Напишете дума/думи за търсене

Когато става въпрос за секс, няма "нормални" параметри

Сексът е основна част от една връзка, но зависи от партньорите да установят колко важен е наистина.
Много от проблемите, които възникват в романтичните отношения, произлизат от значението, което партньорите придават на секса или от количеството, от което всеки един от тях се нуждае.
Може да изглежда очевидно, но с течение на времето хората се променят и еволюират и започват да ценят други неща.

Следователно, възгледите, които имат по отношение на сексуалността, също могат да се променят. Това обаче не означава непременно, че трябва размяната на ласки да остане на заден план.

„Еротиката е едно от основните средства за самопознание, толкова незаменима, колкото и поезията."
Анаис Нин

Секс и щастие
Проучванията показват, че двойките, които живеят заедно, независимо от възрастта си, и съобщават за по-високи нива на удовлетворение от отношенията си, също имат добър сексуален живот. Освен това е установено, че двойките, които разговарят и прекарват времето си заедно, имат подобрен сексуален живот.
Установено е, че партньорите, които не правят секс, са нещастни. Те изпитват чувство на неудовлетвореност, депресия, отхвърляне и несигурност. Освен това им е трудно да се концентрират и страдат от ниско самочувствие.
Под „безполова“ връзка се разбира такава, при която сексуалният контакт се случва десет или по-малко пъти годишно. Двойките, които почти не правят секс, са по-склонни да обмислят развод.

Когато става въпрос за секс, няма "нормални" параметри
Когато разглеждаме важността на секса, трябва да стане ясно, че няма „нормална“ мярка по отношение на сексуалните контакти.

Всяка двойка е различна. Някои проучвания са установили, че щастливите партньори имат средно три до четири сексуални контакта на месец. Това обаче зависи от двойката и от всеки партньор. Зависи и от това как сексуалното им желание се е поддържало през годините, заедно с много други фактори.

Освен това значението на секса може да се промени и да варира с времето. В рамките на взаимоотношенията значението на секса често се трансформира, както и начинът на практикуването му, точно както другите релационни елементи на една връзка.

Ако неща като комуникация или прекарване на време заедно са се променили, тогава сексуалният живот на двойката вероятно също се е променил.

Опознаването е безкраен процес. Следователно, важни въпроси в една връзка като сексуалността не трябва да се приемат за даденост. Основното е да продължавате да слушате и да се учите един от друг.


Важността да не се чувстваш виновен
Партньорите не трябва да се чувстват виновни, че искат това, което искат, или че не искат нещо, което партньорът им иска . Комуникацията е от съществено значение. Много хора може да отхвърлят секса просто защото вече не ги удовлетворява или защото има нещо, което не харесват в него. Говоренето за това е най-добрият начин да го поправите.

За да работи една връзка, що се отнася до сексуалността, и двамата партньори трябва да се разбират и да могат да разговарят за него, без да се чувстват виновни. Само тогава връзката може да бъде приятна. След това честотата на секса ще се увеличи, образувайки обратна връзка.

През 2012 г. Наталия Тенорио - професор по социология в Автономния столичен университет на Мексико, пише за промените, настъпили с времето на нивото на сексуалността в сферата на връзката. Тя прави разлика между традиционната двойка и съвременната двойка. Традиционният термин се отнася за онези двойки, които правят секс само един с друг. От друга страна, съвременната двойка има сексуална свобода. С други думи, всеки от двамата е свободен да има извънбрачни отношения.

Този автор коментира, че сексуалността се е променила и е надхвърлила чисто репродуктивното начало. „Виждаме как сексът за удоволствие е неразделна част от съвременната връзка, но той не само е включен в това изследване като част от живота като двойка, но също така е част от изграждането на себе си и по този начин също е упражнявано извън любовната връзка”, твърди тя.

Секс извън брака
Наталия Тенорио също коментира, че „практиката на сексуални отношения извън обичайното право или брака обаче не е тема, която се обсъжда широко и открито в отношенията.

В анализа, направен от Наталия Тенорио, тя подчертава, че въпреки съществуването на двойки, които имат извънбрачни сексуални отношения по взаимно съгласие, това не е най-честият вид динамика.

Изглежда, че въпреки промените, които може да са настъпили в някои области, всеки обича да се чувства обичан, ценен и обгрижван. Освен това всички обичаме да мислим, че имаме малък ъгъл на поверителност и изключителност, в който сме единствените участници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X