Напишете дума/думи за търсене

Как да готвим по-бързо

Много хора обичат и знаят да готвят, но го правят рядко, защото им отнема време. Ето няколко съвета от топкулинари как нещата в кухнята да се случват по-бързо.

1. Помислете предварително кое и как ще сготвите - имайте план

Обикновено правим по няколко неща едновременно, или поне основно и салата задължително. Може да спестите много време, ако инвестирате една минута да планирате действията си. Например, ако ще ползвате лук и в основното, и в салатата, нарежете го наведнъж. Също така е добре да нарежете всичко предварително и да разпределите в чинии, така че да не миете и вадите дъска и нож за рязане няколко пъти, и да ви е подредено на плота. Когато виждате всички съставки пред себе си и те са подготвени, готвенето може да отнеме броени минути.

2. Пригответе си всички инструменти и загрейте печката

По същия начин, както е добре да имате приготвени в отделни чинии всички продукти, е важно и инструментите ви да са пред вас. Така няма да отваряте по няколко пъти шкафа, което обикновено е свързано с измиването на ръце и т.н.
Докато приготвяте, нека печката се загрява – така и крайният резултат ще е по-бързо на трапезата.

3. Кипнете бързо вода

Ако се нуждаете от вряла вода, използвайте кана за нагряване. Ако нямате кана, кипнете водата на котлона, но не забравяйте да сложите похлупак – така водата ще кипне доста по-бързо.

4. Ползвайте голям гевгир за миене

Големият гевгир позволява да сложите доста продукти в него и да пуснете силна струя вода. Така миете всичко накуп и го оставяте да се отцежда. Това пести много време в сравнение с отделното изплакване на всеки картоф, всеки морков и всяко листо от салатата.

5. Разтопете маслото със сешоар

Не сте ли чували за този трик? Сладкарите постоянно го ползват. По-удобно е от микровълновата, защото размеква маслото, а не го разтопява. Така то се запазва и сравнително хладно и може да се готви мигновено в смес с яйца, да речем, без да ги свари.

6. Точете редовно ножовете си

Купете си хубаво точило и поне веднъж на два месеца в зависимост от това колко ножа имате и колко често ги ползвате, ги наточвайте. Това ще прави рязането бързо и лесно.

7. Режете храната на малки парчета

На колкото по-малки парчета режете съставките на менюто си, толкова по-бързо то ще се приготви. Няма нужда картофите да са едри – режете ги на малки, симпатични кубчета и ще се изпичат да минути.

8. Ползвайте по-големи съдове

Когато готвите в по-малък съд, повърхността не позволява течностите да се изпаряват бързо и изобщо целият процес се бави. Неслучайно една от най-бързите кухни – азиатската, ползва големи уок тигани – в тях на силен огън всичко се приготвя светкавично, освен това е вкусно и здравословно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X