Напишете дума/думи за търсене

Как да постигнем съгласие по чувствителни въпроси във връзката

Изпадали ли сте някога в наистина неудобна или стресираща ситуация във връзката ви? Например, може би сте се чувствали задължени да направите нещо, което не сте искали да правите.

Вероятно ще се изненадате от броя на ежедневните ситуации, които изискват изрично взаимно съгласие от двете страни в една връзка. Освен това много от вашите проблеми в областта на любовта идват от претоварване с неадресирани разочарования, раздразнения и тревоги.

Съгласието в емоционалните взаимоотношения включва повече от просто даване на разрешение за конкретна дейност или поведение. Необходима е съвместна дискусия защо определени поведения е по-добре да се ограничат или изобщо да не се прилагат. Също така е важно да има разбиране и уважение към консенсусните ограничения, които благоприятстват благополучието в една връзка.

Споразумение по чувствителни въпроси в една връзка
Когато говорим за въпроса за съгласието, първото нещо, за което може да се сетим, е сексуалният аспект. Това може да бъде спорна област, тъй като е обичайно да се мисли, че и двамата партньори в една двойка искат едно и също нещо. Това обаче не е непременно така. Това е област, в която е изключително важно да се постигнат задоволителни споразумения. За целта и двамата партньори трябва да изразят своите желания и нужди.

Въпреки това съгласието в отношенията се простира отвъд секса. Например представете си ситуация, в която вашият любим човек има навика да ви използва като стена, върху която проектира цялата си негативност. С други думи, той трупа цялото си разочарование, омраза и негодувание, причинени от работата или семейството му, върху вас.

Естествено, да бъдеш партньор, означава да оставиш място да споделяш общите си проблеми и да си предлагаш подкрепа един на друг. Въпреки това има емоционални ограничения, които трябва да се спазват, така че единият да не се претоварва с проблемите на другия. Никога не трябва да бъдете използван като кошче за душевни отпадъци за всички проблеми на вашия любим. Този вид поведение може да доведе до огромно претоварване със стрес върху вас.

Затова нека да разгледаме границите и споразуменията, които трябва да бъдат постигнати от една двойка.

Личната поверителност е право, което често се нарушава
Има определени поведения, които не знаете как да спрете и които рано или късно надделяват спрямо вашето търпение, достойнство и благополучие.

Има безброй ситуации като тази. Има обаче една конкретна област, в която разногласията са чести и където често се предполага подразбиращо се съгласие.

Съгласието в една връзка включва зачитане на неприкосновеността на личния живот във всичките му форми.

Може би партньорът ви има навика да вдига мобилния ви телефон и да чете съобщенията ви или използва вашия личен компютър или таблет. Може дори да има навика да споделя проблемите ви с приятелите и семейството си. Или може би влиза в тоалетната, когато вие я използвате, което не ви харесва.
Всички тези ситуации, свързани с интимността, изискват адекватна комуникация, за да се споразумеят кое е допустимо и кое не.

Уважението, разбирането и спазването на тези маркирани граници са ключови.

Емоционалните граници и размитите линии, които ги разделят
Нарушенията на границите в една връзка са свързани с емоционалната сфера. Това обаче може да породи определени противоречия. Като двойка трябва да се споразумеете за най-подходящото време да говорите за подобни притеснения.

В крайна сметка невинаги се чувствате готови и способни да изслушате партньора си, както желае и заслужава. Освен това трябва да вземете предвид вида на комуникацията, която използвате в тези ситуации. Това е така, защото често емоционалният заряд, свързан с проблемите, е толкова силен, че почти без да го осъзнавате, в крайна сметка използвате насилствена комуникация един към друг.

Изследване, проведено от Kobe College (Япония), показва, че емоционалното заразяване в междуличностните отношения е изключително високо. Ето защо е необходимо да се поставят ограничения в този аспект. Въпреки че е добре да споделяме проблемите, трябва да внимаваме по начина, по който го правим.

Секс и съгласие в отношенията
„Имам ли съгласието на моя партньор да имам физически контакт или сексуално взаимодействие с него, когато пожелая?“
Има тенденция да се приема, че самият факт, че сте във връзка, означава, че съгласието на другия е имплицитно.

Никога не е добра идея да предполагате или приемате нещата за даденост, особено в една връзка. Съгласието в емоционалните взаимоотношения също изисква да знаете дали другият човек иска да прави секс или да практикува определени сексуални техники. Следователно комуникацията в тази област е приоритет, както и изясняването и формулирането на граници.

Когато сте с партньор от дълго време, обикновено се установявате в рутинна връзка. Поради тази причина е лесно да се предположи, че всичко е позволено. Може да пренебрегнете важния акт на връщане назад и активно наблюдение на тези споразумения, които сте изградили по-рано в отношенията. Ако не сте го направили или ако сте забравили този важен аспект, направете го сега.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X