Напишете дума/думи за търсене

Връзката между проблемното използване на интернет, депресията и самоубийството

Проучване от 2022 г. имаше за цел да анализира връзката между проблемното използване на интернет, депресията и мислите за самоубийство при подрастващите в резултат на пандемията от 2020 г.

Един от изводите, които изследователите правят, че психичното здраве на младите хора се е влошило значително. Броят на докладваните случаи на нарушения на съня, поведенчески разстройства и негативни емоции като самота, страх или тъга се е увеличил.

Несъмнено социалната изолация помогна за предотвратяване на разпространението на коронавирус. Това обаче се отрази негативно на психичното здраве на младите хора. Те са били принудени да взаимодействат дигитално с приятелите си, за да общуват с тях и да намалят чувството си на самота.

Проблемно използване на интернет
Доказано е, че неадаптивното използване на интернет може да доведе до вредни промени в здравето и благосъстоянието. А подрастващите са една от най-уязвимите групи от населението.

Освен това, ако учат в университет, тяхната уязвимост към проблеми с психичното здраве се увеличава. Това се дължи на високата дигитализация, която висшето образование използва днес.

Затварянето на света доведе до почти двукратно увеличение на случаите на нефункционално използване на интернет. След пандемията около половината от младите хора съобщават, че се чувстват по-зависими от интернет ресурси. Освен това почти двама от десет казват, че са увеличили броя на часовете, прекарани в сърфиране в мрежата. В действителност, освен че е полезен инструмент за тяхното изследване, интернет се е превърнал в единствения им източник на междуличностни контакти с външния свят.

Депресия и самоубийство
Степента на разпространение на депресията е кондензирана в юношеството. Юношите имат по-висок риск от страдание от депресия в сравнение с възрастните. Някои проучвания показват, че процентът на симптомите на депресия при подрастващите е около 60 процента.

Трябва да се отбележи, че има разлики в представянето на депресивните симптоми в зависимост от пола. Например женският пол е склонен да проявява по-интензивни депресивни симптоми. От друга страна, мъжете показват по-висок процент на суицидно поведение.

Дисфункционално използване на интернет и суицидно поведение
Симптомите на депресия и тревожност имат по-значима връзка с дисфункционалното използване на интернет. Това се случва, когато хората го използват, за да се справят с емоционалния си дискомфорт, дължащ се на чувство на тъга или безпокойство.
Използването на интернет от начална точка на дискомфорт може да удвои депресивните и тревожните симптоми.

Идеята за самоубийство или „мислене за извършване на самоубийство“ и осъщественото самоубийство са включени под чадъра на термина суицидно поведение. Връзката между мислите за самоубийство и дисфункционалното използване на интернет сред подрастващата популация е контрастирана в различни проучвания.

Установени са и връзки между стреса от ученето в университет и нивата на депресия. Добавете към това социалната изолация на пандемията от 2020 г. и е лесно да разберете защо броят на случаите на депресия при младите хора постепенно нараства.

Юноши, които изпитват симптоми на депресия и които използват интернет с цел намаляване на самотата и негативните си емоции, са в оптимална позиция за развитие на депресия със съпътстващо суицидно поведение.

Има пряка връзка между страданието от депресивно разстройство и пристрастяването към мрежата като последица от проблемното използване на интернет. Всъщност и депресията, и пристрастяването се засилват взаимно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X