Напишете дума/думи за търсене

Архетипът на дивата жена. Как може да ни помогне?

През вековната история човешкото същество е еволюирало. По пътя хората са постигнали важни подобрения в условията на живот, тъй като знанието, науката и технологиите ни позволиха да обитаваме все по-цивилизовани и напреднали общества.

Но заради този процес на развитие ние сме се откъснали от някои аспекти на нашата същност.

Били ли сте в дилема някога между това, което наистина искате и какво се очаква от вас? Трябвало ли е да сдържате своите импулси, да потискате емоциите си и да действате разумно, за да не бъдете отхвърлени?
Принудени ли сте да заглушите интуицията си?

Ако е така, тогава ще разпознаете дискомфорта, който възниква, когато се отказвате от първоначалния ви повик.

Какво ще стане обаче, ако се научите да спрете да правите това, викайки на помощ архетипа на дивата жена?

Архетип е представяне на цялостна идея. Чрез дума или изображение ние предизвикваме цял набор от модели на възприятие, емоция и поведение, които всеки разпознава.

Да речем, че когато мислите за герой, мислите за смел и почтен човек. Някой, който е силен, упорит и способен да се бори.

Тези архетипи са част от нашето колективно несъзнавано, както е описано от Юнг. Те са символи, които оформят културата на предците, споделена от всички човешки същества. Освен това те влияят върху опита на всеки един от нас.

Архетипът на дивата жена представлява вълкът, старицата. Енергична, спонтанна и свободна жена, която е в контакт с инстинктите си и е способна да се защитава. Въпреки негативните конотации, които думата „див“ може да предложи, този термин всъщност ни свързва със собствената ни природа. Това е аспект, който цивилизованият свят ни отне.

Клариса Пинкола Естес - юнгианският психоаналитик, описва дивата жена във великолепната си творба „Жените, които тичат с вълците“. В нея тя разкрива опустошенията на това прекъсване в настоящите жени. Чрез истории, митове и легенди тя придружава дамите в нуждата им да възстановят идентичността си с този архетип.

Как може да ни помогне свързването с архетипа на дивата жена?
Свързвайки се с архетипа на дивата жена, днешната жена може отново да бъде себе си, с всички свързани с нея дарби и качества.

Възстановете креативността

Ние потискаме творческите си импулси с вярата, че не сме достойни и че не трябва да правим грешки. Архетипът на дивата жена обаче ни напомня за правото да се провалим, без да губим смелост. Напомня за правото да изследваме творчеството и да опитваме толкова пъти, колкото е необходимо.

Научете се да се защитавате
В исторически план на жените се приписва ролята на невинни, както и на спасители, така и на жертви. Освен това много жени днес все още се намират в капана на наложените им граници от обоществата, в които живеят. Свързването с архетипа на дивата жена е покана да възстановите силите си, да започнете да се защитавате и да го правите, без да се чувствате виновни.

Слушайте интуицията си

Интуицията е мощен дар, който всички имаме, но рядко си позволяваме да го слушаме. Въпреки това предпазливостта, подозрението и предчувствията могат умело да ви насочат. Ако отхвърлите този безсъзнателен глас, често може да попаднете в неблагоприятни ситуации.

Позволете си да бъдете интуитивни, това е част от вашата природа. Не е нужно да се придържате само към логиката.

Бъдете във връзка със собствените си нужди
Да се свържеш с архетипа на дивата жена, означава да се свържеш отново с инстинкта си и телесните си усещания и да действаш според техните сигнали. Това означава да си възвърнете способността да идентифицирате кога сте гладни или преситени, или когато сте уморени, и съответно да отговорите на тези основни нужди.

Не е нужно да сте супергерой и напълно независими. Опитът да бъдете такъв ще ви нарани и ще ви измори.

Бъдете спонтанни
И накрая, и най-важното е, че дивата жена ви кани да бъдете спонтанни, да се сдобрите с вашите желания и страхове. Насърчава ви да си позволите да не се опитвате да оправдаете очакванията, които не са ваша отговорност, да не бъдете самодоволни и да не правите компромиси само за да се опитате да се впишете нейде.

Спрете да се преструвате и просто си позволете да бъдете. Спрете да изпитвате отчаяно желание за чужда любов. Осъзнайте, че сте наистина ценни. Това са ученията на този архетип.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X