Напишете дума/думи за търсене

На каква възраст детето може да започне терапия?

За щастие, през последните години на грижата за психичното здраве започна да се отдава необходимото значение. Все повече хора са склонни да се обърнат към професионалист и да потърсят психологическа подкрепа за преодоляване на неблагоприятни моменти и емоционални трудности.

Но все още съществува дилемата на каква възраст детето може да започне терапия.

Този въпрос е особено актуален за хора, които имат малчугани и не знаят как да ги подкрепят или да облекчат емоционалните си страдания. Приложимо е и за юноши, които преминават през трудни етапи и се чудят дали психотерапията може да ги напътства или да им предостави ценни инструменти.

Терапия за деца и юноши

Терапията ни помага да се опознаем, да се разберем и да придобием нови инструменти, които опростяват ежедневието ни на възрастни индивиди.

Но когато става въпрос за деца и юноши, нещата не винаги са толкова ясни. На тези възрасти децата все още се развиват, мозъкът им все още не е узрял и личността им все още не е оформена.

Затова често смятаме, че е за предпочитане да изчакаме с тяхната терапия или вярваме, че техните трудности са просто етап, през който преминават. Че са фаза, която се дължи на тяхната незрялост и неопитност. В действителност обаче тези ранни етапи са от решаващо значение, когато става въпрос за тяхното благосъстояние.

В интерес на истината много от най-честите психични заболявания (като тревожност, депресия, пристрастявания и хранителни разстройства) започват през детството и юношеството. Освен това, ако не им се обърне подходящо внимание, те са склонни да стават по-тежки и хронични с течение на времето, пускайки по-дълбоки корени в зряла възраст.

Освен това непълнолетните нямат същите инструменти като възрастните за справяне с трудностите. Те все още не са се научили да управляват емоциите си, да вземат решения, да се саморегулират и да рационализират своите преживявания. В резултат на това някои събития, които от гледна точка на възрастен може да не изглеждат от голямо значение, могат да ги засегнат дълбоко.


На каква възраст детето може да отиде на терапия?
Когато става въпрос за малки деца, препоръчително е да изчакате времето, когато те могат да общуват до известна степен и да могат да разбират или следват определени инструкции, за да работят заедно с терапевта. Това се случва на около четири или пет години.

За деца на тази възраст специалистът трябва да адаптира техниките и динамиката на терапията. Като правило се използват игри, рисунки и други символични елементи, за да позволят на детето да проектира или комуникира своята реалност, така че терапевтът да може да работи успешно с него.

Въпреки това деца по-малки от тази възраст също могат да проявят проблеми и трудности. Малчуганите на две или три години може вече да показват признаци, че е необходима намеса или промяна. Например те могат да проявят потиснат темперамент, да станат тревожни или привързани, да бъдат прекалено раздразнителни или да не могат да общуват нормално с други хора.

Тези знаци не трябва да се пренебрегват. Въпреки че на тази възраст интервенцията ще се извършва предимно с родителите. Ще им бъде предоставена информация и определени насоки. Това е така не само защото директната работа с деца, които не вербализират активно или все още никак, е много по-сложна, но и защото представянето и възпитателния стил на родителите оказват голямо влияние върху благосъстоянието на детето и неговите проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X