Напишете дума/думи за търсене

Колко е вредно да се яде пуешка кожа?

Някои хора твърдят, че яденето на пуешка кожа е вредно за вашето здраве поради съдържанието на наситени мазнини. Това наистина ли е вярно? Да разберем.

Пуешкото месо обикновено е един от главните герои на приготовленията за Коледа – не само заради вкуса си, но и заради множеството начини за готвене. Печено, пушено, с подправки, в сосове... има десетки рецепти, с които да му се насладите.
Най-доброто от всичко е, че това е храна с високо хранително качество. Както се посочва в публикация на Американската сърдечна асоциация, пуешкото месо е важен източник на протеини с висока биологична стойност, както и на витамини от група В и минерали като фосфор, желязо, калций и цинк. Но добре ли е да се яде кожата му?

Пуешка кожа: повече добра мазнина, отколкото лоша
Несъмнено една от причините някои хора да избягват пуешката кожа е съдържанието на мазнини в нея. От десетилетия идеята е широко разпространена, че това е изобилен източник на наситени мазнини, които са вредни за нашето здраве.
Тези вярвания обаче са опровергани от специалисти по хранене. Чрез блога на медицинското звено на CNN Лилиан Чеунг, редакционен директор на The Nutrition Source от Харвардското училище по обществено здраве, обяснява, че не е необходимо да се отказвате от пуешка кожа.

Според експерта кожата на домашните птици съдържа повече мононенаситени мазнини, отколкото наситени мазнини. И макар да е вярно, че добавя малко повече калории към ястието, не е проблем, когато се консумира умерено и навреме.
Напротив, включването на източници на мононенаситени мазнини в диетата има някои предимства. Всъщност проучване, докладвано в списание Missouri Medicine, заключава, че този вид мазнини помагат за намаляване на телесното тегло и контролиране на инсулиновата резистентност, когато се приемат като част от диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Междувременно публикация в Food & Nutrition Research разкрива дебата относно приема на наситени мазнини. Във връзка с това, няколко контролирани проучвания съобщават, че те не повишават риска от сърдечносъдови заболявания. Все пак се препоръчва да поддържате техния прием под 10% от общия ви дневен енергиен прием.

Въпреки че е вярно, че пуешката кожа съдържа наситени мазнини, малко вероятно е нейният прием да повиши нивата на холестерола или триглицеридите. Както при другите храни, ключът е да знаете как да намалите консумираните порции.

Пуешкото е постно месо, което може да бъде добър избор, когато се консумира като част от здравословна, балансирана диета.

Методът на готвене има значение
Подробност, която не трябва да се пренебрегва при приготвянето на пуйката за Коледа, е начинът на приготвяне. Когато става въпрос за грижа за вашето здраве и тегло, избягвайте рецепти, които включват пържене или добавяне на трансмазнини.

Изследванията, публикувани в списание Nutrients, показват, че методи като варене и печене са свързани с по-здравословен кардиометаболитен профил. По-конкретно, те допринасят за по-нисък индекс на телесна маса, тегло и риск от сърдечни заболявания.

Друг добър вариант е подготовката с еърфлайър - уред, който придоби популярност с предлагането на предимства при готвене на храна. Както обяснява диетологът Ариана Кукуза в публикация на клиниката в Кливланд, „пърженето" на въздух намалява приема на калории със 70-80% в сравнение с нормалното пържене.

Тези елементи имат термичен процес с иновативна технология, която прави възможно получаването на подобни характеристики (текстура и вкус) на традиционното пържене, но без добавяне на масла или използване на високи температури. В момента „пърженето" на въздух се счита за един от най-удобните и здравословни видове готвене.

Други препоръки за здравословна консумация на пуешко с кожа
Поради своя хранителен състав, пуешкото е едно от най-здравословните меса, които могат да бъдат включени в здравословна диета. Също така е ясно, че не е строго необходимо да се премахва кожата, тъй като не е толкова вредна, колкото се смяташе преди.

Въпрос на вкус е дали ще ядете пуйката с кожа.
Въпреки това е препоръчително да приложите други съвети на практика, за да осигурите по-здравословни ястия с контролирано съдържание на калории.

Изберете рецепти, които включват изобилие от зеленчуци и подправки.
• Ако маслото е необходимо, изберете здравословен вариант, като зехтин, кокосово или рапично.
• Мариновайте пуйката с подправки, цитрусови сокове или оцет. Тези съставки подобряват вкуса й, без да влияят на хранителните й качества.
• Избягвайте рецепти, които включват добавени захари, индустриални сосове, брашна и ултрапреработени храни.
• Сервирайте умерени порции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X