Напишете дума/думи за търсене

Как да приготвим перфектната паеля лесно и вкусно (+рецепти)

След като научихте как да си приготвите перфектната мексиканска вечеря, време е да извикаме „Оле!“ и да се пренесем в Испания. Паелята е най-популярното и типично ястие там, но изобщо не е трудно за приготвяне, нито пък са ви необходими някакви специални умения, продукти и подправки. В същото време е леко, здравословно и чудесно подхожда на летните вечери със семейството и с приятели. Паелята е великолепна идея за ястие за повече хора, защото се приготвя в голям съд и може да нагости и да изпълни с аромати и приятни вкусови усещания и най-претенциозните гастрономи.

Самата дума паеля означава тиган, но днес ястието е придобило такава популярност, че думичката се ползва предимно за него. То произхожда от Валенсия и като всяко широко популярно ястие има толкова на брой разновидности, че оригиналът му отдавна е загубен под тяхната пъстрота и многообразие. Днес за оригинална рецепта на паеля се счита оризът, приготвен с бульон, пиле и зеленчуци според сезона, подправени с шафран и зехтин. Всичко това се готви в тиган с две дръжки, които са като ушички и ако отидете в Испания, ще ви го сервират в индивидуален такъв. Разбира се, у дома може да го направите и в най-обикновен тиган. Оризът, който ви е необходим, е дребнозърнест, но внимавайте да не го преварите, защото тогава паелята ще „лепне“ и няма да има нужните консистенция и вкус.

Оригинално паелята се приготвя на открит огън и на дърва със силен аромат. Във Валенсия има купища портокалови дръвчета и там може да си позволят да „ароматизират“ благодарение на тях допълнително ястието. Паелята се сервира и се консумира с дървена лъжица, ако искате да спазите изцяло традицията.

Иначе имате пълна свобода на избраните продукти – може към ориза да добавите различни видове месо и морски дарове, различни видове зеленчуци. Бульонът също позволява да е всякакъв, но най-добре я пригответе с домашен бульон – от кости, от пиле, от зеленчуци също. Употребявайте най-добрия зехтин и ако в рецептата има вино, не пестете охубавото вино. Знаете, че принципът е да готвим с такова вино, каквото бихме пили самите ние.

Ако приготвяте паеля с морски дарове, месо и зеленчуци, най-вероятно ще ви се наложи предварително да сготвите морските дарове. Например мидите, които пасват страхотно на паелята, трябва да са сварени. Ако ползвате зеленчуци, които имат нужда от повече от 6-7 минути топлинна обработка, също трябва да ги имате полуготови предварително. Това важи и за месото.

Паелята може да бъде много семпло блюдо, приготвено с 3-4 съставки и шафран, но ако сте по-уверени в себе си и разполагате с време, може да го превърнете в истинско произведение на кулинарното изкуство.

Основният принцип е:

1 Запържване в зехтин на месото и/или морските дарове.

2 Добавяне на зеленчуците.

3 Оризът също влиза в играта.

4 Бульонът обединява всички съставки и се грижи за формулирането на цялата паеля.

5 Добавките и украшенията са по избор, но ако съдържа морски дарове, паелята обича лимоновия сок накрая.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X