Напишете дума/думи за търсене

Изолирането на партньора е често срещана форма на злоупотреба

Ако партньорът ви се разстрои, когато излизате с приятели или колеги, трябва да внимавате. Защото може да не мине много време, преди да се опитат да ви изолира, превръщайки ви в своя „частна собственост".

Изолирането на партньор и отстраняването му от социалната и семейна среда е очевидна форма на злоупотреба. Това е толкова тиха реалност, че жертвите често не я осъзнават в ранните етапи. Макар че най-накрая идва ден, когато те осъзнават напълно своята самота и невидимите решетки на затвора, в който са попаднали.

„Наистина ли излизаш с приятелите си?"," С деня, който имах, ти ще ме оставиш сама?", „Защо трябва да ходиш да видиш родителите си? Не бъди толкова зависима от тях, вече имаме собствен живот", „Не ми харесва да излизаш на вечеря с колегите си, остани си вкъщи и ще имаме специална вечеря заедно"...

Има много примери за този вид обидни реалности. Всички те обаче включват прекъсване на връзките на партньора с външния свят. Най-изненадващо е, че половинката често всъщност отстъпва и приема от любов. Всъщност връзките, основани на зависимост, често попадат в този тип психологически затвор.

Любовта не е ексклузивна емоция, която трябва да даваме и получаваме само от нашите партньори. Ние сме социални и емоционални същества. Нуждаем се от контакта и обичта на нашите приятели, семейство и колеги. Без тази ежедневна близост извън дома, ние постепенно увяхваме.

Изолиране на партньора
Психологическото и емоционалното насилие са доста често срещани явления в романтичните връзки. Те обаче често остават незабелязани. Университетът в Нотингам в Обединеното кралство проведе проучване, което твърди, че се обръща повече внимание на физическото насилие, отколкото на психологическото такова.

Това изследване разкрива, че видовете личности, които са склонни да използват психологическо насилие, имат психопатични и макиавелистки личностни черти. Тези хора са изключително умели в динамиката като презрение, контрол, манипулация и склонност да изолират партньорите си.

Най-изненадващо е, че тези насилствени поведения стават все по-чести сред младите хора. Много тийнейджъри, които са обусловени от идеалите на романтичната любов, намират за напълно приемливо партньорите им да ги контролират.

През 2015 г. Центърът за социологически изследвания провежда проучване, поръчано от испанското министерство на здравеопазването. Установено е, че 33 процента от хората под 30-годишна възраст смятат за приемливо партньорите им да им пречат да се виждат със семействата или приятелите си.

Изолацията е най-ранната форма на злоупотреба
Когато говорим за насилие, повечето хора си представят насинено лице. Повечето насилници обаче не достигат до тази точка. Най-честата злоупотреба се проявява в езика и стила на общуване. Иронията, сарказмът и омаловажаването на другия се превръщат в ежедневие в този вид взаимоотношения.

Изолирането на партньор е първата стъпка от психологическо насилие. Освен това обикновено не се разпознава, защото е прикрито (или интерпретирано) като демонстрация на любов. Това се случва, когато насилникът помоли партньора си да остане с него, вместо да прекарва време със семейството или приятелите. В началото това обикновено се разглежда като жест на привързаност, а не като очевидна нужда от доминация.

Постепенно обаче жертвата ще стане свидетел как партньорът й малко по малко бойкотира всичките й социални връзки. Ето триковете, които обикновено използват:
• Насилникът се опитва да обезкуражава човека до себе си да не се среща с хора или да не напуска къщата.
• Гледа отвисоко и критикува семейството и приятелите на партньора половинката си. Опитва се да ги убеди, че не са добри за него.
• Стреми се да накара половинката си да се чувства виновна всеки път, когато е далеч от дома.
• Може да проявява прекомерни прояви на ревност.
В крайна сметка възникват пасивно-агресивни поведения. Насилникът няма да каже открито, че е разстроен от срещата на партньора им с приятел, но ще го направи достояние чрез другите си поведения. Например ще спре да говори с половинката си, ще затръшне вратата или просто ще бъде изключително раздразнителен.

Изолиране на партньора - обща реалност в зависимите отношения
Много двойки изграждат отношенията си върху основите на зависимост. Това са болни и натрапчиви любови, които се случват чрез господство, ревност и емоционална несигурност. Този вид привързаност не е нещо повече от емоционално самоубийство. Потърпевшият постепенно губи своята идентичност и подкрепата на своите приятели и семейство. Той е блокиран на остров с отровна привързаност само към компанията на човека до него.

Взаимната изолация е често срещано явление в този тип отношения. Това означава, че понякога желанието за изолация се насърчава и от двамата членове на двойката. В тези случаи и двамата се отдалечават еднакво от близкото си обкръжение.

Как да избягаме от затвора на изолацията
Първата и най-очевидна стъпка е жертвата да осъзнае напълно изолацията. Това обаче невинаги е лесно. Може да има редица причини за това. Първият е умственото износване. Цената на психологическото насилие, поддържана във времето, оставя последствия за жертвите.

Д-р Тайрън С. Ченг от Университета на Алабама провежда изследване, според което този вид изолация обикновено води до панически разстройства, стрес, депресия и социални фобии и т.н. Следователно е важно човекът да осъзнае какво се случва, но също така и средата му да действа.

Поради тази причина, ако имате приятел или член на семейството, с когото не се виждате често и за когото подозирате, че е в насилствена връзка, трябва да действате. Жертвите на насилие по пол се нуждаят от социална подкрепа, разбиране и знанието, че не са сами. Затова първата стъпка е да ги измъкнете от тази токсична и изтощителна среда.

По-късно идва деликатният процес на психологическо и емоционално възстановяване, когато успяват да съградят наново своето самочувствие и идентичност и могат да започнат да мислят от гледна точка на бъдещите цели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X