Напишете дума/думи за търсене

Истинските причини, които ни карат да публикуваме снимки в Инстаграм

Начинът, по който взаимодействаме с Инстаграм или друга социална медийна платформа, не е случаен. Многобройни проучвания разкриват взаимовръзки между селфита, ретушираните снимки и търсене на харесвания и психологически състояния и личностни черти.

Може да свържем начина, по който използваме Инстаграм, с това как сме. С други думи, използването на тази и подобни социални медии е до известна степен отражение на нашето психично здраве и психологическия конструкт, който представяме, когато натискаме бутона за споделяне, харесване или коментар.

Личностни черти и редактиране на снимки
Нека да разгледаме петте големи личностни черти, разработени от автори като Голдбърг и Дигман през 1990.
1. Отвореност към опита
2. Невротизъм
3. Екстровертност
4. Сговорчивост
5. Добросъвестност

Личностните черти не определят какъв е човекът. Те са размерни категории, които могат да помогнат да се обяснят някои от най-стабилните ни модели на поведение. Те служат като елементи, които ни помагат да предвидим определени психологически или физически състояния. Например по-високите нива на невротизъм показват по-голям брой коронарни инциденти.

През 2016 г. изследователите Ферверда, Шедъл и Ткалчич откриват връзка между вида на избраната снимка и определени личностни черти. Те стигат до извода, че хората с по-голяма отвореност към оценката на опита използват студени, наситени цветове в снимките, с малко лица в тях. От друга страна, хората с висока оценка на съвестността обикновено качват както наситени, така и ненаситени снимки. Хората с по-високи нива на невротизъм качват повече снимки с висока яркост.

В това проучване те разкриват как личността на индивида може да се прояви в начина, по който редактира снимките, които споделя в Инстаграм.

Клинични единици чрез снимка
Отдалечавайки се от личностните черти, други изследователи също са използвали социалните медии за откриване на психологически състояния. Те смятат, че може да се превърне в мощен инструмент за превенция на определени психологически състояния.

Повишеният нюанс, заедно с намалената яркост и наситеност в снимките, предсказват развитието или наличието на депресивно разстройство. Освен това авторите на тези проучвания те откриват, че участниците с депресивно разстройство прилагат повече филтри.

Те също установяват, че най-харесваните публикации сред участниците в тяхното проучване са качени от индивиди, диагностицирани с депресия. Друг интересен факт е, че въпреки че депресираните хора са по-склонни да публикуват снимки с лица, в кадрите има тенденция да има по-малко лица, отколкото в тези на участник, който не страда от депресия. Може би отразяването на намаляването на техния социален кръг е резултат от тяхната депресия.

Най-важното заключение от това проучване е, че някои признаци на депресия биха могли да бъдат открити преди първата диагноза на това състояние.

Селфито и депресираният индивид

Точно както езикът на хората с депресия обикновено е съсредоточен върху самите тях, така това може да се случи и със снимките. Това е така, защото кадрите са селфита или автопортрети на депресирания човек.

Харесване чрез харесване
Инстаграм и социалните медии не само изиграха основна роля в културата на нашето общество и в начина, по който се отнасяме към заобикалящата ни среда. Те също играят роля в начина, по който се отнасяме към себе си.

Въпреки че целта на социалните медии е да ни поддържат свързани, в основата им стои още по-важна цел. Това е поддържането и запазването на самооценката. Парадоксално, Инстаграм действа и като крадец, и като доставчик на самочувствие. Не само че се превърна в единствения начин да подхранваме нашата представа за себе си, но също така има силата да дава и отнема психично здраве от нас по желание.

Докато сравнението отнема самочувствието ни, „харесването“ ни дава сила. В проучване, проведено от Дюма, Максуел, Дейвис и Жилети през 2017 г., 90 процента от участниците признават, че са използвали Инстаграм в търсене на харесвания. Тези автори разграничават два типа подобно поведение.

• Нормално търсене. От използването на филтри до включването на хаштагове. Тези поведения обикновено се приемат от околните. Това означава, че се разбира защо се използват. Следователно в тези случаи се разбира търсенето на харесване.
• Ненормативно търсене. Те включват по-сложни действия, като промяна на нашите тела или лица с програми. До 55 процента от участниците признават, че правят това. Хората, които използват ненормативни инструменти за търсене, са по-склонни да имат проблеми със самочувствието и да изпитват чувство на неудовлетвореност. Това означава, че ще имат трудности да намерят смисъла и целта на живота си в бъдеще.

Ако може да установим причинно-следствени връзки, бихме могли също да определим критерии за откриване на депресивни или хранителни разстройства. Може също така да идентифицираме определени личностни черти, които могат да бъдат свързани с конкретно поведение. Например тези, които търсят признание или отразяват наличието на зависимост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X