Напишете дума/думи за търсене

Синдром на слабост при възрастните хора

Стареенето е естествен процес при хората. Промените, които настъпват с течение на времето, водят до неизбежно влошаване на физиологичните процеси. Това се нарича синдром на слабост, при който човек става по-уязвим към определени заболявания и разстройства, характерни за старостта.

Процесът на стареене се развива по различни начини по света. На някои места продължителността на живота е много по-висока, отколкото на други. Това се дължи на различни причини, като социално-икономически статус, достъп до здравеопазване и качествено хранене.

Тези аспекти водят до по-висок процент на синдром на слабост в страните от Южна Америка в сравнение с азиатските или европейските страни. Този синдром се разбира от специалистите като намаляване на физиологичния резерв при възрастните хора. Също така често се свързва с по-ниска устойчивост на стрес.

Идентифицира се чрез натрупване на дефицити във физиологичната система на човека. Те варират от загуба на тегло до двигателна зависимост, до хаотична походка, която увеличава риска от падания, наранявания и хоспитализация.

Симптоми и усложнения
Синдромът на слабост е свързан с различни симптоми, които от своя страна увеличават риска от по-сериозни заболявания:
• Отслабване
• Повтарящи се падания
• Смущения в походката
• Лошо самовъзприемане на собственото здраве
Саркопения, или намаляване на мускулната маса
• Използването на изобилие от лекарства и чести хоспитализации

Идентифицирането на синдрома на слабост не е нито просто, нито еднообразно, тъй като може да се прояви чрез комбинация от различни състояния. Но има някои модели, които увеличават шансовете да страдате от него. Сред тях са обитатели в старчески дом и онкологичен пациент.

Освен това има социално-икономически аспекти като ниски доходи, старост и скорошно овдовяване. Хората с наднормено тегло или анемия са по-изложени на синдрома на слабост.

Тези, които страдат от него, са два пъти по-склонни да бъдат изложени на риск от смърт, отколкото тези, които не страдат.

Специализираното списание The Journals of Gerontology разработва таблица с 5 критерия, свързани с това разстройство:
1. Неволна загуба на тегло от 4,5 килограма на година или повече
2. Усещане за общо изтощение
3. Намалена скорост на ходене
4. Ниско ниво на физическа активност
5. Слабост и намалена сила

Физически упражнения и рехабилитация на синдрома на слабост
Към синдрома на слабост може да се подходи от различни гледни точки, но упражненията са един от най-ефективните методи за намаляване на функционалните увреждания.
Някои възможни ползи от спорта:
• Повишена автофагия, механизъм за регенерация на клетъчно ниво
• Подобряване на сърдечносъдовата система
• Повишена сила и мощност
• Намаляване на оксидативния стрес
• Подобрена стабилност и гъвкавост

Необходимо е да се избягват падания и нежелани реакции към лекарства, тъй като те стимулират порочен кръг, който увеличава крехкостта.

Някои специалисти препоръчват дълги разходки, а други препоръчват по-интензивни физически натоварвания, дори и при хора над 80 години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X