Напишете дума/думи за търсене

Ефектът на електрическата крушка - как засяга хората?

Много хора се фокусират върху придобиването на знания и развиването на умения. Правят го, за да увеличат стойността си като човешки същества. Но за околните всички ние сме повече от набор от знания и умения. Вашата стойност не идва от това, което работите, или автобиография. Вашата стойност за другите хора всъщност идва от това, което те виждат във вас. Важното е какво излъчвате, каква енергия изпращате. С други думи, вашето отношение е това, което наистина прави разликата. Това е, което
Виктор Кюперс нарича „ефект на електрическа крушка“.

Нидерланският мотивационен лектор използва метафората за „електрическа крушка, за да обясни своята теория за ключа към успеха и защо всички ние излъчваме един конкретен образ, а не друг.

Виктор Кюперс казва, че всички сме като електрически крушки, защото отделяме енергия и поемаме енергията, която ни дават другите хора. Но това не означава, че всички отделяме еднакъв вид енергия.

Точно както не всички крушки светят толкова ярко или с един и същи цвят. Това означава, че някои хора могат да изпратят силен лъч, докато други не могат да светят достатъчно ярко, за да видят какво има пред тях, или изобщо не светят.

Къде може да намерите разликата в това, което изпращате на окилните? Кюперс казва, че разликата е в отношението. Неговото уравнение, което доказва това, е наистина просто - „V= (K + S) x A.“ Тук V означава „стойност“, K означава „знание“, „S“ означава умения“, а A означава „отношение“.

Защо отношението е важно
Виктор Кюперс не твърди, че знанията и уменията не са важни, когато става въпрос за нашата стойност. Той ги вижда като част от уравнението. Но има нещо по-важно, свързано с гарантирането, че знанията и уменията са фактор за вашата стойност. Умножаващият ефект на отношението е това, което наистина кара човеците да блеснат.

Разликата между великите и обикновените хора е отношението, твърди Кюперс. Не сте велик заради това колко сте учили, какви умения имате или професионалните си постижения. Това, което наистина ви прави страхотни, е това, което сте като човек. Това е важното. Това е, което създава разликата.

Но какво се случва, когато животът ви стане по-сложен? Какво се случва, когато плановете ви се объркат или когато нещата не се развият така, както сте се надявали? Как се изправяте срещу неочакваните промени? Когато нещата се объркат, имате две възможности – да се откажете или да се борите.

„Важно е не какво ти се случва, а как реагираш на това.“
Епиктет

Реагирайте – имате избор да живеете ентусиазирано, независимо как вървят нещата
Когато нещата не вървят добре, много хора изпадат в състояние на обезсърчение, апатия и примирение. Губят надеждата, радостта и ентусиазма си. Те се отказват. Но има и друг вариант.

Позитивната психология може да ви даде изход, защото изучава какво може да направите, за да подобрите духа си, когато се натъквате на едно разочарование след друго.

Обикновено живеем изпълнени с надежда и радост. Ако тези две неща ги няма, това е първото нещо, което трябва да ви накара да реагирате. Ако за хората е нормално да живеем щастливо, то е защото всички ние заслужаваме да бъдем щастливи. Добрата новина е, че отношението е нещо, върху което може да работите, защото зависи само от вас. Това е едно от нещата, които наистина зависят само от вас самите.

Когато основните неща са главни неща

Всеки има право на своите трагедии. Но едно е да преживееш трагедия и съвсем друго е да имаш проблеми. Ето защо Виктор Кюперс създава граница между трагедиите и проблемите, които трябва да бъдат разрешени.

Идеята му е наистина ясна: няма много драми, които наистина могат да оправдаят загубата на собствената ви радост. Ето защо той подчертава колко е важно да бъдем благодарни. Когато инерцията на негативизма започне да надделява, тогава най-много трябва да обмислите нещата. Никога не трябва да оставяте зрителното си поле да се фокусира само върху нещо, което не се е получило така, както сте искали да стане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X