Напишете дума/думи за търсене

Коледа (не) е време за скандали

Ако искате перфектни празници, купете настролни игри, изключете телефона и озаптете очакванията си

Отново е сезонът на подаръците, чудесата, роклите с пайети, милите еленчета и... семейните скандали. Факт е, че има прекрасни неща около коледните празници, но почти във всяко семейство се стига до напрежение и размяна на нелицеприятни реплики. От една страна, това се случва заради целия шум и напрежение – какво ще сготвим, какво ще подарим, кого ще поканим, у кого ще отидем, а и не на последно място от къде ще намерим пари за всички предстоящи моменти?

От друга страна, очакванията от празниците са големи. Рекламите по телевизията ни бомбандират с въображаеми домашни идилии, в които най-сериозният проблем е, че някой си лекьосва бялата риза. Разбира се, всички останали го гледат щастливо, защото изпод масата веднага се подава препарат против петна, който мигом решава драмата. Ние самите също надуваме на макс очакванията си от Коледа и Нова година.

Представяме си колко ще е хубаво да не ходим на работа, да не трябва дори да излизаме от вкъщи и че животът по пантофи и гуреливи очи е райски. Е да, ама не съвсем. Все някой трябва да изведе кучето, да сготви сармите, да пусне прахосмукачка... Моментите на тиха и свята радост са наистина кратки и за да им се насладим, е добре да не ги товарим с излишни очаквания. Както и да планираме добре останалата хамалогия на празника.

Разговор с половинката

Особено ако сте отскоро заедно, е добре да проведете този разговор, за да разберете какви са представите и очакванията на другия за идващите празници. Както и да споделите своите. Обяснете кротко и разумно какви са били преживяванията ви във връзка с празниците до този момент. Може да свързвате Коледа с много гости или пък обратното, с изключен телефон и дебел юрган.

Може да сте свикнали да ходите на ски, вместо да дебелеете по трапезите. Може да не обичате да правите материални подаръци – тогава двамата бихте могли да се разберете да си подарите едно пътуване заедно. Важното е да говорите още сега, в началото на декември, за да няма разочарования по-късно. Ако вие искате истинска елха, а партньорът ви – изкуствена, може да теглите чоп или пък да направите вие компромис за това, а той – за нещо друго. Разберете се отсега дали ще ходите при вашите родители или при неговите, или може би ще съберете цялото семейство у вас? Но да повторим – говорете кротко, разумно и спокойно. Дори да имате противоречия, те не са фатални. Важното е да запазите вашите взаимоотношения и да изкарате един спокоен празник, пък дори и с изкуствена елха в хола си.

Не се сравнявайте

В ерата на социалните мрежи всички се сравняваме за щяло и нещяло. Защото виждаме хората, живота и отношенията им през „кривия макарон" на фейсбук и инстаграм. И макар да знаем чудесно, че нищо не е такова, каквото е в социалните мрежи, несъзнателно започваме непрестанно да се сравняваме.
Ама колежката Петрова е на спа и мъжът й й е подарил пръстен с диамант. Браво на колежката и браво на мъжа й, но да не забравяме, че често подаръците, с които половинките се изхвърлят, са подаръци от чувство за вина. Може би пък мъжът на Петрова тази година не е бил много кротък и има нужда да спечели благоволението й отново? Нека никога не забравяме, че зад „перфектната картинка" винаги стои не толкова перфектна история. Затова пък сравненията са убийствени и за нашата психика и самочувствие, и за отношенията ни с половинката. Съсредоточете се върху това, което той/тя ви дава и спрете да се тормозите от онова, което не може. А ако успеете да си нпаравите 1-2 дни дигитален детокс, ще ви подейства още по-добре.

Неутрални теми за разговор и внимателно с алкохола

Ако става въпрос за отношенията в разширения състав на вашето семейство, когато седнете на празничната трапеза, опитайте да поддържате неутрален разговор. Много често настроението ескалипа в неприятна посока, ако засегне някого. В никакъв случай не се поддавайте на политически теми, не поучавайте никого какво да прави и как да живее по-добре, не правете тънки намеци за килограми, безбрачие и темподобни.

Може да се съсредоточите в някаква игра – те са относително безопасна територия. Купете си настолни игри или пък играйте на филми, думи или нещо друго. Така ще включите и по-младите членове на семейството, вместо да висят по телефоните си.
И внимавайте с алкохола. Неизбежно е да пийнем повече по празниците, но алкохолът прави много хора раздразнителни и рискът от скандали скача.

Когато се изнервите или обидите за нечия вметка, пребройте до 5, преди да отговорите. Замислете се, че това е Коледа, че сте я чакали 12 месеца и че не си струва за нещо дребно да си разваляте усещането за празник. Прегърнете хората до вас, благодарете им и си пожелайте повече търпение и мъдрост през новата година.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X