Напишете дума/думи за търсене

Елизабет Кюблер-Рос - "майката на смъртта"

Когато стигнем до края на живота си, виждаме нещата по-ясно. Елизабет Кюблер-Рос не само ни остави ценно наследство за разбиране на смъртта, но също така въведе техники за палиативни грижи, за да уважим смъртта.

Елизабет Кюблер-Рос променя начина, по който Западът гледа, третира и разбира смъртта. Тя го хуманизира и въведе палиативни грижи. Тя ни научи как да се справяме със смъртта с известната си теория за фазите на траура и също така ни напомни, че този край не е толкова ужасен за този, който си отива.

Този психиатър от швейцарски произход е удостоен с почетни степени от 28 университета. В документален филм, който показва голяма част от нейната работа, половината свят успя да гледа как д-р Рос придружаваше умиращите, а също и деца с терминални заболявания в последните им мигове. Нейната чувствителност е абсолютна и начинът, по който тя дава облекчение и дори надежда на онези, които си тръгнаха, и тези, които останаха, се превърна в история.

Тя беше наречена „майката на смъртта“, но в действителност тя беше „майката на живота“. Защото ако имаше нещо, на което тя ни научи, то беше да разберем, че човешката загуба е част от нашето съществуване. Ключът е да се насладим максимално на всеки ден, като се научим да уважаваме моментите, в които хората се впускат в пътуване към друга равнина. Такава, която според самата докторка е пълна с любов и светлина.

„Умиращите винаги са били учители на велики уроци, защото когато сме тласкани към края на живота, го виждаме по-ясно. Като споделят с нас своите уроци, умиращите ни учат много за огромната стойност на самия живот."
Елизабет Кюблер-Рос

Жената, изковала собствената си кариера
"Можеш да си секретарка или икономка, но никога няма да учиш медицина." Това й казва нейният баща, когато тя му каза, едва на осем години, за мечтата си да стане лекар. Тя е родена на 8 юли 1926 г. в Цюрих и е най-малката и крехка от тризнаци. Това обаче не й попречва да напусне дома си веднага щом навърши 16. Съпротивата на баща й със сигурност нямало да постави бариери пред желанията й и тя поела по своя път сама.

Тя е доброволец по време на Втората световна война, като помага в болници и се грижи за бежанци. В края на войната тя успява да получи медицинска степен от университета в Цюрих и се запознава с американски лекар. Елизабет се омъжва за него и двамата се преместват в САЩ, където тя специализира психиатрия в университета в Колорадо.

Необходимостта да се даде достойнство на умиращите
Когато д-р Кюблер-Рос пристига в Съединените щати, е шокирана от липсата на психологическа грижа за хора с терминални заболявания, особено деца. Тя също е наясно с небрежността и липсата на чувствителност, проявени към неизлечимо болните, и хората, които буквално са на смъртно легло. Затова тя се опитва да промени всичко и започва това, което всъщност е необходима революция.

Тя е пионер в поставянето на съвременните основи на палиативните грижи. В книгата си „За смъртта и умирането“ (1969) тя разкрива модела на Кюблер-Рос, който в крайна сметка ще бъде приложен в множество болници.

Тя също така представя нов курс в Чикагския университет, който преподава разбиране на процеса на умиране и необходимостта от подкрепа на неизлечимо болни хора. В тези класове болни хора, на които им остава малко време за живот, идвали да разказват историите си.

„Смъртта е просто изхвърляне на физическото тяло, както пеперудата изхвърля своя пашкул. Това е преход към по-високо състояние на съзнанието, където продължавате да възприемате, да разбирате, да се смеете и в коетоможе да растете."
Елизабет Кюблер-Рос

Моделът на Кюблер-Рос
Обикновено известен като петте етапа на скръбта , моделът на Кюблер-Рос предлага процес, чрез който хората се справят със загубата в пет фази.
1. Отричане
2. Гняв
3. Договаряне
4. Депресия
5. Приемане

Кюблер-Рос първоначално прилага този модел към хора, които са неизлечимо болни, но по-късно го разширява към всяко преживяване на загуба. Следователно той представлява процеса на скръб при всяко значимо събитие в живота като загуба на работа, смърт на любим човек, развод, наркомания, диагноза безплодие и др.

Елизабет твърди, че тези етапи не се случват непременно в реда, представен по-горе, нито че се изпитват от всеки човек, макар че всички се сблъскват с поне две от тях).

Най-често хората преминават през няколко фази на процеса в ефекта на „влакче в увеселителен парк“, като се колебаят между две или повече и ги повтарят един или повече пъти преди края.
Какъвто и да е случаят, в идеалния случай процесът не трябва да се ускорява или удължава. Трябва просто да сме наясно, че етапите ще бъдат преодолени и че ще настъпи окончателното състояние на приемане. Някои ще го достигнат по-бързо от други, тъй като това е силно личен процес.

„Докато преживяваме загуба, ние също изпитваме тези, които обичаме, и понякога дори непознати – да се грижат за нас в нашите моменти на нужда. Загубата е дупка в сърцето ни. Но това е дупка, която призовава любовта и може да задържи любовта на другите”.
Елизабет Кюблер-Рос

Грижа за семействата и оплакване на загубата
Елизабет Кюблер-Рос помогна на хиляди семейства. Тя направи това, като им предостави стратегии да придружат човека на смъртното му легло с достойнство и по-късно да се справят със собствената си загуба, след като той си тръгне от този свят.
Нейният класически модел на скръб улесни хората да управляват емоциите, възникнали в тези преживявания.

Нейната работа и вдъхновение благоприятстваха създаването на множество фондации за насърчаване на достойната смърт. Тя дори се опита да създаде хоспис за деца, засегнати от СПИН, но тъй като това бяха първите години на епидемията, беше критикувана и възпрепятствана да го осъществи.

Д-р Кюблер-Рос е написала повече от 20 книги за смъртта и е пътувала по света, за да води семинари за смъртта, живота и прехода. Тя инвестира целия си доход в организиране на ретрийти, за да помогне на хората да преодолеят загубите си и да се справят със своите болести, страхове и тревоги относно края на живота.

Смъртта е като нова зора, преход към друг етап
Една от най-противоречивите й книги без съмнение е „За живота след смъртта“. В нея тя предполага, че смъртта просто означава преминаване към ново състояние на съзнанието. Това означава преминаване към състояние, пълно с любов и неописуемо благополучие, заобиколено от светлина. „Оттам започва едно пътуване на духовно израстване”, твърди приживе д-р. Кюблер-Рос.

Тази гледна точка е критикувана от научната общност. Докато нейните модели на палиативни грижи и справяне със загубата и болестта са добре приети и популяризирани, този аспект е свързан с по-интимната и духовна визия за това какво е смъртта за нея и не е добре приет.

Въпреки това има много хора, които продължават да подкрепят нейните идеи и които се чувстват комфортно, поддържайки тази визия. Нейните успокояващи и обнадеждаващи уроци за смъртта и живота остават изключително актуални и днес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X