Напишете дума/думи за търсене

Девет ключа към здравата семейна динамика

Искате ли семейството ви да е по-щастливо? Искате ли да постигнете по-добро съжителство и всички да се чувстват по-удовлетворени? Ако е така, тогава вземете под внимание тези съвети, за да укрепите семейните си отношения.

За да имате здрава семейна динамика, трябва да се грижите за всяка връзка, сякаш се грижите за произведение на изкуството. Защото всеки член на вашето семейство е уникален и ценен. Всеки от тях заслужава такова признание и отношение, което го кара да се чувства освободен, но с общи корени.

Често хората се увличат от поведение, което, почти без да го осъзнават, нарушава хармонията и качеството на връзките им с околната среда. Въпреки това, за да се поддържа здравословна семейна динамика във времето, трябва да се прилагат точни умения на практика.

1. Лекувайте психологически проблеми
Твърде много мъже и жени изграждат семейства, без първо да се справят с емоционалните си рани или травми. Това се превръща в нож с две остриета, защото тези проблеми обикновено засягат взаимоотношенията и начина, по който общуваме и се отнасяме към онези, които обичаме най-много.

За да подобрите качеството на собствената си семейна единица, трябва да започнете от себе си. Първо трябва да излекувате собствените си травми.

2. Добра комуникация
Основния стълб за постигане на здравословна динамика е ефективната комуникация. Във вашето собствено семейство вие допринасяте, като сте умели, когато става въпрос за разговор, слушане и предаване на съобщения.

Изследване, проведено от университета в Саргода (Пакистан), твърди, че добрата комуникация благоприятства удовлетворението и развитието на подрастващите. За да подобрите тази характеристика, трябва да вземете предвид следното:

• Бъдете настоятелни.
• Общувайте с уважение.
• Знайте как да слушате семейството си.
• Покажете искрен интерес към това, което околните казват.

3. Уважение и толерантност
За да има здравословна семейна динамика, трябва да се избягва авторитаризмът. Трябва да разберете, че всеки член на вашето семейство е уникален, със собствена личност и нужди.

Толерирането на мненията и зачитането на вкусовете и целите на другите членове на семейството създава среда, в която всички може да бъдат себе си без страх.
Емпатичната и уважителна комуникация е ключово измерение във всяко семейство.

4. Споделяне на качествено време
Семейството не е просто група хора, живеещи под един покрив. Това е система, в която се споделят динамики, които укрепват връзката, обогатяват я и благоприятстват щастието на това малко социално ядро. Прекарването на време означава да отделите вниманието си и да бъдете до тези, които обичате. Това означава създаване на видове спомени, които продължават да съществуват в емоционалната памет.

5. Емоционално утвърждаване
Марша Линехан, създателят на диалектическата поведенческа терапия, нарича емоционалното утвърждаване „най-добрият аспирин“. Състои се в това да накарате другия човек да види, че разбирате и приемате това, което чувства.

В ежедневието си имате много нужди и изпитвате много чувства. Важно е да знаете, че вашето семейство разбира и уважава това, което чувствате, без да го съди или обезценява.

6. Емпатия
Съпричастни ли са или са били родителите ви? Вашият партньор проявява ли емпатия? Възприемате ли това във вашите деца или братя и сестри? Способността да съпреживявате реалностите на другите хора ви прави умела фигура както от социална, така и от човешка гледна точка. Освен това възможността да изпитате сами какво чувстват другите благоприятства просоциалното поведение, разбирането и подкрепата.

7. Умения за разрешаване на проблеми и конфликти
Ако мислите, че най-щастливите семейства никога не изпитват конфликти и разногласия, грешите. Във всеки социален сценарий възникват несъответствия, гняв и проблеми, които в крайна сметка засягат всички. Така че вие (заедно с останалата част от вашето семейство) е добре да имате възможност да разрешавате проблеми. Трябва да работите върху следното:
• Подобрете комуникацията.
• Знайте как да идентифицирате трудностите.
• Решавайте проблемите, без да обвинявате никого.
• Разпознайте собствените си силни и слаби страни.
• Предоставете възможни решения като група.
• Знайте как да оцените предимствата и недостатъците на всяко предложение.
• Прилагайте промени за насърчаване на семейното благополучие.

Авторитарните семейства са най-малко здрави и най-нещастни. Това са среди, в които цари насилствена комуникация, господство и неуважение. Важно е да се насърчават по-здравословни, съпричастни и уважителни семейни условия.

8. Помагайте на семейството си
Подкрепата е психологическото сухожилие, което укрепва семейството, поддържа го здраво и го обогатява. В края на краищата всеки преминава през трудни моменти в даден момент и знанието, че семейството му е там, за да го подкрепя без осъждане, е истинска утеха.

Не забравяйте, че подкрепата не означава да бъдете спасител или да решавате проблеми за другите. Подкрепата означава да знаете как да им помогнете, без да нахлувате в пространството им, и да им дадете това, от което се нуждаят, а не това, което може да мислите, че им липсва.

9. Вътрешни правила
Наличието на здрава семейна динамика включва дефиниране на серия от норми, насоки и вътрешни правила. Те могат да варират от елементарни аспекти като кое време да се яде или изясняване на това кое е допустимо и кое не.

Границите действат като полезни ориентири за всички членове на семейството. Те предоставят информация, която насърчава здравословното съвместно съществуване. Тези граници обаче трябва да бъдат съгласувани.

Семейното щастие се гради съзнателно всеки ден. Това означава да ценим най-простите неща и да се грижим за най-важното: съвместно съществуване и уважение към другите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X