Напишете дума/думи за търсене

Амнезия във взаимоотношенията, или когато партньорът забравя важни неща

Случвало ли се е вашият партньор да забрави датата на вашата годишнина или рожден ден? Той отрича ли да е казал думи, които знаете, че са излезли от устата му? Дали той не помни онази важна вечеря, на която дискутирахте наболял проблем? Ако тези ситуации ви звучат познато, вашият романтичен партньор може да страда от амнезия във връзката.

Това е често срещано явление, което може да се случи на всеки и се дължи на различни причини. Това обаче е и източникът на много спорове между двойки. Ако бъде неразбрано или се случва твърде често, това в крайна сметка засяга дълбоко връзката.

Амнезията на връзката се състои от систематично забравяне на моменти, събития или ситуации, които са значими за човек в романтични отношения. Неговият партньор може да забрави подходящи дати, важни споделени преживявания или разговори, които са били от съществено значение за връзката.

Накратко, единият от партньорите има проблеми да си спомни нещо, което е силно емоционално важно за другия. По същата причина този, който помни перфектно, не може да разбере как човекът до него е могъл да го забрави.

Какви са причините за амнезия във връзката?
Произходът на амнезията във връзката невинаги е един и същ. За да разберем откъде идва, е необходимо да анализираме друго поведение и динамика в отношенията, за да ни насочат в една или друга посока. Въпреки това има няколко чести причини.

Различни перспективи
Това е една от най-честите причини за възникване на амнезия във връзката: всеки партньор обработва, чувства и преживява събитията по различен начин. По същата причина спомените на двамата не са еднакви. Това означава, че това, което за един човек може да бъде важен разговор или събитие, може да не е толкова важно за другия.

Всеки човек може да оцени и приоритизира различни моменти или дори да интерпретира една и съща ситуация по различен начин. По този начин паметта на двамата ще се различава и това може да доведе до спорове.

Липса на внимание и ангажираност
Понякога тази липса на памет идва от липса на интерес. Ако връзката е изпаднала в рутина, ако човекът я живее автоматично и с ума си другаде, тогава е по-трудно да кодирате спомените в ума си, тъй като той няма да обръща внимание.

Установено е също, че емоциите играят основна роля в консолидирането на паметта и че информацията, която свързваме с интензивна емоция, е по-лесна за съхраняване и извличане.
Поради тази причина, ако чувствата на човека са избледнели и той изживява времето си с партньора си само със силата на навик, тогава паметта му ще се проваля по-често.

Личностни черти
В случаите, когато един човек е склонен да помни всичко, а другият е склонен да забравя, обичайно е първият да има невротични черти, а вторият да живее много в настоящето.
За първия вид е важно да запомни всяка дума и преживяване и той ще го приеме като обида, ако партньорът му не прави същото.
Напротив, вторият ще бъде по-фокусиран върху ежедневните дейности и ще придава по-малко значение на случилото се в миналото.

Въпреки това неудовлетвореността в отношенията и невротизмът са свързани, така че неудобството ще стане очевидно по-рано, отколкото по-късно.

Емоционална манипулация
Не може да изключим, че тази очевидна липса на памет е стратегия на емоционална манипулация. Твърдението, че не помните нещо, може да бъде инструмент за избягване на отговорност, обезсилване на казаното от другия човек или получаване на някакъв друг вид облага.

Освен това, ако се практикува систематично, това може да доведе до това партньорът да се усъмни в собствената си преценка и да бъде оставен на милостта на другия. Това е известно като гаслайтинг.

В някои връзки единият от партньорите се преструва, че не помни съответните събития с единствената цел да манипулира другия.

Какви са последствията от амнезията на връзката?
Последствията от амнезията на връзката в двойката са различни за всеки партньор. Този, който обикновено помни, може да се почувства обиден, наранен и презрян от забравата на другия. Той може да чувства, че партньорът му не го взема под внимание, че не цени времето им заедно и че той не е приоритет в живота му.

От друга страна, този, който има амнезия, може да се чувства притиснат, изискван и тормозен от постоянните упреци на другия. Обвиненията в липса на любов или ангажираност от страна на партньора могат да бъдат болезнени и обидни, което също води до множество конфликти и спорове.

В случай на анамнеза във връзката комуникацията и гъвкавостта са определящи.
Фактът, че вашият партньор не помни същите събития или моменти като вас, или не ги помни по същия начин, не означава, че той не ви обича или се чувства длъжен да е с вас.

Така че нашият последен съвет към вас е да не принуждавате човека до вас да обработва и тълкува информация и чувства по начина, по който го правите вие, и да бъдете възможно най-разбиращи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X