Напишете дума/думи за търсене

Бели петънца по ноктите алармират за гъбична инфекция

Гъбичките причиняват главоболие, безсъние, отпадналост и неспособност за концентрация, твърдят лекари. Кожните проблеми докарват алергии, стомашни болки, разстройство, запек, подути крака и болки в ставите. Най-трудно, дори за лекарите, е да определят откъде идват симптомите на заболяването.

Основният причинител на заболяването е бактерията Candida albicans. Тя "свива" гнездо в дебелото черво. Причинява и повечето инфекции на кожата, лигавицата и ноктите. Освен това предизвиква вагинални инфекции, дерматологични проблеми при бебетата, възпаление на слизестата ципа на устата. Гъбичките стават истински опасни, когато се разпространят в тялото. Изброените оплаквания са резултат от действие на гъбички на стомаха. Причинителите на болест в повечето случаи са част от естествената флора на стомаха.

У почти всеки човек живее бактерията Candida ablicans, без той да се оплаква и от най-малкото неразположение. Гъбичките се захващат за стените на стомаха и се борят за храната с естествените си врагове - стомашните бактерии. Захарта е магнит и за двата вида бактерии. Затова дълго време специалистите смятаха, че богатата на захар храна е главният виновник за образуването на гъбичките. Сега обаче се установи, че в сладка среда се размножават и стомашните бактерии. Така равновесието се запазва.

Гъбичките могат да развият болестотворен потенциал, ако флората на стомаха трайно се уврежда. Антибиотиците са сред основните дразнители на стомаха, които предизвикват активирането на стомашните гъбички. Хормоналните изменения в организма, които се появяват по време на бременност, стимулират пък вагиналните гъбички.

Вредни антибиотици
Несъмнено съвременната масова употреба на антибиотици срещу обикновени болежки води до увеличаване на гъбичните инфекции, категорични са медиците. Често хората гълтат антибиотици за здравословни проблеми, които могат да отшумят от само себе си. След прекратяване на антибиотичното самолечение бактериите в червата много бързо се връщат към нормалното си поведение. В редки случаи обаче гъбичките се размножават експлозивно, успяват да пробият стената на червата и попадат в други органи. Подобно развитие обаче е възможно само тогава, когато защитата на организма е парализирана. Първите симптоми за необикновено размножаване на гъбичките в червата е липсата на желязо и цинк, твърдят лекари.

Гъбичките "изсмукват" от организма тези минерали. Белег за недостиг на цинк са белите петънца по ноктите и косопадът.

Киселото зеле е враг на гъбичките
Млякото и млечните продукти съдържат млечна захар, която е важна за подхранване на чревните бактерии. Те са врагове на гъбичните бактерии. Киселите млечни продукти, като киселото мляко например, създават неблагоприятна среда за гъбичките в червата. Сирената също блокират развитието на гъбични инфекции.

Изключение обаче правят всички видове сирена, които съдържат гъби на мухъла. Овесените продукти, пшеничните кълнове, бобовите растения и киселото зеле подхранват чревните бактерии и омаломощават гъбичните. Яйцата снадбяват организма с белтъчини, а гъбичките се "страхуват" от тях. Освен това яйцата даряват тялото с витамини, които укрепват клетъчните стени. Ако нивото на холестерина ви обаче е високо, не прекалявайте с яйцата, съветват специалисти.

Течностите - вода, неподсладен чай - отмиват отпадъчните вещества от гъбичките. Лекарите съветват да избягвате захарта и сладките плодове. Използвайте плодов оцет. Той отстранява гъбичките от стомаха.

Лечебни растения
Ако в дневното ви меню присъства див чесън, можете да сте спокойни, че той ще неутрализира гъбичните бактерии в стомаха. Балканският чай укрепва лигавицата на стомаха. Освен това лекарите го препоръчват за много стомашни проблеми. Подправки като чесъна и карамфила утежняват живота на гъбичките. Затова ги използвайте обилно. В сравнение с нетрадиционните методи на лечение по-изпитани са медикаментите, които съдържат нистатин и негови сродни вещества. Те нормализират нивото на гъбичките. Бактерията Candida albicans обаче не може да бъде победена напълно от нито един метод на лечение, констатират медици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X