Напишете дума/думи за търсене

Какво да направим, ако сме спрели да си вярваме

Кога за последен път си казахте да се откажете, защото вероятно ще се провалите? Понякога това не е много вредно. В края на краищата е необходима смелост, за да знаеш кога да се отдръпнеш от нещо. Внимавайте обаче, защото ако продължите да го правите, може да навредите. Липсата на самочувствие е като трън в очите, който веднъж забит, е наистина трудно да се премахне.

Начинът, по който се чувствате към себе си, определя всичко около вас, включително целите, които постигате. Без магията на самочувствието, всяка мечта се изплъзва от ръцете ви. Съмнявате се в своите решения, взаимоотношения и дори в способността си да се изправяте пред трудностите.

Внимавайте, ако спрете да си вярвате, всичко ще се разпадне
През 1971 г. Ейбрахам Маслоу публикува книгата The Farther Reaches of Human Nature. В нея той обяснява, че във всеки от нас има вроден потенциал за самореализация. Не всички обаче го постигаме поради това, което той определи като комплекса на Йона. С други думи, въпреки че знаем, че имаме ценности и умения, ние не смеем да ги приложим на практика поради несигурност или страх от провал.

Маслоу спомена и друг фактор, който може да ви попречи да се доверите на себе си. Той казва, че понякога околната среда действа, като подрязва крилете ви и натежава на вашето самочувствие и увереност. Вашето възпитание, образование и дори определени взаимоотношения могат да ви накарат да се съмнявате в себе си.

Към това се добавя още един факт. Има моменти, когато всичко се обърква, преживявате поредица от провали и накрая разочарованието ви е толкова дълбоко, че самочувствието ви изчезва. Въпреки че вероятно може да се справите с това преживяване, трябва да внимавате. Защото, ако непрекъснато се борите да се доверите, ще страдате от по-големи количества тревожност и психологическо страдание.

Чувства, които възникват при съмнение в себе си
Първото чувство, което възниква, когато спрете да се доверявате на себе си, е недостойнството. Преставате да се чувствате валидни в почти всяка област от вашето съществуване: професионална, емоционална и дори социална. Ако не вярвате на себе си, не вярвате и на другите.

• Съмнявате се във всичко, което правите, опитвате или мислите.
• Чувствате се непълноценни. Вие се сравнявате с всички около вас и винаги се чувствате в неравностойно положение.
• Изпитвате апатия и обезсърчение и не може да се забавлявате. Желанието да си поставите нови цели също е угаснало.
• Губите положителния образ, който имате за себе си, този, който ви тласка към постигането на вашите цели и цели.

Какво да направите, за да си върнете самочувствието
Възвръщането на самочувствието е толкова важно, колкото и получаването на кислород за дишане. Без този елемент всичко става замъглено и рискувате да страдате от психологическо разстройство. Депресията е изградена върху субстрат, в който липсва самоуважение. Това означава, че спирате да се доверявате на собствената си стойност, потенциал и силни страни.

Не се оставяйте да се провалите. Избягвайте го на всяка цена. Опитайте и помислете върху следното:

1. Излекувайте това, което ви е накарало да спрете да се доверявате на себе си
Тормоз на работното място, дългосрочна безработица, самоизискване, вредни взаимоотношения или верига от неуспехи обикновено стоят зад тази реалност. Понякога предприемането на акт на интроспекция и откриването на това, което е засенчило вашата стойност и увереност, ще ви позволи да действате в лицето на тази реалност.

2. Предизвикайте вътрешния си критик
Какво ви нашепва вашият вътрешен критик всеки ден? Запишете го. Бъдете наясно с вътрешния глас, който поставя под съмнение вашата стойност и подхранва недоверието ви. Не го валидирайте. Рационализирайте това, което си казвате, и се противопоставете на всякаква девалвация, като я обърнете с главата надолу.

Не си казвайте: „Сигурен съм, че ако получа тази работа, скоро ще бъда уволнен“ , кажете си: „Какво доказателство имам за това? Никога през живота си не са ме уволнявали от работа“.

3. Приемете, че животът включва да знаете как да се проваляте
Оставете настрана нуждата си да бъдете перфектни, правете всичко както трябва и бъдете най-добрият във всяка област от живота си. В крайна сметка животът също изисква да приемете грешките и провалите си. Това обаче не трябва да поставя под контрол вашето самочувствие. Може да се учите от грешките си и да се подобрявате с всяко преживяване.

4. Не позволявайте на съжалението да ви попречи да живеете
Ако сте се провалили в нещо, не позволявайте на чувството си на съжаление да ограничи волята ви за живот. Ако сте сгрешили или плановете ви са се провалили, не изпадайте в обезсърчение. Напредвайте и си върнете увереността в себе си и продължете да покорявате мечтите си.

Не позволявайте на вината или срама, че сте направили грешка, да помрачат надеждите ви. Имате много да завоювате и имате голям потенциал да постигнете много от това, което искате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X