Напишете дума/думи за търсене

6 начина да открием силните си страни

Смелост, човечност, справедливост, честност, постоянство, ентусиазъм, издръжливост... Опознаването на силните ви страни ще ви позволи да разберете себе си по-добре, за да работите върху мечтите си и да подобрите психическото си здраве.

Мартин Селигман е фигурата в позитивната психология, допринесла най-много за разбирането на силните страни на човека. Неговата книга „Силни страни и добротели”, написана съвместно с психолога Кристофър Питърсън, е справка по този въпрос. Това е ценно изследване и самопознание, което е толкова полезно, колкото и вдъхновяващо.

Един от най-забележителните приноси на тази творба е класифицирането на силните страни на характера, което позволява те да бъдат измервани през целия живот.

Изясняването кои са най-силните страни на вашия характер и личност благоприятства вашето удовлетворение от живота и вашата ориентация към щастието, както показва проучване, публикувано в The Journal of Positive Psychology.

Говорим за интересно, практично и терапевтично измерение, в което си струва да се овластим. Затова по-долу ще ви предложим някои елементи и концепции, които ще ви позволят да откриете силните си страни.
1. Стандартизирани инструменти
Това са тестове за самооценка или тестове, които са разработени за тази цел и които освен това са валидирани от науката. Те са ефективни стандартизирани ресурси, които ще ви позволят да извършите добро упражнение по саморефлексия и себеоткриване. Сред тях най-значимите са следните:

VIA Силни страни на характера
Това се основава на модела, предложен от Питърсън и Селиман Peterson в спомената книга. Сред неговите характеристики откриваме:
• Това е инструмент от тестов тип, който се използва в академична, корпоративна и терапевтична среда.
• Той оценява 24 силни страни, които са групирани в шест добродетели: трансцендентност, човечност, мъдрост, смелост, умереност и справедливост.
• Според проучване, публикувано в Frontiers in Psychology, което прави преглед на ефективността на теста от публикуването му, това е полезен инструмент за изясняване на измеренията, свързани със силните страни.

Оценка на нуждите и силните страни на възрастните (ANSA)
Този инструмент се характеризира с оценка на дванадесет психологически области на добродетелите или силните страни на дадено лице. Едно от предимствата му е, че открива както настоящите силни страни, така и потенциала, който лицето представя в други области.

2. Упражнение за размисъл и изясняване
Друг начин да откриете силните си страни е като си задавате въпроси, за да научите повече за себе си. По-долу ще предложим някои от тях.

• Какви успехи имах в миналото?
• Какво най-много харесвам в себе си?
• Кои са силните ми страни? В какво съм добър?
• Какви са силните ми страни според хората, които ме обичат?
• Как онези аспекти, които ме определят, влияят върху живота ми?

3. Техники за визуализация и проекция
За да откриете силните страни на характера си, трябва да погледнете и в бъдещето. Това е мястото, където се крие вашият потенциал, нещата за вашите мечти и това, което искате да бъдете. За да стигнете до този момент, трябва да посочите какви добродетели и умения притежавате, за да покорите върховете си.

Един от начините да направите това е чрез техниката на визуализация. Изследвания, споделени от Basic and Applied Social Psychology, сочат ползите от този ресурс за подобряване на представянето, благосъстоянието и самосъзнанието. Стратегиите за изпълнението му се състоят в това да си представите най-добрата версия на вас в бъдещето и да си зададете следните въпроси:

• Какво е това "бъдещо аз"? Какви силни страни ви определят?
• Какво прави този „бъдещ аз“ и защо се гордее със себе си?
• Как бихте могли да работите върху настоящите си силни страни, за да стигнете до този „идеален вие“?

4. Опитайте различни дейности
В рамките на начина, по който да откриете силните си страни, се предвижда и развитието на следните действия:
• Бъдете наясно със силните си страни.
• Опитайте да започнете нови хобита или дейности.
• Предизвикайте себе си, излезте от рутината и вземете нови решения.
• Стремете се да решавате проблеми, които възникват в нови ситуации.
• Разберете към какво сте запалени и в какво сте добри в тези различни контексти.

Един от начините да откриете силните си страни е като се отворите за нови сценарии и дейности, за да разберете какво сте способни да направите.

5. Изградете своя автопортрет на силните страни
Ако хората имат проблеми с определянето на силните ни страни, това е защото не се ценим достатъчно. Измерения като ниско самочувствие или синдром на самозванеца ни обуславят в този смисъл. Освен това ние невинаги изпълняваме упражнение за самоосъзнаване, от което да видим колко ценни и опитни сме в безкрайни области и сценарии.

В тази връзка, друг от начините, по който трябва да откриете силните си страни, е да анализирате всяка сфера от живота си и да създадете „автопортрет“ .

Публикация в Journal of Happiness Studies информира, че работата е идеален сценарий за развитие и идентифициране на тези измерения. Може да започнете с тази област и да продължите с тези, които определят ежедневието ви. Методологията за постигане на това се състои от аспектите, които ще споменем по-долу.

Колко сте ценни в служебния живот?
• Какво изтъкват вашите колеги за вас?
• Какви са вашите силни страни и умения в работата ви?
• Какви силни страни ви позволяват да бъдете добри в работата си?
• Какви са вашите професионални цели и кои силни страни биха могли да ви помогнат да ги постигнете?

Колко сте ценни в личния живот?
• Какви са вашите хобита и какви умения проявявате в тях? (спорт, хуманитарни акции, артистични задачи и др.)
• Когато сте със семейството и приятелите си, какви силни страни показвате с тях? (доброта, подкрепа, чувство за хумор и т.н.)
• През живота си какви силни страни са ви позволили да се изправите пред проблемите си?

6. Помислете какво ви прави щастливи
Силата е вътрешен инструмент, който ви позволява да процъфтявате и да показвате най-доброто от себе си. Не е нещо, което ви е трудно да демонстрирате, а по-скоро възниква отвътре естествено и ви отличава от другите.

Ето защо един прост и вдъхновяващ път към откриването на вашите силни страни е да правите повече от това, което ви харесва. Ако сте спортист, може би вашите са усилия, конкурентоспособност, лично усъвършенстване или лидерство. Ако сте по-лежерен и семеен човек, вашите силни страни може да са умереност, доброта или спокойствие.

Всички имаме свои силни страни, тези, които ни правят уникални и които посредничат за нашето психологическо благополучие. По същия начин можем да дадем възможност на себе си в нови, за да продължим да се подобряваме като хора.

Силните страни също се научават, продължете напред с тях
Справедливост, любопитство, щедрост, мъдрост, човечност, социална интелигентност, вежливост, постоянство… След като хвърлите светлина върху силните си страни, е време да продължите да растете. Както Ейбрахам Маслоу посочва, крайната цел на човешкото същество е да постигне себереализация. В този процес към вашето благополучие винаги помнете, че може да развиете нови ценности.

Не е достатъчно да откриете какви умения ви определят, но също така имате възможност да научите нови, за да оформите най-добрата версия на себе си. Вие, който не се отказвате, който инвестирате в своето щастие и това на другите, за да вървите напред заедно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X