Напишете дума/думи за търсене

Дани Ламбова събира на едно място най-милите рецепти на хора от цял свят

Представяли сме ви Дани и преди. Нейният блог Dani's Cookings е една от най-уютните и ценни кулинарни трапезарии в интернет. Неговата стопанка има особен вид перфекционизъм. Тя е невероятно добра в това да ви стопли с фотографиите си и да ви запретне ръкавите в сладко нетърпение с разнообразните си и неочаквани рецепти.

Днес сме радостни, че Даниела Ламбова именно с нас споделя най-напред за новия си мащабен проект...

Дани, стартираш нов проект, при това международен. Разкажи повече за него.

- Преди няколко месеца създадох нов кулинарен сайт, който нарекох Taco and Tiramisu: https://tacoandtiramisu.com Това е блог за автентична храна от цял свят. Създадох го с идеята в него да публикувам рецепти от различни автори: хора, които искат да споделят със света как готвят в техния дом. Амбицията ми е да направя голяма колекция от оригинални и подробно описани рецепти, които хората да използват, за да готвят световна кухня в собствения си дом.

Как ти дойде тази идея?

- Наскоро ми хрумна, че водейки се от тенденциите в храненето, понякога забравяме за храната, с която сме израснали. Аз също съм допускала тази грешка в миналото. Тъжно ми е, че с моята баба си отидоха и някои нейни специалитети, които така и не записах. Искам в новия сайт, който създадох, много хора да имат възможност да споделят рецептите на бабите и майките си. Светът става все по-глобален, а се оказва, че някои ястия са все още много регионално разпространени или версиите им в други държави са доста различни от оригинала.

Как ще подбираш рецептите, авторите, фотографиите? Всеки ли може да намери място на твоята платформа и какви ще са критериите?

- Целта на Taco and Tiramisu не са директните потребителски публикации - има достатъчно такива сайтове по света. Всяка рецепта трябва да отговаря на критерии за качество: да бъде максимално изчерпателна и текстът към нея да допринася с полезна информация: източник, специфики на приготвяне, варианти на ястието, с какво могат да бъдат заменени определени продукти, ако не са налични и т.н. Ясно е, че не всеки човек има опит с писането на кулинарна тематика, затова в най-общия случай ще изпращам въпросник на решилите да се включат, и след това аз ще описвам рецептата. За хората с опит и желание да пишат ще предоставя инструкции.

Същото се отнася и за снимките: държа нивото на фотографията да е високо. Затова рецепти, които са предоставени от хора без опит, ще трябва да бъдат снимани от мен. За всеки, проявил желание да снима, съм подготвила инструкции. Смятам, че в това отношение сайтът може да бъде в помощ за начинаещи кулинарни блогъри, защото за тези над 8 години съм понаучила доста неща за кулинарната фотография и SEO, които мога да споделя.

Сякаш кулинарните блогове напоследък започнаха да отстъпват своята популярност пред други формати като например видеата в инстаргам. Ти си човек, който следи тенденциите. Би ли ни разказала с няколко думи откъде черпят хората днес кулинарно вдъхновение?

- Безспорно тенденциите са за увеличаване на видео формата за сметка на текста. Хората искат да виждат не само храната, но и процесa на приготвянето й. В наши дни не е задължително един кулинарен ентусиаст да умее да пише добре, защото има много начини да показва рецепти и без да пише блог. Но не вярвам, че блоговете ще изчезнат, защото е много по-удобно да имаме рецептата написана в текстов вариант, преди да започнем да готвим. Някои хора продължават да принтират рецептите по същия начин, както продължават да си купуват книги на хартия. Със сигурност обаче кулинарните блогове ще се трансформират и видеото е само един от придружаващите елементи. От друга страна, все повече социални платформи промотират т.нар. stories или слайдове с истории. Виждаме ги в Инстаграм, появиха се и в Пинтерест. За мен те са нещо като братовчед на видеото: с няколко снимки, графики и текст представяме истории. В кулинарно отношение stories предлагат чудесна възможност да покажем детайлите около приготвянето на ястието или полезни съвети. Разбира се, има и много други възможности и точно това е хубавото: те предизвикват човек да развихри фантазията си.

Със сигурност следиш и тенденциите в здравословното хранене. Какво ново там?

- Вероятно повечето хора са забелязали, че нисковъглехидратният режим и веганството са особено популярни в момента. В последно време срещам често и кето-веган рецепти. Като цяло здравословното хранене и хранителните режими стават все по-голяма тема по света. Хората са загрижени и за произхода на продуктите, които ползват. Същевременно все повече се говори за орторексията - това е тип хранително разстройство, при което засегнатите са толкова фиксирани в това да се хранят здравословно, че тази идея се превръща в мания и започва да се отразява на качеството на живота им.
Лично аз обичам да изпробвам нови рецепти и вярвам, че много от хранителните режими, спазвани за определен период, могат да имат позитивни ефекти върху организма. Но не смятам за положителни пълното отричане на дадени храни, когато няма медицинско доказателство, че те ни причиняват здравословен проблем. Да, глутенът може да е много вреден за хората с непоносимост към него, но да се отказваме от глутеновите продукти, просто защото така сме решили, е абсурдно. Не одобрявам и прекаленото вманиачаване в това храненето ни да е винаги здравословно. Нищо фатално няма да се случи ако веднъж си позволим пържени картофи и хамбургер или хапваме по парченце шоколад отвреме-навреме. Лошото е, че за хората, които са в лапите на орторексията или други подобни разстройства, еднакво психически травмиращо е и да си позволят, и да не си позволят “лошите” храни.

Живеем в странно време – едни се пазят от вирус, други изобщо не вярват, че има такъв. Но ако има нещо, което е безспорно и би трябвало да е ясно за всички хора по света, това е фактът, че здравословното хранене е най-добрата превенция за всякакви болести. Как би трябвало според теб да се възползваме най-добре от летните месеци, за да подсилим организма си за идващите есен и зима?

- За мен няма нищо по-хубаво през лятото от сезонните плодове и зеленчуци. Добре е да им се насладим колкото можем повече, защото те са най-пълни с витамини.

Ти правиш ли зимнина и имаш ли си трикове за съхранение на летни богатства в шкафа?

- Аз не, макар че тази година за първи път се опитах да направя едни мариновани чушки по рецепта на свекърва ми. Но мога да правя сладко от почти всякакви плодове. Мисля, че не ми е дошъл още моментът в живота, в който ще започна да правя зимнина редовно. Може би, защото майка ми прави почти всяка година.

Коя е последната рецепта, с която предизвика себе си и която ще остане в личния ти тефтер за повторно и продължително ползване?

- Картофена тортия! Сериозно, не очаквах, че ще е толкова вкусна. Изгледах десетина видеа на испански готвачи, защото исках рецептата да е от първоизточника и да я опиша въможно най-подробно в новия сайт. Вкъщи толкова я харесаха, че се наложи да я приготвя пак след 2 дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X