Напишете дума/думи за търсене

В търсене на изгубената хармония

Напоследък е все по-модерно да нямаш време, да ходиш на фитнес и да живееш от диети. Този състезателен ритъм изглежда като залог за успеха. Да се реализираш в кариерата възможно по-млад, да си в крак с последния писък на модата, техниката, автомобилите - така съвременният човек се чувства в "топформа", на гребена на вълната. Е, разбира се, само той си знае какво плаща за това. Но предпочита да си премълчи за цената. Все по-често забравяме, че животът не е бясно надбягване с препятствия, а е шанс да се насладим на хармонията. Защото тя съществува навсякъде и придава истинска сладост на дните ни. Замислете се кога за последен път сте се разхождали из парка, кога сте "се поглезили" с кино или театър, кога сте се отдали на увлекателно четиво. Радват ли ви контактите с хората, общувате ли достатъчно, и то с положителни личности?

Да си пребогат самотник, е доста тъжна равносметка, докато обграденият от семейство и приятели човек с нормален жизнен стандарт излъчва щастие. Започнем ли да търсим хармонията - първо с душата си - в културата ни на живот, във взаимоотношенията и връзката ни с околния свят, вече сме на правилен път. Защо вместо през уикенда да си уговаряме среща в центъра на града - сред шумотевица и прахоляк - и да седим в задимено заведение, не се поразходим сред природата, защо не си устроим пикник през дългите летни дни? Сред зелената свежест на планината или на живописния морски бряг душата ни се възражда истински и човек преоткрива себе си, черпейки от извора на Природата. Връщайки се към изначалната си връзка с нея, бихме успокоили жизнения си ритъм и бихме противодействали на стресовите фактори. Нима не съзнаваме, че тя е тази, която определя биологичното ни и цялостно равновесие. Известна китайска поговорка предупреждава: "Който нарушава законите на природата, го сполита нещастие".

Колко често се заслушваме в нейния глас? Или по-скоро махваме важно с ръка и си караме по старому. Факт е, че сме приучили организмите си на недоспиване, изтощение (психическо и физическо), на нездравословен или нередовен хранителен режим, обездвижване и бягство от природната среда. С тези аномалии специалистите обясняват и по-голямата част от болестите на века.

Може би собствената ни небрежност и неразумност се връщат като бумеранг върху нас. А природните правила и изисквания са съвсем прости. Съблюдаването им ни се отплаща със здраве, енергичност, тонус и воля за живот. Оттам настъпва и хармонията със себе си и със света. Така, благодарение на един правилен, умерен и разумен живот и самодисциплина, бихме избегнали нуждата да се възстановяваме по изкуствен път. Експертите по природосъобразен живот упорито ни припомнят ползата от ранното лягане и ставане.

Сънят преди полунощ е два пъти по-пълноценен, твърдят те. Дългата следобедна дрямка пък действа доста отпускащо, а настъпи ли след обилен обяд, става причина за склерозиране. И тъй като човешкият биоритъм е пряко свързан със слънчевата енергия, препоръчително е да се будим още с изгрева на слънцето, така че да оползотворяваме изцяло енергията на започващия ден. "Има хармония и ритъм в цялото битие. Целият космос е проникнат от музика и движение, съчетани в едно цяло. Доказано е от физиката, че светлината, която излиза от слънцето, пулсира, че в нея има една ритмичност, каквато има и в движението на човешкото сърце" - учи големият Петър Дънов. Такъв здравословен режим предполага ранно лягане вечер - не много след 22 часа, което означава вечерята да се приема докъм 18-19 часа.

Така организмът няма да бъде претоварен с храна непосредствено преди съня и ще може да си почива по-качествено през нощта, а на сутринта сами ще се убедите колко важна е закуската. Специалистите твърдят също, че най-много течности следва да изпиваме именно сутрин, а не привечер, както сме свикнали. Препоръчителни са соковете от плодове и зеленчуци, също и много минерална вода. За по-свежо начало на новия ден направете лек масаж на тялото и се разтегнете приятно със серия гимнастически упражнения (на ободряващ музикален фон), вземете разхлаждащ душ, въоръжете се с положителна нагласа и спокойствие. И вместо да се чудите къде по-близо до работното място да паркираме колата, извървете максимална част от пътя до офиса пеша. Това разчупване на стереотипа ще стимулира кръвообращението, ще подобри мозъчната ви дейност и трудоспособността ви през целия ден. А вечер, вместо капнали от умора първо да се нахвърлите върху яденето, сменете деловия костюм с нещо удобно и необременено от деня ви.

Интересно е да се замислим как сякаш и дрехите "попиват" от умората на деня, как и те се нуждаят от подмяна и "почивка".

За да релаксирате по-пълно у дома, пуснете си хубава музика, посветете се на най-приятното ви занимание или излезте на разходка. Прераждащо е въздействието на вечерния душ, който сякаш отмива душата и тялото от наслоеното в делника напрежение. Той ободрява, но и успокоява сетивата. Почти като терапевтичен сеанс след работа може да ви подейства разговор по телефона (запазената марка на дамите) или среща с приятен за вас човек, както и компанията на любимия. А защо не и парти в предпочитан клуб, танци и забава? Ако пък нощната ви почивка не е достатъчно пълноценна, избавете спалнята от компютъра и други затормозяващи предмети. Нека за вас спалнята се асоциира с атмосфера на блаженство и отпускане, на нежност и омайни аромати. Старайте се съзнателно да си лягате необременени от дневните грижи. Нека поне в спалнята комфортът ви да бъде пълен, а сънят - здрав и отморяващ. Ако искаме да сме до край полезни на себе си, наред с балансирания и здравословен хранителен режим, трябва да се погрижим и за физическата си форма. Заседяването от работните дни можем поне частично да компенсираме със спорт.
Тичане в ранната утрин или плуване няколко пъти седмично, тенис през уикенда или просто каране на велосипед ни поддържат в добра кондиция, помагат да се отърсим от стреса и чрез физическа активност да си подарим дълголетие. Едва ли е лишена от смисъл поговорката "Ако искаш да разбереш как се труди някой, виж как почива". Напоследък все повече ни съветват да оставяме поне неделния ден за автоотмора. И вместо да крадем от него време за вечно недовършените задачи през седмицата, да го посветим на регенериране на силите ни. Да го превърнем в един енергийно и емоционално-зареждащ коктейл. Начините са толкова много! Какво по-сладко от това да поднесеш на душата си поне едно от онези симпатични изкушения, които предлага почивният ден! 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X