Напишете дума/думи за търсене

Романтична и сексуална ориентация – прилики и разлики

Романтичната и сексуалната ориентация често съвпадат и вие чувствате интензивна и дълбока сексуално-афективна връзка с някого. От друга страна, може да изпитате огромно очарование и емоционална привързаност към някого, но изобщо да не изпитвате физическо желание или привличане към него. Това може да се случи с хора от всякакъв пол.

Сексуална ориентация: кой сте вие и към кого сте сексуално привлечени
В разбирането за човешките взаимоотношения сме склонни да приемем, че онези, които ни привличат романтично, го правят и сексуално. Обаче не е така. Нещо повече, много от нас са физически привлечени от онези, с които нямаме емоционална връзка. Често се смята, че една връзка може да се състои от секс и нищо повече.

Когато това се случи, това нерядко се дължи на факта, че романтичната и сексуалната ориентация на индивида не са в синхрон.

Определението за сексуална ориентация и нейните категории
Сексуалната ориентация определя към кого сте физически и сексуално привлечени. В това измерение романтичното привличане може да се появи или да не се появи.

Начинът, по който се отнасяте към другите, когато става дума за афективен секс, оформя серия от категории.
• Бисексуалност. Привличане и за двата пола.
• Асексуалност. Сексуалното влечение е изключено. (Не съществува).
• Хетеросексуалност. Привличане към хора от различен пол.
• Хомосексуалност. Привличане към хора от същия пол.
• Пансексуалност. Привлечение към всяка полова идентичност.

Сексуалната ориентация и половата идентичност не са едно и също
Статия, публикувана в The Journal of Neuroendocrinology, обяснява, че сексуалната идентичност и сексуалната ориентация са различни компоненти. Понякога те са свързани и адаптирани към гениталния пол на индивида, но това невинаги е така.

Следователно, докато сексуалната ориентация се отнася до това към кого сте сексуално привлечени, половата идентичност определя кой сте.

• Трансджендър. Имате идентичност, различна от вашия биологичен пол.
• Цисджендър. Да имаш идентичност, която съответства на тази, с която си роден.
• Недвоична. Притежаване на полова идентичност, която не съответства изцяло на мъжкия или женския пол.
Сексуалната ориентация е свързана с това към кого сте сексуално привлечени. Половата идентичност е това, което сте.

Романтична ориентация: несексуалната емоционална връзка
През цялата история на човечеството ние сме възприемали романтичната любов като израз на страст и сексуалност.

Класическите произведения на антрополога Хелън Фишър като „Защо обичаме” и проучване, публикувано в Frontiers in Psychology, предлагат еволюционна визия, свързана с човешката репродукция.

Въпреки това основната разлика между романтичната ориентация и сексуалната ориентация е, че сексуалността, желанието или физическото привличане невинаги присъстват в първия вид. Както е обяснено в анализ, публикуван в Current Directions in Psychological Science, те са различни субективни преживявания с различни невробиологични субстрати.

Романтична ориентация
Тя определя емоционалната, интелектуалната и романтичната връзка, която може да изпитвате към някого. Сексуалното желание може да се появи или да не се появи. Обикновено се проявява във вид връзка, която в много случаи предизвиква противоречие. Например чувство на емоционално привличане към някого, който не е в синхрон с вашата полова идентичност.

Ако сте хетеросексуален, все още може да почувствате значителна близост и интимност с някого от вашия пол. Този тип ориентация е типичен за асексуалните хора. Категориите романтична ориентация са:
• Хоморомантик. Романтично привличане към хора от същия пол.
• Биромантик: Романтично привличане към хора от същия или различен пол.
• Хетероромантик. Романтично привличане към хора от различен пол.
• Панромантик. Романтично привличане към хора от всякакъв пол.
• Демиромантик. Хора, които трябва да отделят време, за да изпитат истинско романтично привличане и да развият по-тесни връзки.


Въздействието на романтичната ориентация
Една от разликите между романтичната ориентация и сексуалната ориентация е, че втората обикновено носи по-малко проблеми от първата. Освен това е по-лесно за разбиране. Може да имате наистина силна романтична връзка с някого, но не искате да правите секс с него. Но това може да е обезпокоително за отсрещния.

Всъщност е по-често да имате сексуални контакти с хора, които не обичате. Освен това една романтична връзка е по-сложна без променливата секс.
Не забравяйте, че е възможно да обичате някого, без да има сексуално привличане.

Връзките, основани изключително на романтична емоция, винаги започват с добра комуникация и споразумения. Това е единственият начин да избегнете несъответствията и страданието.

Да бъдеш биромантик, хетероромантик или хоморомантик, изисква да изясниш кой те привлича на афективно ниво и какви са твоите интереси. Винаги е препоръчително да информирате някого, ако не се интересувате от него сексуално, за да избегнете бъдещи проблеми.

Основните разлики между романтичната ориентация и сексуалната ориентация
Разпознаването на вашата полова идентичност и сексуална ориентация е важно. Фактът, че обществото напредва в това отношение, е едновременно полезен и обнадеждаващ. Но има още една стъпка за преодоляване. Това е признанието, че романтичната и сексуалната ориентация невинаги вървят ръка за ръка.

Накратко, двете разлики се дефинират, както следва:
• Сексуалната ориентация определя към кого изпитвате сексуално привличане и желание. Може да изпитвате или да не изпитвате романтичен интерес.
• Романтичната ориентация определя вашата афективна и емоционална връзка с други хора, без наличието на сексуално желание. При романтична ориентация е възможно емоционално и интелектуално привличане към хора, които не са със същата сексуална ориентация като вашата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X