Напишете дума/думи за търсене

Разстройство на зависимата личност

Невъзможността да бъдеш сам, почти задушаваща зависимост от другите, несигурност, липса на лична отговорност и обсебващ страх да не бъдеш изоставен... Това са изтощителните симптоми на едно от най-често срещаните разстройства, но най-малко разпознавано и лекувано. Става дума за зависимо разстройство на личността.

За да разберем малко повече този тип разстройство, ще започнем с прост пример. Иван е на 42 години и има интервю за работа. Когато приключва с обличането, съпругата му предлага да сложи друга вратовръзка. Тази, която носи, е твърде тъмна и изглежда твърде сериозна. Той го приема доста зле, въпреки че не казва нищо и настъпва объркване. Скоро започва да се чуди дали ризата и панталоните, които е избрал, също са правилните и дали обувките са окей...

„Състоянието на живота ви е само отражение на състоянието на ума ви.“
Уейн Дайър

Недоумение и изтощение
Объркан от съмнения и страхове, Иван си казва, че няма да получи тази работа. Почти без той да осъзнава, неговата негативност започва да се увеличава и спираловидно го тласка към мания. Той започва да мисли, че ако не получи тази работа, жена му най-вероятно ще го напусне. Съпругата му обаче го познава добре и е наясно какво ще му мине през ума, му казва, че това няма да се случи и че е до него, че го подкрепя, че му вярва и че няма причина за тези ирационални страхове.

Тя знае, че ще трябва да го окуражава и да му дава стимули през целия ден, а може би и през цялата седмица. Тя е наясно, че Иван може вече да не се чувства достатъчно силен, за да се появи на интервюто за работа. Освен това разбира, че поведението на съпруга й не е нормално. То е тип поведение, което анулира човека и неговата среда.

Зависимо личностно разстройство или крехко его
Сред 10-те вида разстройства на личността, включени в DSM-V (Диагностичен и статистически наръчник за психични разстройства), най-често срещаното е зависимото разстройство.

Разстройството се характеризира по същество със забележителна липса на самоувереност и постоянна нужда от получаване на увереност, сигурност и подкрепа. По време на юношеството понякога могат да бъдат открити признаци, но симптомите са много по-екстремни и очевидни, когато някой достигне 40.

От друга страна, хората със зависимо разстройство на личността рядко осъзнават, че това, от което страдат, е болест. Те молят за помощ само когато им свършат силите си и видят, че не могат да контролират случващото се.

Характеристики на хората със зависимо разстройство на личността
• Неспособност да бъдеш сам
• Избягване на отговорности
• Изключителна пасивност
• Трудност при приемане на критика
• Неспособност за справяне с разпадането на една връзка
• Натрапчив страх да не бъдеш изоставен
• Изключителна пасивност в междуличностните отношения
• Липса на инициатива: те не могат да вземат решения без подкрепата или съвета на околните

Какви са причините и как се диагностицира? Кого обикновено засяга?
Понастоящем не е известно какво причинява това разстройство . Ясно е, че се появява в зряла възраст и че някои хора изпитват тревожно разстройство, свързано с физическата раздяла на родителите им в детството или юношеството. Трябва обаче да се отбележи, че това невинаги е така.

По-често се среща при жените.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X