Напишете дума/думи за търсене

Как да приготвим бързо и вкусно миди

Отворете кухнята си за ароматите на лятото. В големите супермаркети ще откриете по всяко време на годината миди. Може да ги приготвите бързо и лесно и не само да се почувствате все едно сте на морето, но и да изненадате приятно вашите гости.

Първо трябва да изберете качествени миди. Те са лъскави, черупките им са здрави и са затворени. Помиришете ги – ако имат неприятен аромат, не купувайте.

Когато вземете мидите, при първа възможност ги залейте със студена вода. Измийте черупките им с четка и ако видите все пак някоя да е отворена, изхвърлете мидата. Издърпайте малкото мустаче, което се подава, с рязко движение по посока дължината на мидата.

Мидите се отварят по време на готвене. Ако някоя остане затворена, също трябва да бъде отстранена. Това означава, че е била мъртва.

Важно!

Мидите се готвят много бързо – за около 5 мин. Ако продължите с готвенето им по-дълго, ще станат жилави.

Класиката при мидите е с бяло вино, чесън и магданоз. След като измиете добре черупките на мидите с четка и изтеглите мустаците им, пуснете ги в силно загрята тенджера или дълбок тиган, в който има няколко лъжици зехтин или масло. За 800 г миди са ви нужни около 150 г бяло вино. Подправете мидите със сол, черен пипер, чесън и ситно нарязан магданоз и ги залейте с виното. Задушавайте около 5 мин, след което разклатете добре съда, за да попаднат подправките във вече отворените миди, и сервирайте със свежа салата и студено бяло вино. Страхотна идея е също да ги добавите като плънка към спагети.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X