Напишете дума/думи за търсене

Социосексуалност - правене на секс без обвързване или емоционална привързаност

От дълго време сексуалността е лишена от някои от предишните си табута. Това се доказва от нарастващото разпознаване и приемане на различни сексуални ориентации и практики. Една от тях е социосексуалността. Отнася се до правенето на секс само за физическо удоволствие, без каквато и да е емоционална или лична връзка.

Социосексуалност е термин, въведен от биолога и сексолога Алфред Кинси през първата половина на ХХ век. Въпреки това става по-популярен през 90-те години на миналото столетие. Дори са създадени психометрични инструменти за измерване на нивото на социосексуалност у хората.

Социосексуалността не е нова сексуална ориентация, а по-скоро терминът се отнася до поведенчески модел, който винаги е съществувал и който мнозина избират. Въпреки това в миналото подобно поведение е било стигматизирано, особено по отношение на жените. Днес обаче се радва на
известна откритост.

Как се измерва социосексуалността?
Професорът по психология Ларс Пенке създава инструмент за измерване на това поведение, който той нарича Социосексуална ориентация (SOI-R). Тестът се състои от въпросник от девет въпроса, които са групирани в три категории:
• Поведение. Броят на хората, с които участникът е имал случаен секс без никаква емоционална връзка.
• Отношение. Мненията, които има по отношение на социосексуалността.
• Желание. Неговото желание да поддържа социално-сексуални връзки.

От данните, получени от деветте въпроса, се получава профил на съвместимост на лицето със социосексуалност.

Разлики между мъжете и жените
Добре известен факт е, че обществото е стигматизирало жените повече от мъжете, когато става въпрос за показване на сексуална откритост. В днешно време това не е толкова маркирано, колкото преди. Все още обаче съществуват определени културни предразсъдъци, които значително определят начина, по който жените и мъжете преживяват своята сексуалност.

В тази връзка напълно основателно е да се запитаме дали в зависимост от пола има разлики в проявата на социосексуалността. От самото начало изследователите считат тази променлива за определящ фактор. Ето защо те използват SOI-R, за да проверят дали има разлики между мъжете и жените.

Господата имат по-високи резултати на SOI-R от жените. С други думи, мъжете се чувстват по-комфортно със социосексуалността, отколкото дамите.

Психологът Анна Кембъл и социологът Паула Ингланд показват, че хетеросексуалните мъже имат по-високо ниво на удовлетворение от жените по отношение на социосексуалността. Дамите са склонни да съобщават за чувство на вина след сексуални контакти без обич или чувство на разочарование, когато видят, че връзката не надхвърля сексуалния контакт.

Резултатите обаче варират, ако се въведе променливата сексуална ориентация. Например жените, които се идентифицират като бисексуални, имат по-високи резултати за социално-сексуална ориентация от тези, които се идентифицират като хетеросексуални или лесбийки.

Докато хомосексуалните мъже показват по-високо ниво на социосексуалност в сравнение с бисексуалните и хетеросексуалните мъже.

Други фактори, свързани със социосексуалността
Изследванията показват, че хората, които показват определени индивидуални характеристики като отвореност към опит, екстровертност или импулсивност, имат по-високи резултати по SOI-R.

От друга страна, хората с индивидуални характеристики като доброта, смирение и честност имат по-ниски резултати по отношение на социално-сексуалното поведение.

Индивидите с избягващ стил на привързаност са по-склонни да развият модел на социосексуално поведение. За разлика от това, хората със сигурни привързаности са най-малко склонни да развият това поведение.

Друга променлива, свързана с този вид сексуално поведение, е религията. Хората с присъща религиозна ориентация (където религията е цел сама по себе си) са склонни да имат ниска социално-сексуална ориентация. Докато субектите с външна религия (като средство за постигане на цели) имат по-високи резултати в SOI-R.

Факторите, свързани със социосексуалността, не се изчерпват тук. Това също е свързано с променливи като възраст и психопатия. Следователно, може да потвърдим, че сексуалното поведение не може да бъде разбрано като изолиран случай. Освен това не всеки го преживява по един и същи начин или с еднаква интензивност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X