облекчава тази ситуация?
Ако сърбежът стане постоянен, или ако има признаци на инфекция в областта или кървене, трябва да посетите лекар.
Може да се наложи да извърши ректален преглед и преглед на ануса. Така ще установи дали няма лезии като хемороиди или рани, които причиняват сърбежа.

Какво е лечението на аналния сърбеж?
За лечение на сърбеж в ануса най-важното е да се контролират хигиенните мерки. След изпразване на червата професионалистите препоръчват измиване на мястото с неутрален сапун или почистване с мокри кърпички. След това внимателно подсушете зоната с чиста кърпа.

Има определени мехлеми и лосиони, които могат да успокоят зоната. Някои лекари препоръчват също да поръсите малко талк.

Други общи мерки, които са от съществено значение:
• Избягване на почесване, особено с дълги нокти.
• Внимавайте с вашата диета. Пикантните храни могат да раздразнят ануса много повече.
• Не трябва да приемате лаксативи. Консумирайте повече плодове и фибри.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X