Напишете дума/думи за търсене

Помага ли цинкът срещу респираторни заболявания?

Добавките с цинк могат да бъдат полезни в борбата с някои респираторни заболявания. Този елемент участва в диференциацията на белите клетки, които са жизненоважни за гарантиране на ефективността на имунната система.

Идеалното нещо е да поддържате нивата на цинк в адекватни граници, за да предотвратите проблеми. Но дори когато се развият инфекции, консумацията му може да помогне за възстановяването.

Цинкът и имунната система
Това вещество се намира в големи количества в месото и ядките. Това е основен микроелемент и е жизненоважно да го включим в нашата диета, за да предотвратим дефицити, които биха могли да повлияят на нормалното функциониране на физиологията.

Според проучване, публикувано в списанието Nutrients, този елемент участва в много сигнални процеси и предизвиква епигенетични модификации, които се считат за полезни за нашата защита.

Изследване, публикувано в списание Advances in Nutrition, твърди, че цинкът действа като антивирусно средство и неговият дефицит би увеличил честотата на инфекциите. Не само предпазва дихателната система, но ниските нива могат да бъдат свързани с по-висок риск от заразяване с вируса на човешката имунна недостатъчност. Поради тази причина добавките с елемента са установени за профилактика и лечение на патологии, причинени от вируси.

Въпреки това, както при другите микронутриенти, има оптимална доза. Добавката може да бъде от полза, стига да не се превишават определени граници.

Както се посочва в статия, публикувана в Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, човешкото тяло съдържа между 2 и 3 грама цинк. Превишаването на това количество може да има неблагоприятни последици. Дневният оборот на минерала е приблизително 0,1%.

Препоръчителната дневна доза цинк се предлага да бъде между 9 и 11 милиграма. Жените обикновено се нуждаят от малко по-малко. Мъжете се нуждаят от повече, защото този елемент участва в синтеза на тестостерон в тестисите.

Във всеки случай добавките могат да осигурят до 15 милиграма от минерала; количество, което не се счита за токсично за организма. Въпреки това винаги трябва да вземете предвид коментарите на производителя върху етикета.


Полезни ли са добавките с цинк?
Те не само помагат за предотвратяване на респираторни заболявания, причинени от вируси, но също така помагат за намаляване на тежестта на симптомите. Това улеснява лечението и подобрява качеството на живот на пациента.

Предполага се, че използването на такива продукти улеснява контрола на инфекцията от ден 3 нататък. По този начин ще има ранна ремисия на признаците на заболяването.

В някои случаи е установен 28% по-нисък риск от респираторни симптоми след употребата на добавки с цинк като превантивен механизъм. Дозатор за спрей за нос с много ниска доза може дори да се използва за ограничаване на риска от прогресиране на заболяването.

В крайна сметка това лечение е не само безопасно, но и много минимално инвазивно. Може да се използва при обикновени настинки. По този начин ще избегнете приема на твърде много лекарства, които не са без странични ефекти и могат да попречат на нормалното функциониране на черния дроб. Същото не важи за цинка.

Добавките с микроелементи се понасят добре от почти всички пациенти. Те са евтини и токсичността е много ниска.
Това обаче не означава, че е препоръчително да ги консумирате във всякакъв контекст. Те също могат да имат определени противопоказания.
Винаги е най-добре първо да се консултирате със специалист.

Добавките обикновено са безвредни, но трябва да се спазва максималната доза, установена за всяко вещество.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X