Напишете дума/думи за търсене

Шест признака, че си биромантик

Биромантизмът е нов термин, който определя психо-афективно поведение, което винаги е съществувало в областта на човешките отношения. Етикетът на биромантичен ни позволява да назовем този вид поведение, с което много хора се идентифицират.

Да бъдеш биромантик, означава да изпитваш изключително интензивна емоционална връзка с някой друг, независимо от неговия пол и без усещане за сексуално желание.

Научната литература изяснява това разграничение и възможността за отделно преживяване на емоционална и сексуална връзка.

Знаците, които подсказват, че може да сте биромантик

1. Харесвате някого, но не по сексуален начин
Ако сте биромантик, вероятно ще откриете, че сте силно привлечени от някого, но не изпитвате сексуално желание към него. Връзката е само умствена и емоционална, независимо от пола. Вие имате своя собствена сексуална идентичност и понякога изпитвате специална и завладяваща близост с други хора от различен пол и сексуална ориентация.

2. Чувствате силен емоционален афинитет, но не и физически
Ако сте биромантик, имате способността да виждате най-красивите аспекти на хората. Вие гледате отвъд пола и джендъра. По правило вашите взаимоотношения се изграждат с интензивен емоционален и интелектуален афинитет. Има хармония във вашите ценности, вкусове и страсти и въпреки че чувствата ви не достигат до физическата сфера, вие изпитвате истинско възхищение към другия човек.

При липса на сексуално привличане тези връзки са доминирани от серотонина и преди всичко от окситоцина. Проучване, проведено от университета Васеда (Япония), показва, че този хормон насърчава социалната и емоционална връзка, която е толкова важна за хората.

Връзките, основани на биромантизъм, са доминирани главно от окситоцин, а не толкова от невротрансмитерите, които медиират сексуалното желание.

3. Вашите фантазии не са сексуални
Като биромантик вие фантазирате за човека, който ви привлича. Тези блянове обаче не достигат до физическо или сексуално ниво. Те са доминирани от компания, съучастие, привързаност и взаимна грижа. Това е вид любов, основана на възхищение и дълбока връзка, която надхвърля плътското.

4. Често обмисляте да имате повече от една връзка
Знаете, че много хора около вас няма да разберат, но може да помислите за практиката на полиаморията. В този случай обмисляте колко обогатяващо би било да имате партньор, с когото сте емоционално и сексуално в хармония, заедно с някой друг, който ви привлича само романтично.

5. Чувствата ви към партньора ви не се променят
Това е може би най-противоречивият и проблематичен аспект на биромантиката. Имате партньор, но изпитвате романтично привличане към други хора. Въпреки този факт вашите чувства на любов и сексуално желание към мъжа или жената, с които споделяте живота си, не се променят. Това е солидна и истинска връзка.

6. Понякога се чувствате изгубени или объркани
Често срещан ефект от биромантизма е съмнението във вашата сексуална идентичност. Това често може да доведе до чувство на объркване, сплашване и дори срам през целия ви живот. Освен това може да откриете, че се питате следното:

• „Това, което чувствам, наистина ли е любов?“
• „Защо харесвам този човек, но не го желая сексуално?“
• „Ако изпитвам тези чувства към някого от същия пол, означава ли това, че съм с различна сексуална ориентация?“

Изясняването на вашата сексуална идентичност може да не е лесно. Сексуалните малцинства като куиър, пансексуални и ЛГБТ+ групи все още носят множество стигми.

Следователно идентифицирането като биромантик включва самооткриване и разбирането и приемането му може да бъде трудно.

Няколко съвета, ако сте биромантик
Афективността има много форми и езици. Имайте предвид, че романтичната ориентация на индивида не съвпада непременно със сексуалната му. Това ни помага да разберем сложността на механизмите на привличане и как променливата на пола дори не трябва да присъства.

Ясно е, че да си биромантик, не е лесно, доколкото много хора избират да скрият и потискат тази тенденция. Но това само причинява страдание. Ако сте биромантик, може да ви е трудно да поддържате сексуална афективна връзка, докато паралелно имате биромантична връзка. Какво можете да направите в тези ситуации?

• За да имате здрави и щастливи връзки, трябва да поставите граници и да постигнете споразумения.
• Трябва да разберете, че много от вашите партньори няма да разберат какво означава да си биромантик.
• Имайте предвид, че животът ви ще се определя както от афективни сексуални отношения, така и от несексуални романтични отношения.
• Отпразнувайте романтичната си ориентация без страх, като развивате връзката си, приемате общи предизвикателства и зачитате общите си нужди.
• Свържете се с групи от биромантици, организации и онлайн групи, чрез които може да научите, да изчистите всякакви съмнения и да потушите страховете и несигурността.
• Винаги трябва да информирате потенциалните си партньори (романтични или сексуални), че сте биромантичен и какво означава това.
• Искрената комуникация ще бъде крайъгълният камък, който определя всяка ваша връзка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X