Напишете дума/думи за търсене

Dermatitis Neglecta - състояние, появяващо се, когато не се къпем

Това, което се случва в тялото ни, когато не се къпем, е доста странно. Историите за това как неприятната миризма и кожните инфекции са резултат от липса на хигиена са верни. Освен това науката е изследвала тези ефекти и дори е идентифицирала патология, известна като dermatitis neglecta.

Може да не знаете, но кожата постоянно се колонизира от микроорганизми. Тази микробиота, присъстваща в епидермиса, се състои от бактерии и гъбички. Има различни видове бактерии и те варират в зависимост от климата и възрастта на човека.

Кожната микробиота изпълнява различни функции и хигиената на тялото играе голяма роля в процеса на нейното поддържане. Това, което се случва в тялото ни, когато не се къпем, е, че спираме да се намесваме положително в растежа на бактериите и гъбичките. Така му даваме възможност за неконтролирано размножаване.

Липсата на душове и вани улеснява размножаването на бактериите и тялото започва да асимилира патогенни микроорганизми, които вече не изпълняват здравословни функции в тялото. Накратко, ние ставаме по-податливи на външни бактерии и гъбички.

Тялото ни се променя, когато не се къпем няколко дни. Сред тези промени са:
• Бавен метаболизъм. Душовете и ваните стимулират вътрешните клетъчни процеси. По този начин скоростта на метаболизма се увеличава с хигиената, защото получава стимул за генериране на енергия. Напротив, без подходяща хигиена процесите на генериране на енергия се отдръпват.
• Натрупване на мъртва тъкан. Измиването премахва мъртвите клетки на епидермиса, така че новите клетки заемат тяхното място. Това намалява производството на себум, така че засяга особено хората с акне.
• Кожни инфекции. Некъпането насърчава имплантирането на патогенни микроорганизми.
• Лоша миризма. Кожата започва да мирише лошо, когато не се къпем редовно. И въпреки че причината за неприятната миризма обикновено се приписва на потта, това не е истинският източник.

Липсата на душове генерира имплантиране на бактерии, които не са част от нормалната микробиота на кожата. Така те се натрупват и кожата съхранява гниещи мъртви клетъчни остатъци. Ето откъде идва миризмата.

Dermatitis neglecta
През 1987 г., изследователите описват за пръв път тази патология. Dermatitis neglecta се появява в тялото ни, когато не се къпем често. Проявява се като люспеста кожа. Тези люспи са текстурирани и имат висока концентрация на себум. Основната причина тук е лошата хигиена.

Тя обаче невинаги е свързана с мързел или липса на интерес към външния вид. Например, когато става въпрос за психично болни хора, те не поддържат чистота на тялото си в резултат на психическото си състояние. Има и локални форми на това състояние, често около хирургични белези, които не са дезинфекцирани, защото би било болезнено.

Друго клинично състояние, което хората често бъркат с Dermatitis neglecta, е terra firma-forme дерматит. Основната разлика е възрастта на поява, тъй като тийнейджърите са най-засегнати от последното. Това са юноши, които пренебрегват хигиената си поради промените в поведението, характерни за този етап от живота. Те, разбира се, включват типичните лоши хигиенни навици.

Люспите са единственият симптом на dermatitis neglecta.
Измиването е единственото лечение и състоянието не изисква антибиотици.


Също така не е здравословно да се мием твърде често
Това, което се случва в тялото ни, когато не се къпем, е вредно, но прекомерното правене също може да има обратен ефект. Балансът е най-добрата мярка.

Това е така, защото прекомерното вземане на душ води до дерматит. Може да има прекомерен пилинг и следователно загуба на клетки, които са важни за защитата на епидермиса.
Освен това обикновено използваме химикали като сапуни, гелове и шампоани, когато се къпем, и това също води до определени резултати. Кожата може да реагира на такива съединения и може да доведе до неблагоприятни странични ефекти.

Заключение

Това, което се случва в тялото ни, когато не се къпем, е поредица от кожни реакции. Повече от три дни без душ могат да бъдат вредни поради промяната на микробиотата, което води до появата на лоша миризма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X