Напишете дума/думи за търсене

Защо някои хора лъжат без причина

Всички сме изричали лъжи. Това е безспорен факт. Въпреки че честността е основна морална ценност, възможно е при определени обстоятелства да предпочитаме действието на лъжата. Но какво да кажем за хората, които лъжат без причина?

Лъжа срещу митомания
Лъжата по същество не е лоша. Може да излъжете, за да не разбере вашият приятел за партито изненада, което планирате за него, или за да се отървете от някого в живота си, за когото знаете, че ще ви донесе само лош късмет. Това е просто още една форма на социално взаимодействие и като такава е възможно да се използва както за здравословни, така и за вредни цели.

От друга страна, има разстройство, наречено митомания, когато човек лъже натрапчиво. Историите, които тези хора измислят, не са напълно невероятни и не реагират на специфичен натиск. В тези случаи индивидът се бори да установи връзка с другите.

Защо хората лъжат без причина?
Тези личности не лъжат, за да избегнат наказание или за да изглеждат по-привлекателни, нито получават награда за лъжата. Така че защо го правят? Има причини, но те обикновено отговарят на вътрешните диалози и умствените процеси в съзнанието на лъжеца.

1. Нуждата от одобрение
Това е една от най-честите мотиви за лъжа. Въпреки че са в социален кръг, който ги приема и приветства, те продължават да чувстват, че трябва да спечелят одобрението на другите. Затова лъжат.

2. Придават значение на съдържанието на лъжите си
Да кажем, че човек лъже приятелите си, твърдейки, че има много пари. Когато околните разбират истината, те са шокирани, защото всички те са с подобен икономически статус и никога не са показвали възхищение към индивиди с повече пари от тях.
Лъжата обаче няма нищо общо с натиска на околната среда, а с вътрешната преценка на самия лъжец. За него наличието на много пари е един от аспектите, които правят някого успял и той иска да бъде такъв. Така че той лъже, въпреки че лъжата няма ефект извън собствения му ум.

3. Усещане за липса на контрол
Може да изглежда абсурдно, но измислените истории са под контрола на разказвача, а не на реалността. Поради тази причина, когато разказва анекдот, променя го или го предава по „фантастичен“ начин, лъжецът поема контрола върху разказа и събитията в него.

Освен това той избягва всякакви подробности и факти, които биха могли да противоречат на него (според неговите собствени критерии).

4. Днешното изобретение е продължение на вчерашната лъжа
Понякога изречените от тях лъжи продължават от твърде дълго време и вече са далеч от реалността. Колкото по-дълга е тяхната верига от лъжи, толкова по-трудно е да се разбие.

5. Казват това, което биха искали да е истина
Въпреки че може да изглежда малко вероятно, повтарянето на една лъжа много пъти може да я превърне в колективна истина. Поради тази причина много хора предават определени факти и аспекти за себе си, отразявайки какви биха искали да бъдат в действителност. Въпреки че в повечето случаи няма нужда от това, това е начин за трансформиране на реалността в собствения им ум.

Много хора лъжат, за да компенсират отвращението или недоволството от собствената си реалност.

6. Те не го виждат като лъжа
Реалността, за която говорим, се състои от съобщения, които са преминали през филтри на физическо възприятие, умствена обработка и капацитет на паметта. Тези процеси взаимодействат с външната страна, така че резултатът обикновено е по-далеч от истинската реалност, отколкото оценяваме.

Следователно е нормално свидетелствата на двама различни хора да са напълно различни пред лицето на един и същ факт. Въпреки това в тези случаи може да изглежда, че сте изправени пред човек, който лъже ненужно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X