Напишете дума/думи за търсене

Загуба на родител - как да се възстановим и да се справим със скръбта

Загубата на родител е непоносима. Тя може да се почувства като загуба на част от себе си. Ако той винаги е бил до вас, помагал ви е и ви е подкрепял, трудно е да си представите да се справите без него.

Кончината му оставя огромна празнота. Освен това носи непоносима болка, изглеждаща невъзможна за излекуване, дори ако смъртта му е била очаквана.

Загубата на родител е едно от най-емоционално трудните и универсални човешки преживявания.

Въпреки че разбираме, че смъртта на родителя е неизбежна в абстрактен смисъл, това не намалява скръбта. Загубата на някого е травматична, променя хората на всяка възраст, биологично и психологически. Нищо вече не е същото, загубата на родител напълно ни трансформира.

„Когато срещнем истинска трагедия в живота, може да реагираме по един от двата начина, като загубим надежда и изпаднем в саморазрушителни навици или като използваме предизвикателството, за да намерим вътрешната си сила.“
Далай Лама

Отношенията с родителите ви може да са имали много предизвикателства, но представляват важен ключ към вашата идентичност. Те са ви създали или са ви осиновили и са избрали да ви отгледат, превръщайки се във вашата първа котва в света. След такава значителна загуба е съвсем естествено да се борите или да изпитвате трудности, за да се справите със страданието си. Ще изпитате:

• Гняв или разочарование.
• Чувство за вина, може би за това, че не сте общували често с тях или че не сте присъствали на в момента на смъртта им.
• Шок и емоционално изтръпване.
• Объркване, неверие или чувство за нереалност.
• Безнадеждност или отчаяние.
• Физическа болка.
• Психични симптоми, включително депресия или мисли за самоубийство.
• Облекчение, че вече не изпитват болка.

Загубата на родител е непосилна за някои, други се справят по-добре. Без значение как ви травмира, трябва да се опитате да бъдете силни. Помнете, че вашите чувства са валидни, дори и да не съвпадат с това, което другите смятат, че „трябва“ да чувствате.
Позволете си да изживеете напълно загубата (без значение колко време отнема).

Хората реагират на скръбта по различни начини, но е важно да си позволите да почувствате всичките си емоции. Няма единствен правилен начин да скърбите след загуба на родител. Няма период от време, в който автоматично да очаквате да се почувствате по-добре. Няма етапи на скръб, които да отмятате от списък, което затруднява приемането. Отричането на чувствата ви изглежда като път към по-бързо излекуване. В крайна сметка другите очакват да погребете скръбта си, да продължите напред, преди да се примирите със загубата си.

Скръбта е труден и болезнен процес. Не позволявайте на възможностите на другите да ви повлияят.

Не е необичайно да се чувствате раздразнени или разочаровани, когато хора в живота ви, които не са загубили някого, ви утешават. Техните послания за загриженост само допълнително ви дразнят. Колкото и мили или добронамерени да са думите им, те просто не разбират през какво преминавате.

Споделяйте любящи спомени
След като загубите родител, е полезно да говорите с членове на семейството и близки за това какво е означавал той за вас. Освен това споделянето на истории може да помогне за запазването на паметта му жива. Имате ли деца? Разказвайте им истории за техните баби и дядовци или продължавайте семейните традиции, които са били важни във вашето детство.

В началото може да ви е болезнено да си спомняте. Но може да откриете, че скръбта ви започва да намалява, когато историите започнат да се изливат. Ако се чувствате неспособни да говорите открито за родителя си за момента, може също да ви помогне да съберете снимки от специални моменти. Опитайте да му напишете писмо, в което да изразите скръбта си от смъртта му.

Не всеки има положителни спомени от родителите си, разбира се. И хората често избягват да споделят негативни спомени за хора, които са си отишли. Ако обаче никога не сте обсъждали или обработвали какво се е случило, ще ви бъде още по-трудно да се излекувате и да продължите напред след тяхната смърт. Отварянето пред терапевт или някой друг, на когото имате доверие, може да помогне за облекчаване на товара.

Никой не е съвършен и е добре да имате както отрицателни спомени, така и положителни. Помислете да направите нещо в тяхна памет. За хората конкретни действия помагат да почетат починал родител, предлагайки утеха.
• Създаване на олтар със снимки и спомени.
• Засаждане на любимото му дърво или цвете във вашия двор.
• Осиновяване на неговите домашни любимци или растения.
• Продължаване на каузите му като доброволчество или друга обществена услуга.
• Дарение на предпочитаната от него благотворителна организация.

Скръбта след загубата на родител ви изтощава, оставяйки ви да се объркате, независимо каква връзка сте имали. Не забравяйте, че скръбта е здравословен процес, който изглежда различно за всеки. Отнасяйте се със състрадание, прегърнете търпението, докато отделяте необходимото време, за да преодолеете загубата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X