Напишете дума/думи за търсене

5 често срещани фрази, които бавно тровят всяка връзка

Да се ​​научите как да общувате ефективно, е основен фактор за всяка щастлива, здрава връзка. Това, което не осъзнавате е, че има често срещани думи и фрази, които може да използвате често, които вбиват клин между вас и вашия партньор. Този тип комуникация затруднява изграждането на близост и отношения, в които трябва да имате доверие и любов.

Кои са 5 общи фрази, които бавно тровят всяка връзка?

1. „Защо?"
Това е само една единствена дума, но може да бъде толкова силно разрушителна. „Защо" не е най-добрият начин да зададете въпрос на някого, с когото искате близост, защото може неволно да създаде отбранителна позиция. „Защо" е езикът на обвинението: „Защо направи това?" „Защо се чувстваш така?"

Въпреки вашите невинни намерения, тази единствена дума кара отсрещния да измисли причини да се защити.
Перифразирайте въпросите си, които започват със „защо", с питания с начало „какво" или „как".
„Защо правя това?" става „Какво получавам от това?"
Усещате ли разликата? Първата версия обвинява, докато втората просто иска да разбере причините за дадено нещо.

2. „Трябва да..."
Ключовите фрази, на които трябва да обърнете внимание, са тези, които започват с „Трябва да...". Те имат потенциала да възпрепятстват близостта, защото предполагат, че вашият партньор трябва да се промени по някакъв специфичен начин, въз основа на вашето мнение.

Когато създавате близост, най-добре е да не представяте мненията си като мандати. „Трябва да" създава задължителност, която ще вбие клин между хората. Опитайте се да се съсредоточите върху собствения си опит в ситуацията. Например „Трябва да си по-настоятелен" може да се превърне в „Бих искала да вземаме повече решения заедно". „Трябва да си по-организиран" може да се превърне в „Чудя се дали може заедно да подредим килера". Споделянето на вашата гледна точка за ситуацията насърчава близостта и предотвратява образуването на празнини.

3. „Съжалявам, ако..."
На почти всеки му е трудно да признае, че е направил нещо нередно. Въпреки това, тъй като всички правим грешки в живота си, извинението е от съществено значение за поддържането на близост за дълъг период от време. Една от най-големите грешки, които хората правят, е да започнат извинението си със: „Съжалявам, ако..." „Съжалявам, ако съм наранил чувствата ти." „Съжалявам, ако си се почувствал така."

Това не са извинения, които създават близост, защото близостта идва от поемането на поне малко отговорност, когато сте направили нещо нередно. Използването на „ако" във вашето извинение ви позволява да избегнете отговорността, като я върнете обратно на другия човек. 

Да се ​извините качествено, означава да сте ангажирани да поемете известна отговорност. „Съжалявам, че..." и „Съжалявам за..." работят безкрайно по-добре от „Съжалявам, ако..." Едно просто „Съжалявам, че нараних чувствата ти" е типът извинение, което сближава хората .

4. „Защо просто не..."
Да давате съвети на партньора си или да предлагате решения на проблеми, е страхотно, когато ги поиска от вас. Но когато половинката ви просто иска да ви разкаже за една от нейните борби, вмъкването на „Защо просто не ..." означава, че омаловажавате усилията, които полага.

От ваша гледна точка изглежда, че човекът до нас би могъл лесно да реши даден проблем, ако просто направи това, което предлагате. Въпреки че това може да не е било вашето намерение, това създава дистанция, защото просто сте обезсилили неговия опит.

Когато вашият партньор се бори с нещо, основната ви задача е да останете присъстващи и ангажирани. Тази позиция в самата си простота създава най-голяма близост. И когато той е готов да направи нещо различно, тогава предложете да помогнете с идеи за решения.

5. „Не точно сега"
Повечето от нас водят натоварен живот и невинаги е възможно да зарежете това, което правите, за да слушате как е минал денят на съпруга ви или да приемете обаждането на майка си. Независимо от това, постоянното ангажиране с тези, с които искате да останете близки, е изключително важно и фразата „не точно сега" без никакви последващи действия насърчава чувство на отхвърляне. Ако сте погълнати от нещо в момента, в който партньорът ви иска да ви ангажира в разговор, опитайте да замените „не точно сега" с молба за определен период от време.

„Дай ми само 20 минути и след това с удоволствие ще те изслушам", предизвиква различно чувство от „не точно сега".

Използвайте тези прости съвети, за да започнете да изграждате близост във вашите взаимоотношения сега. Може да отнеме известно време, докато новите ви езикови навици се утвърдят, но когато го направят, може да видите подобрения във всичките си взаимоотношения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X