Напишете дума/думи за търсене

3 стъпки към емоционалната мъдрост

Какво правим, когато в нас процъфтява емоция, която намираме за негативна? Чувството на гняв, напрежение или ярост предизвиква инстинктивна реакция на желание да контролираме това, което чувстваме.

Благодарение на емоционалната мъдрост може по-добре да обработваме усещанията си. По този начин избягваме ненужното избухване в неподходящи моменти. И понякога се предпазваме от това да се почувстваме задушени от всички онези чувства, плуващи в нас.

1. Не затваряйте емоциите си в кутия
Какво ви казваха възрастните, когато бяхте малки? Определено ще разпознаете фрази като: „спри да плачеш“, „дете на твоята възраст не трябва да изпада в гняв“, „виж колко грозно е лицето ти, когато се ядосаш“… Всички тези коментари на родителите ви, очевидно невинни, са ви учили да потискате емоциите си.

Освен всичко, ако сте от отбора на момчетата със сигурност са ви втълпили, че мъжете не плачат или жените са твърде чувствителни. Тези изкривени вярвания са направили така, че, без да искате, сте изключили себеизразяването си от емоциите, които изпитвате.

Важно е да знаете кога да дадете воля на това, което чувствате. Например, ако се окажете по средата на важни преговори. Да дадете воля на гнева или сълзите си без контрол, няма да е най-доброто нещо за бъдещето на сделката. Но това не означава, че не може да се отпуснете след това. Или че не можете да изразите гнева си, без да навредите на преговорите.

„Когато изразявам това, което мисля и как се чувствам, освобождавам ума си и прочиствам тялото си.“


2. Не се опитвайте винаги да държите контрола
Понякога не просто не изразявате емоциите си пред другите. Вместо това се опитвате да ги контролирате, когато няма нищо лошо в това да излязат наяве. Случвало ли ви се е да се опитвате да сдържате сълзите си, дори когато сте били сами вкъщи? Ако случаят е такъв, вие се опитвате да спрете емоция, когато е по-добре да я освободите.

Цялото това емоционално потискане, за което стана дума по-рано, направи място за това, което бихме могли да наречем „преглъщане на емоции“. Това е нещо, което емоционалната мъдрост дори не си представя, че може да допусне. Колкото повече емоции преглъщате, толкова повече ще се натрупват. И рано или късно ще излязат като ураган от вас.

Най-вероятно познавате някого, може това дори да сте вие, който в определени моменти избухва външно в неподходящи моменти. Такива, които всъщност не изискват това ниво на прекомерна агресивност, ярост или тъга, което човекът показва. Това се случва, защото той е сдържал и преглъщал много емоции, които сега са излели през всяка пора на съществото му.

3. Колкото и човешки да са емоциите, ние също трябва да се научим как да се справяме с тях
Емоционалната мъдрост не само предполага да спрете да заключвате емоциите си, а поставя фокуса върху нещо наистина важно - да се научите как да го правите. Всяка емоция допринася с нещо. Така че не бива да третираме чувствата си като врагове. Ако ги виждаме по този начин, те най-вероятно ще играят тази роля. Но не защото са такива, а защото ние сме ги направили такива.

От друга страна, емоция, която пренебрегваме, може да загуби известна интензивност. Но това също може да означава, че рискуваме да се появи отново всеки момент. По-силен, по-инвазивен и когато сме най-слаби. И най-важното, без да сме научили нищо.

Когато прекараме години в опити да контролираме и заключим това, което чувстваме, накрая тялото ни ще започне да дава предупредителни знаци, че нещо не е наред. Нека не си причиняваме такива щети. Нека спрем да страдаме и да започнем да изразяваме това, което чувстваме, когато нашите емоции го изискват. Ще се почувстваме много по-добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X