Напишете дума/думи за търсене

Фалшивата дилема - защо е важно да я разпознаваме

Фалшивата дилема е заблуда, която се появява при манипулиране на спор. Тя изпълнява ролята на поставяне на другия между камък и наковалня, когато в действителност има повече възможности.

С други думи, това е вид неправилно разсъждение, което намалява наличните алтернативи само до две. Това води до грешки във възприятието и решенията.
Фалшивата дилема принадлежи към категория, наречена неформални заблуди.

Заблудата на фалшивата дилема може да се появи в безброй ситуации.
Те варират от ежедневни дискусии до големи решения в живота, бизнеса, политиката... Рискът от този тип погрешни разсъждения е, че те обикновено са изключително добре замаскирани и изглеждат логични. Следователно как може да ги идентифицираме?

"Няма смелост без дилема или характер, който не се изковава с избори, а с победи."
-Мюриел Барбери-

Често е по-лесно да мислите в черно или бяло, вместо да вземете предвид различните нюанси на сивото, когато решавате между две алтернативи. Може дори да се почувствате по-добре само с две опции, тъй като това опростява проблема.

Всички ние сме склонни да станем жертва на фалшиви дилеми. Или си приятел, или враг. Или си лъжец, или никога не лъжеш. Или обичаш партньора си така, както той иска да го обичаш, или просто не го обичаш.

Реалността обаче всъщност не е такава. Освен че има безкрайно много нюанси във всяка конкретна ситуация, често има неяснота. Например добрият човек може да е груб понякога, но това не означава, че винаги е груб.

Има и ситуации, в които няма средно положение. Това е или защото не е възможно, или защото е възникнала етична непоследователност. Или сте голи, или сте облечени. Или толерирате злоупотреба, или не.

Идентифициране на фалшивата дилема
Етимологичните корени на думата дилема помагат да се изясни картината. Тя идва от едноименната латинска дума, която се състои от корените „di“, или „две“, и лема, или „предпоставка“.

Фалшивата дилема се конфигурира, когато има не само две предпоставки, но много повече, въпреки че те не са известни.


Видове фалшива дилема

• Дилема за фалшификати. Това е типичната фалшива дилема. Тя се случва, когато в действителност дилема дори не съществува. Вие или вярвате в бог "X", или сте атеист. Въпреки това между едната и другата алтернатива има множество опции.
• Заблудата на изключената трета. Това се случва, когато има три варианта, но те са изкуствено намалени до две. Например вие или сте на страната на собствениците на компанията, или сте на страната на работниците. В действителност обаче може да сте от едната страна в един момент и от другата страна в друг.
• Фалшива опозиция. Това се случва, когато се противопоставят две опции, които всъщност не са изключителни. Например има засилено полицейско присъствие по улиците или позволявате на престъпността да победи. Първата не е единствената възможност за избягване на втората.
• Фалшива двойственост. В този случай няма голяма разлика между две концепции, които искат да се приемат като различни. Например, ако наистина обичате работата си, никога няма да се оплаквате. Любовта към работата и оплакването обаче не се изключват взаимно.
• Корелативна лъжа. Когато се съберат две концепции, които всъщност не са обективно свързани една с друга. Например или поправяте огледалото, което сте счупили, или ще имате седем години лош късмет.
• Вилица. Това се случва, когато по изкуствен начин една и съща концепция или една и съща реалност се разделя на две. Например човек, който вярва в една религия, не може да приеме съществуването на други.

Това е фалшива дилема, защото вярата на един човек има същия статут като вярата на друг. Всъщност и двамата са просто това: вярвания. Следователно нито едно от двете не преобладава.

Фалшивата дилема е заблуда, която е особено често срещана в контекста на религиозни или политически дебати. Те обаче се появяват и в ежедневието. Най-добрият начин за премахване на фалшивата дилема е винаги да се питате: има ли друга възможност?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X