Напишете дума/думи за търсене

Разлики между джендър дисфория и куиър теория

Терминът джендър дисфория в момента е широко обсъждан.
Някои изследователи заявяват, че това попада повече в областта на куиър теорията, отколкото в професионалното и научно познание. В резултат на това има забележителен напредък в неговото разбиране.

Разграничаване на термините според Американската психиатрична асоциация
Когато се използва терминът пол, се прави препратка към биологичния показател, който показва дали индивидът е роден с мъжки или женски гениталии. От друга страна, когато се използва терминът джендър, той се отнася до ролята, която индивидът приема. С други думи, дали се възприема като мъж или като жена.

Полът се определя при раждането на индивида. Ако се появи на бял свят биологично женско бебе, му се определя женският пол. Въпреки този факт може да се случи неговият пол да е нетипичен.

Някои индивиди, въпреки че са от определен пол, се възприемат и описват като от противоположния пол. Изправени пред тази ситуация, може да се появи полова дисфория. Това е свързано с дискомфорта, страданието и мъката, които индивидът изпитва като последица от несъответствието между пола, който му е определен при раждането, и пола, с който се идентифицира.

Полова дисфория
Световната здравна организация (СЗО) не счита половата дисфория за клинична единица. Американската психиатрична асоциация обаче не е съгласна. Нейните експерти я определят като дълбоко несъответствие между пола, определен при раждането, и този, с който индивидът се изразява. За да бъде диагностицирана полова дисфория, дискомфортът, произтичащ от това несъответствие, трябва да е продължил поне шест месеца.

Освен това трябва да са налице следните симптоми:
1. Желанието да бъдете третирани по начин, последователен и съобразен с пола, с който индивидът се идентифицира.
2. Желанието да притежават сексуалните характеристики на пола, с който се идентифицират.
3. Копнеж да могат да премахнат морфологичните характеристики на пола, с който се чувстват в противоречие.
4. Силно желание да принадлежи към друг пол или многократно поведение, типично за другия пол.
5. Имайки дълбоко убеждение, че се чувстват, държат и мислят по начин, който съответства на пола, с който се идентифицират.

Обичайно е хората в жизнените етапи на юношеството, както и в зряла възраст, да избират да се държат и обличат според възприемания от тях пол. Ако тяхната среда, приятели и семейства ги приемат такива, каквито са, и те могат да се изразяват свободно, дискомфортът, който изпитват в резултат на често социално отхвърляне, има тенденция да намалява.


Отвъд куиър теорията
Известният испански психолог Марино Перес Алварес наскоро публикува анализ относно въздействието, което куиър теорията оказва върху колективното въображение относно това клинично състояние. Той твърди, че психологията е в състояние да предостави научно познание по въпроса, за разлика от куиър теорията.

Благодарение на психологически изследвания ние знаем, че множество фактори участват във формирането на идентичността, включително социални и културни детерминанти. Наясно сме как се формират и възникват чувствата и разбираме, че те се влияят от социалния контекст, в който се развива индивидът.

Ето защо Перес-Алварес предлага, вместо да се подхожда към джендър дисфорията от странна гледна точка, тя да бъде изследвана от научна гледна точка. Той е категоричен, че тази гледна точка, освен че е обективна, би била изключително емпатична.

„Да се отнасяме към хората еднакво, не означава да ги третираме еднакво, а да вземем предвид техните уникални нужди, така че да имат еднакви възможности да постигнат възможно най-пълноценен живот.“
Марино Перес-Алварес

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X