Напишете дума/думи за търсене

Да сготвим перфектното пуешко филе (+рецепта)

Цялата пуйка е по-типична за Коледа и изобщо за зимния сезон, когато може да я приготвим страхотно с кисело зеле. Но през топлите месеци също не трябва да се отказваме от тази вкуснотия, защото освен всичко пуешкото е диетично и страшно полезно. Просто вземете пуешки гърди, а ние ще ви кажем как да ги сготвите.

На първо място пуешките гърди трябва да са идеално размразени. След като се размрази, пуешкото може да се съхранява в хладилник няколко дни.

Добре е да мариновате месото предварително, защото то е сухо и това ще му помогне да се разгърне. Маринатата е добре да има мазнина, киселина, подправки. Може да съчетаете соев сос, горчица, сок от лимон и зехтин с любимите си подправки – риган, естрагон, мащерка, чубрица и т.н. Това месо се чувства добре и в някакъв алкохол като тъмна бира или вино.

Един безотказан начин за готвене на пуешко и пилешко е да го пуснете на силна фурна за 15-20 минути в зависимост от количеството, което приготвяте, и след това да намалите фурната. Започнете на 230 градуса и намалете на 160-180, когато месото покафенее.

Може да готвите пуешкото върху канапе от зеленчуци или на тиган, но най-добре се чувства в съдове за бавно готвене като йенско стъкло или чугунена тенджера.

Опитайте да го приготвите като цяло парче месо или на късчета. Когато готвите пуешкото като цяло парче месо, го натъркайте хубаво с подправки отвън и/или го шпиковайте с чесън, черен пипер и други по желание. А когато го готвите на хапки, може да приготвите какви ли не ястия – от яхния, през къри, до пържени пуешки късчета.

Пуешки пурички в ароматен сос

Необходими продукти:
450 г пуешки гърди на тънки филенца
250 г бекон на тънко
200 мл бяло вино
100 мл сметана
салвия
1 глава лук
4 скилидки чесън
мазнина за пържене
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
1. Нарежете гърдите на тънки филенца и ги овкусете със сол и черен пипер.
2. Завийте всяко филенце с бекон и салвия и го направете на пуричка. Съберете всяка с помощта на клечка за зъби или шишче за печене.
3. Запържете в сгорещена мазнина и отцедете на кухненска хартия.
4. В същия съд задушете лук и чесън и върнете пуешките филенца. Долейте с вино и оставете на се редуцира на слаб огън.
5. Накрая добавете течната сметана и оставете да къкри около 20 минути.
6 Сервирайте пуричките от филе с ориз или печени картофи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X