Напишете дума/думи за търсене

Ах, тази менопауза!

От партньор, който не разбира психическото ни натоварване, до поредния ретрограден Меркурий, който може да влуди и най-тежкия практик, ежедневието ни изобилства от поводи за нервност, гняв и изблици на сълзи. Особено ако сме минали 40-те си години и се опитваме да жонглираме с отглеждане на деца, грижа за вече възрастни родители, кариера и т.н. На всичко отгоре точно в този период попадаме в още един капан, който ни предизвиква физически, емоционално и ментално дори: перименопауза, а след това и самата менопауза.

Обикновено започва с нередовни менструални цикли – един месец цикълът идва както обикновено и протича нормално, на следващия закъснява или пък избързва със седмица и трае 3 или пък 13 дни. Аномалиите са сериозен брой и не могат да бъдат предвидени. Официално този „чудесен период" се води за финиширал, ако цикълът ни не е настъпвал в продължение на 12 месеца. Тогава можем да кажем, че сме „в менопауза".

Въпреки че този жизнен етап е добре известен, всъщност има различни стадии на менопаузата, които е важно да разпознавате и разбирате.

Перименопаузата означава „около менопаузата". Известна е още като преходна фаза към същинската менопауза. Въпреки че и двете са част от един и същ цялостен преход в живота, менопаузата и перименопаузата имат различни симптоми и възможности за лечение.

Пременопауза и перименопауза

Пременопаузата и перименопаузата понякога се използват като синоними, но технически имат различни значения.

Пременопаузата е, когато нямате симптоми на перименопауза или менопауза. Все още имате менструация – независимо дали е редовна или нередовна – и се счита, че сте в репродуктивна възраст. Може да настъпят някои хормонални промени, но няма забележими изменения в тялото ви.

От друга страна, по време на перименопаузата ще започнете да изпитвате симптоми на менопауза. Те биха могли да включват:

- промени в менструалния ви цикъл
- горещи вълни
- нарушения на съня
- промени в настроението

Перименопаузата настъпва доста преди официално да влезете в менопаузата. Всъщност хормоналните промени се наблюдават 8 до 10 години преди менопаузата. Това се случва по време на 30-те или 40-те години.

Характеризира се със спад в естрогена, основния женски хормон, произвеждан от яйчниците. Нивата на естроген могат да „скачат" и „падат" в определени моменти, което причинява нередовен цикъл и други симптоми.

По време на последните етапи на перименопаузата тялото ви ще произвежда все по-малко естроген. Въпреки резкия му спад все още е възможно да забременеете. Перименопаузата може да продължи от няколко месеца до 4 години.

Менопаузата официално започва, когато яйчниците произвеждат толкова малко естроген, че яйцеклетките вече не се освобождават. Това също води до спиране на цикъла ви. Може да влезете в менопаузата по-рано от нормалното, ако:

- имате фамилна анамнеза за ранна менопауза
сте пушач
- сте имали хистеректомия или оофоректомия
- сте били подложени на лечение на рак

Симптоми на перименопаузата:

- нередовен цикъл
- периоди, които са по-тежки или по-леки от нормалното
влошаване на предменструалния синдром (ПМС) преди цикъл
- чувствителност на гърдите
- качване на тегло
- промени в състоянието на косата
- сърцебиене
- главоболие
- загуба на сексуално влечение
- затруднения в концентрацията
- загуба на памет
- мускулни болки
- инфекции на пикочните пътища
- проблеми с плодовитостта при жени, които се опитват да забременеят

Симптоми на менопаузата:

- нощно изпотяване
- горещи вълни
- депресия
- безпокойство и/или раздразнителност
- промени в настроението
- безсъние
- умора
- суха кожа
- вагинална сухота
- често уриниране

Внимавайте с холестерола

Перименопаузата и менопаузата може да повишат нивата на холестерола ви. Това е една от причините, поради които жените в постменопауза са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания. Препоръчва се да изследвате нивата на холестерола си поне веднъж годишно.

Кога трябва да потърсите лекар

Не е задължително да посетите акушер-гинеколог, за да получите диагноза за перименопауза или менопауза, но има случаи, когато това все пак се налага. Потърсете професионална помощ веднага, ако имате:

- зацапване след цикъл
- кръвни съсиреци по време на вашия цикъл
- кървене след секс
- менструални периоди, които са много по-дълги или много по-кратки от нормалното

Някои възможни обяснения са хормонален дисбаланс или маточни фиброиди, като и двете са лечими. Въпреки това е най-добре да изключите възможността за рак.

Трябва също така да се обадите на вашия гинеколог, ако симптомите на перименопаузата или менопаузата станат достатъчно тежки, че да пречат на ежедневието ви.

Помощни средства и лечение

- Естроген

- Хормоналната терапия, която се препоръчва в тези периоди, работи чрез нормализиране на нивата на естрогена, така че внезапните хормонални скокове и спадове да не причиняват неприятни симптоми. Някои форми на естроген дори могат да помогнат за намаляване на риска от остеопороза.

- Естрогенът се предлага както със, така и без рецепта. Обикновено се комбинира с прогестин и може да се открие в различни форми, включително хапчета, кремове, гелове и т.н.
- Другите лекарства за менопауза са по-целеви. Например вагиналните кремове и глобули могат да облекчат сухотата, както и болката при полов акт.
- Антидепресантите помагат на тежките пропадания и промени в настроението. Препаратът габапентин може да бъде опция за горещите вълни.

Домашни средства за перименопауза и менопауза

Има и методи, които можете да използвате, за да облекчите симптомите си у дома. Редовните упражнения ще помогнат за подобряване на настроението ви. Те са превенция срещу наддаването на тегло и действат срещу горещите вълни.

Ако до навършване на 40 още не сте включили някаква форма на физическа активност в ежедневието си, сега е моментът да го направите и да свикнете да отделяте редовно време за спорт и/или повече движение. Някои жени, особено ако никога досега не са били активни, се плашат, че спортът ще ги изморява или ще им отнема твърде много време. Вече може да го практикувате под толкова много форми, че не съществува никакво извинение да не го правите. В Youtube ще откриете упражнения по 10 или по 20 минути, които са приятни, не изискват нищо особено освен една постелка и желание да се погрижите за себе си. Само не тренирайте преди лягане, тъй като това може да засили безсънието ви.

Почивката е не по-малко важна. Опитайте да имате всяка вечер релаксираща дейност преди лягане, като нежна йога или топла вана. Избягвайте дрямките през деня, тъй като това може да попречи на способността ви да спите през нощта.

Добре е също така да обърнете внимание на диетата си и да избягвате обилните хранения. Ако пушите, спрете. Ако обичате да си пийвате, правете го умерено. Ограничете кофеина до малки количества и го приемайте само сутрин.

Да, не звучи като най-веселия период в живота ви и като всеки преход може да се окаже доста тежък. След това обаче ще бъдете отново свободни да правите любов без никакви притеснения от нежелана бременност, да пътувате без стрес, че може да „ви дойде" и, о, слава Богу, край с ужасяващия предменструален синдром! Да му мислят по-младите!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X