Напишете дума/думи за търсене

9 сигнала, които ни казват, че хора, които са в живота ни, не са подходящи за нас

Понякога срещате хора, които на пръв поглед изглеждат невероятни, интересни, мили и искрени личности. Въпреки това не всички индивиди, които срещате в живота си, ще ви подхождат или ще допринесат нещо положително за връзката ви с тях.

За да срещнете правилния човек, трябва да преминете през процес на лична интроспекция, самопознание и идентифициране на вашите собствени граници (от какво се нуждаете и защо) и понякога ефективна психотерапевтична работа.

Да знаеш дали някой е подходящ за теб, е личен въпрос. Най-общо казано, зависи от това дали даден човек ви кара да се чувствате добре, дали внася положителни неща във връзката ви и дали ви позволява да бъдете себе си.
Ето девет сигнала, които ще ви помогнат да разберете, че някои хора не са подходящи за вас.

1. Те ви пречат да растете
Според проучване, ръководено от Хосе Алонсо Андраде от университета в Сан Буенавентура, (Колумбия), връзките със значителни нива на дисфункция представляват известна токсичност за техните членове, като не позволяват индивидуален растеж.

2. Карат ви да вървите срещу себе си
Проучването предполага, че когато индивидът потиска свободното психо-афективно изразяване на своя партньор, това предполага определени нива на дисфункция и токсичност във връзката. С други думи, когато някой не е за вас, той ви принуждава по някакъв начин да действате срещу това, което наистина искате.

Кара ви да чувствате, че трябва да (пре)играете или да „изиграете роля“, така че да ви приеме или утвърди. Понякога правите това, без дори да го осъзнавате.

Не забравяйте, че здравите взаимоотношения се основават на равенството. Това се постига, когато партньорите могат да бъдат себе си във връзката и не е необходимо да носят маска.

"Бъди себе си, всеки друг е зает."
Оскар Уайлд

3. Те ви карат да се чувствате зле
Емоциите са вашият най-ценен компас. Те постоянно ви помагат да знаете от какво се нуждаете и ви помагат да го получите, като регулират и насочват вашите мисли и действия.

Ако някой ви кара да се чувствате зле, това означава, че във вас се е събудила емоция, която ви казва, че нещо не е наред. Трябва да слушате себе си. Ако някой често ви кара да се чувствате зле, той определено не е за вас.

4. Изкарват най-лошото във вас
Хората, които са подходящи за вас, не е задължително да са най-милите личности, нито най-внимателните. Всъщност може дори да не ги харесате в началото. Въпреки това с течение на времето изглежда, че просто си пасвате и те постоянно ви насърчават да продължите напред, което ви кара да се чувствате по-добре.

5. Те не потвърждават вашите емоции
Въпреки че трябва да определите от какво имате нужда да ви даде партньор, за да разберете дали той е за вас, трябва да си зададете и друг въпрос. Как ви кара да се чувствате някой, който не потвърждава емоциите ви?

Например, ако им кажете, че сте нещастни и те отговарят, че това не е толкова лошо. Особено ако това не се случва само веднъж, а многократно в различни ситуации.

6. Съдят ви или ви разпитват
Някой, който допринася за връзката ви и внася светлина в живота ви, ви приема такъв, какъвто сте, с всичките ви силни и слаби страни. Те не ви съдят. Напротив, изслушват ви, дават ви пространство и уважават това, което чувствате, без да го определят като добро или лошо. Накратко, приемат ви. Така че, ако постоянно ви разпитват или съдят решенията ви, това трябва да накара алармата ви да звъни.

7. Не ви уважават
Напълно естествено е понякога да не са съгласни с вас. Има обаче определени граници, които не трябва да преминават. Вие поставяте тези ограничения.

Противно на общоприетото схващане, не всяко неуважение е умишлено. Понякога другите саботират вашата автономия, като протестират, че действат във ваш най-добър интерес. Когато в действителност ви обезсилват.

8. Изричат лъжи
Всички сме лъгали в някакъв момент от живота си. Трябва обаче да различавате нормалните или жестоките лъжи от благородните лъжи.

Ако някой ви лъже постоянно за неща, които просто нямат смисъл (или които ви карат да се чувствате зле), трябва сериозно да се замислите дали е подходящ за вас или не.

Освен това знаете, че една лъжа води след себе си друга. Това предполага проучване, проведено от Университетския колеж в Лондон (Обединеното кралство), в което изследователите откриха, че всеки път, когато хората лъжат, мозъците им стават нечувствителни към негативните емоции, които генерира липсата на искреност.

Това означава, че лъжите на отсрещния го карат да продължи да лъже и в бъдеще. Следователно да бъдеш с някого, който те лъже, може да бъде вредно, тъй като той може да продължи да го прави.

9. Техните недостатъци са вредни
Всички губим контрол над емоциите си в определени моменти. Въпреки това, когато партньорът ви загуби контрол, това ви засяга пряко. Ако се случи повече от веднъж, това трябва да действа като алармен сигнал, който ви предупреждава, че може да не е за вас.
Това е така, защото той очевидно не е работили върху проблемите си. Освен това той ви вреди.

Какво да правите, когато някой не е подходящ за вас
Ако разпознавате някого около вас в горните сигнали и сте решили, че не го искате в живота си, сега е моментът да продължите напред. Време е да вземете мерки.
Трябва да му кажете ясно, с уважение и настоятелно. Тогава ще може да започнете да определяте какви хора искате в живота си. Може да ви помогне да направите списък с аспекти, които смятате за съществени в някого, с когото искате да споделите живота си, независимо дали е партньор, приятел или познат.

Винаги обаче ще има хора, на които искате да дадете възможност и се чудите дали си струва да чакате да се променят. Но тази промяна може никога да не дойде и не си струва да инвестирате енергията си в опити да промените някого. Трябва да изградите здрави взаимоотношения и връзки и, ако започнете от сложна основа, какви ползи ще имате от връзката? Не забравяйте, че връзките винаги трябва да са лесни, особено в началото.

Помнете, че имате право да бъдете себе си, както и свободно да избирате кого искате в живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X