Напишете дума/думи за търсене

Отивате на ски? Забравете пяната за лице и се запасете с SPF фактор 50

Ходенето на ски и изобщо ваканциите на планина са един от най-прекрасните моменти от целия зимен период. Освежаващо, стягащо тялото, отпускащо душата, сближаващо ни със семейство и приятели. Често обаче забравяме за нещо много важно – грижата за кожата, най-големия орган на нашето тяло. Тя е специфична, когато сме изложени на толкова различни атмосферни условия по цял ден. И лесно може да се напука, изсъхне и да се разрани. А последствията ще траят много по-дълго от самата ваканция.

Оставете пяната за почистване у дома

Когато стягате багажа си и си приготвяте козметичната чантичка, оставете своя почистващ препарат с пяна у дома, съветват дерматолозите. Почистващите препарати с пяна са изключително ефективни за премахване на излишните мазнини и пот, което ги прави страхотни продукти за лятото. През зимата, и особено когато лицето ви ще бъде изложено на ниски температури, е най– добре да ползвате нежен крем и обикновен почистващ препарат, за да съхраните защитната бариера на кожата си. Обяснението е, че студеният въздух и топлината на закрито не предоставят на кожата влажност и са способни да дразнят и изсушават. Сухата кожа на лицето, от своя страна, причинява появата на бръчки.

Забравете за горещи вани и душове

След като сте мръзнали с часове и сте се борили със снега и ветровете по пистите, взимането на гореща вана или душ си е направо задължително. Но само ако не държите на добрия вид и благосъстояние на кожата си. Доколкото можете да удържите на изкушението, затоплете се бързо и излезте от банята. Когато прекараме продължителен период от време в тези страшно топли помещения, ние лишаваме кожата си от естествените й мазнини, като по този начин я изсушаваме още повече. Ако все пак държите на удоволствието с топлата вана, добавете във водата някакво масло и хидратирайте задължително след това цялото си тяло с богат лосион или крем.

Не пропускайте слънцезащитата

Трябва да нанасяте слънцезащитен крем всеки ден. Няма значение, че е зима и че слънцето не ви изглежда изгарящо. Всъщност то е такова и ако се замислите, със сигурност ще си спомните за случай, когато сте изгаряли по време на ски. Слънцезащитата от най-висок фактор е най-важният съвет, когато става въпрос за здраве и хубост на кожата. Отгоре на всичко, снегът отразява слънчевите лъчи и засилва вредното им влияние.
Дерматолозите препоръчват поставянето на крем със SPF 50 на всеки няколко часа, защото той не действа по-дълго от това. Затова слагайте преносима тубичка в джоба на скиекипа си и при всяка почивка мажете лицето и врата.

Добър хидратиращ продукт против зачервявания

Дерматолозите предлагат да се снабдите с добър хидратиращ продукт, който ще създаде бариера между кожата ви и околната среда. Добре е в него да има и съставки против зачервяване, тъй като вятърът и ниските температури ще повлияят на капилярите на кожата и ще се събудите със зачервено лице още на втория ден.

Погрижете се и за ръцете си

Кожата на ръцете е тънка и деликатна. Знаете, че възрастта винаги си личи по ръцете на една жена. Това не е случайно. Те са изложени на всички битови и житейски предизвикателства, а грижата ни за тях обикновено се заключава до мазане с крем 1-2 пъти на ден. Задължително е да имате хубави ръкавици през цялото време по време на скиваканцията си. Естествената материя на ръкавиците отвътре ще ги предпазва добре. Въпреки че ръцете ви ще бъдат с ръкавици, използвайте слънцезащита и за тях поне веднъж на ден. И хидратирайте на няколко часа.


Устните също не бива да страдат

Кожата на устните е най-тънката и като такава не осигурява добра защита срещу ниски температури, вятър и слънце. Обикновено скиорите не тръгват без балсам за устни в себе си, но той невинаги е със SPF фактор. Не само че е добре да си вземете слънцезащитен балсам за устни, но се препоръчва да правите и маски на устните си в края на ваканцията. Може да ги намажете с мед и да го измиете след половин час. Разбира се, има и козметични варианти за допълнителна хидратация.

Носете дишащо облекло

Не на последно място, вашето облекло е важно и за здравето на кожата. Дерматолозите са на мнение, че най-отдолу трябва да имате хубаво термобельо от естествени материали и да надграждате в зависимост от метеорологичните условия. Основният слой трябва да е удобен и да може да отвежда влагата от кожата ви. Избягвайте да носите дрехи, които може да причинят прекомерно триене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X