Напишете дума/думи за търсене

Какъв темперамент има вашето дете?

Откъде има темперамента на вашето дете? Вероятно сте си задавали този въпрос повече от веднъж, особено когато наблюдавате как се държи.

Може да имате няколко деца и всички те имат толкова различен темперамент, че това никога не спира да ви учудва.

Възможно ли е да се промени личността на детето? Абсолютно. Личността се установява в хората с течение на времето поради техния опит. Въпреки това бебетата се раждат с определен темперамент, който трябва да знаете как да канализирате, подобрите или коригирате, за да бъдат щастливи. Освен това те трябва да се научат да управляват правилно емоциите си, като по този начин се адаптират по-добре към обществото.

Това е сложен процес и нещо, което изисква всеотдайност, усилия, любов, търпение и някаква елементарна психология.

Наследственият фактор
Понякога темпераментът на вашето дете ще ви изненада. Питате се откъде може да е дошла определена тяхна черта, след като не откривате подобна във вас или в другия родител. Въпреки това вашето дете със сигурност наследява част от вашия характер. Ако погледнете назад към времето, когато сте били дете, може да разпознаете някои от вашите жестове в наследниците си. Годините обаче са ви променили, както и вашето съзряване.

Вашето дете е родено с особен темперамент, който никога няма да си тръгне. Въпреки че може да го пренасочите, да подобрите неговите добродетели и да контролирате неподходящото му поведение.

От друга страна, ако го оставите да се държи лошо, позволите избухванията му да продължат, не установите граници и не покажете добри комуникационни умения с детето, неговият „отрицателен“ темперамент ще продължи да расте. Личността му се изгражда постепенно с годините. Затова, ако му дадете адекватни насоки и го пренасочите по логичен и балансиран начин, ще отгледате щастливо дете. Или поне ще дадете всичко от себе си.

Характерът определено се предава по наследство. Въпреки това възпитанието и опитът могат да променят характера на детето.

Видове детски темпераменти

Лесен темперамент
Той се забелязва от раждането. Тези деца са весели и невзискателни и лесно се адаптират към рутината. Те са склонни да спят добре и да се приспособяват успешно към нови ситуации. Техните емоции и реакции са доста умерени. Те не са драматични, агресивни или мрачни.

Те са послушни и непринудени деца. Това обаче не означава, че трябва да се пренебрегва развитието на тяхната личност. Понякога те могат да се окажат доста интровертни със склонност да крият емоциите си. Може също да се случи те да имат братя и сестри с малко по-сложни характери. В тези случаи е лесна грешка за родителите да фокусират повече внимание върху непокорните братя и сестри, смятайки, че техните „спокойни“ деца не се нуждаят от толкова много внимание. Все пак трябва да се помни, че всички деца се нуждаят от еднаква подкрепа, любов и отдаденост.

Бавно загряване
Тези деца са доста резервирани и не се адаптират особено добре към промените. Те са донякъде страхливи и изключително привързани към родителите си. Като цяло те са склонни да бъдат доста пасивни и донякъде бавни и срамежливи. Те се нуждаят от много време, за да направят неща като ставане, обличане, завързване на връзките на обувките си и т.н.

Експертите предполагат, че когато тези деца достигнат шест-осемгодишна възраст, те често правят скок в съзряването и се подобряват. Може да им е доста трудно да се научат да четат и пишат, но като цяло те обикновено наваксват и се развиват напълно.

Ако детето ви е такова, дайте му време, насърчавайте го и бъдете търпеливи. Ако се ядосвате от неговата бавност и привлечете вниманието към това, то може да стане тревожно и несигурно. Бъдете спокойни, подкрепяйте го и му вярвайте.

Активен или бурен
Тези деца са плачливи от раждането си. Те са донякъде раздразнителни, но често са изключително ярки. Трудно заспиват и трудно се адаптират към промените. Те са склонни лесно да се изнервят. Това са взискателни, нервни деца, които демонстрират преувеличени радостни и тъжни емоции.

Често отиват от една крайност в друга. Например избухват, след което веднага искат обич. Изглежда обичат и мразят родителите си едновременно. Ако имате такова дете, трябва да установите ясни насоки, процедури и правила. Ако има избухвания, игнорирайте го. Нека осъзнае, че с подобни реакции няма да постигне нищо.

Бъдете взискателни към децата с такъв темперамент, но също така им покажете близост и разбиране, като говорите с тях. Обяснете защо поставяте правила и защо ги наказвате от време на време. Научете ги да управляват яростта и гнева си, да ги канализират. Кажете им да мислят, преди да действат. Имайте предвид, че тези деца могат да станат изключително креативни и независими възрастни.

Такива деца често се изморяват изключително много. Те са наистина неспокойни и не спират нито за секунда, интересуват се от всичко и имат хиляди въпроси да ви зададат. Те дори могат да бъдат безразсъдни. Поради това те са склонни да претърпяват леки злополуки, когато се катерят на места, където не трябва, в търсене на вълнение.

Докато навършат три години, тяхната активност може да е още по-преувеличена, а характерът им може да бъде или послушен, или борбен.

Детски психолог може да диагностицира дали детето има синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Въпреки това този вид поведение невинаги се дължи на разстройство. Тези деца често са просто по-неспокойни от другите деца. Това означава, че те се нуждаят от по-търпеливи родители, способни да приемат различния им ритъм.

И накрая, помнете, че трябва да бъдете пример за детето си. Затова се уверете, че винаги действате по балансиран начин, бъдете спокойни, търпеливи и се уверете, че винаги сте до него, докато расте и съзрява.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X