Напишете дума/думи за търсене

4 различни модела, които определят колко дълго ще продължи една връзка

Случвало ли ви се е да имате връзка и да ви се иска да сте ясновидец, за да предскажете накъде отива тя?Дали има брак в бъдещето на вашата връзка или неприятна раздяла?

Е, науката е измислила начин да предскаже съдбата на романтичните ви отношения без използването на карти Таро  или кристални топки.
Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Marriage and Family, идентифицира четири типа модели на взаимоотношения, които могат да покажат дали една двойка има вероятност да остане заедно.

Изследването, проведено от Браян Оголски  от Университета на Илинойс и неговите колеги, класифицира двойките според промените в  ангажимента им да се оженят и причините, подкрепящи тези промени.
Проучването се фокусира върху взаимоотношенията като единица и също така разглежда връзката във връзка със социалните медии.

Субекти на изследването са 376 несемейни двойки в средата на 20-те си години, които са проучвани в продължение на девет месеца. Участниците били помолени да отбележат всеки път, когато почувстват голяма промяна в чувствата си към своя партньор и били интервюирани на месечна база.

Изследователите са използвали цялата информация, за да предскажат колко дълго ще продължи една връзка, която е определена като завършваща с брак.
Някои от нещата, които биха могли да повлияят негативно на връзката, включват прекарване на твърде много време с приятели, караници или липса на достатъчно общи неща.

В противоположния край на спектъра срещата със семейството на значимия друг, прекарването на много време заедно и наличието на много общи неща помогат за укрепване на ангажимента за брак.

И така, вашата връзка попада ли в някой от тези видове обвързване?

1. Драматична
Този вид двойка има тип отношения нагоре-надолу - с повече падения, отколкото възходи. Двамата прекарват повече време отделно от половинката си и имат по-негативно мнение за връзката им.
Освен това семействата и приятелите на двойките са много по-малко подкрепящи връзката.

Диагноза:
Хората в драматичната група са повече от два пъти по-склонни да се разпаднат, отколкото която и да е от другите три групи.

2. Фокусирана върху партньора
В този тип връзка подходът на ангажираност е там, където „моят партньор е центърът на моята вселена" и на свой ред има много малко спадове. Промените в ангажиментите им се въртят около това колко време могат да прекарат заедно.

Диагноза: Тези хора, фокусирани върху партньора, са по-склонни отношенията им да напредват стабилно и по положителен начин, преминавайки естествено от спорадични срещи към обещаващи по-сериозно обвързване.

3. Социално ангажирана
Този тип двойки преживяват много малка промяна и когато го направят, обикновено не е в отрицателна посока.
Когато се случат промени, това се определя най-вече от степента на взаимодействие, което имат по отношение на социалните медии и какво мислят семейството и приятелите им за връзката.

Диагноза: Този тип връзка разчита твърде много на това, което околните мислят, и следователно има нестабилна основа. Може да продължи известно време, но съществува участниците да се разделят завинаги.

4. Конфликтна
Тези двойки обикновено е тази, в които партньорите се карат най-много и имат голям брой спадове. Интересното е, че размерът на промените в отношенията не е толкова рязък, колкото при драматичните типове и се дължи най-вече на конфликти.

Те имат по-малко положителни неща да кажат за връзката си, отколкото двойките, фокусирани върху партньора, и по-малко подкрепа от социално ангажираната група.

И все пак групата, обхваната от конфликти, е по-вероятно да запази статуса на връзката си стабилен, отколкото групата с драматизъм. Може би стълкновението поддържа връзката жизнеспособна и страстна.

Диагноза: Въпреки че групата, обхваната от конфликти, е по-вероятно да запази статуса си стабилен в сравнение с групата, обхваната от драматизъм, това не е стабилна основа. Опитайте се да подкрепяте, вместо да се карате с партньора си.
Класификацията е опростяване и може да посочи само определени тенденции в отношенията. Повечето връзки не могат да се впишат в един от тези типове, но когато се комбинират, е по-вероятно взаимоотношенията да работят.

Обобщение: Ако връзката ви е фокусирана върху партньора, тя има най-голям шанс да изминете разстоянието, като поемете дългосрочен ангажимент към брака и след това. Социално ангажираните и обременените от конфликти са обвързани с дълголетие, а драматичните са най-малко трайните от видовете ангажименти. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X