Напишете дума/думи за търсене

Трите фронта за борба с мъжкия косопад

Оредяването на косата или както докторите го наричат „андрогенна алопеция“ е генетично обусловено заболяване, характеризиращо се с постепенно изтъняване на косъма и превръщането му във велусен. Това е изключително често срещано състояние, което засяга както мъжете, така и жените. Решихме да се фокусираме върху мъжкия косопад, който е една деликатна и чувствителна за силния пол тема. Един на всеки трима мъже в зряла възраст се сблъсква с проблема. 

Попитахме д-р Ванеса Валянова какви са най-успешните терапии за лечение на този вид косопад.

д-р Ванеса Валянова
д-р Ванеса Валянова

- Д-р Валянова, какви са първите знаци, които показват наличие на андрогенен косопад при мъжа?

- Характерно е постепенното начало и повишеното количество паднали косми. В последствие се забелязва изтъняване на косъма, наличие на по-слабо пигментирани и велусни косми, а крайната фаза може да бъде пълна загуба на коса. Мъжете забелязват постепенно намаляване на предната линия на косата, а по-късно и постепенно изтъняване в слепоочните области, което води до преоформяне на окосмената част на главата. Колкото по-рано един мъж се обърне към специалист, толкова по-вероятно е да има обрат на оплешивяването.

- Какви са причините един мъж да започне да губи косата си, а с това и самочувствието си?

- Голяма роля играе наследственият фактор, т.е. ако баща ви и дядо ви са били плешиви е доста вероятно в някакъв момент от живота си да започнете да губите коса. Андрогенната алопеция, както показва и името й, се причинява от повишени нива на мъжките полови хормони (андрогени). Други причини могат да бъдат преминало наскоро тежко заболяване, нежелана странична реакция от прием на някои лекарства или хронична умора и стрес.  При първична консултация и преглед първо изключваме гъбични инфекции на скалпа. Също така назначаваме набор от лабораторни изследвания, които да ни дадат информация за евентуално наличие на дефицити (вит. Д, вит. В12, цинк, желязо). При свалянето на анамнезата се интересуваме и от приема на протеини, които са ключов елемент в изграждането на косъма. Понякога при стриктни диети или веганство, косата може да пострада. Сигурно няма да изненадам никого, ако кажа, че тютюнопушенето също оказва негативно влияние. Никотинът стеснява кръвоносните съдове и затруднява кръвообращението на скалпа.

- Какви са подходите за лечение, които дават резултат?

- Можем да определим три основни фронта, на които да водим войната с мъжкото оплешивяване. На първо място това е начинът на живот – да се състави пълноценен хранителен режим, богат на белтъчини и есенциални за косата хранителни вещества и витамини, ако е необходимо и допълнително суплементиране. Да се намери подходящ начин за редуциране на стреса – спорт, медитация, хоби. Да се изгради подходящ хигиенен режим за скалпа с адекватни за съответния човек продукти. Тук можем да добавим процедурите с PRP и мезотерапиите на скалпа. Това са инжекционни методи за въвеждане на подкрепящи растежа и възстановяващи косъма съставки. Обикновено в мезотерапиите се съдържа хиалуронова киселина за хидратация на зоната, пептиди за регенериране на космения фоликул и удължаване на анагенната фаза на косъма. Плазмотерапиите пък разчитат на собствените тромбоцити, които въведени в конкретната зона, възстановят здравината на косъма, уплътнят и регенерират новорастящите косъмчета и дори ограничат депигментацията (побеляването).  Най-новото откритие в тази област е прилагането на екзозоми. Въведени в скалпа след микронаранявания с дерма ролер или дерма пен, те възстановяват епигенетичния зародиш, възстановяват и укрепват косъма. Естетичните лекари залагат много на екзозомната терапия с добавени растежни фактори и фито-пептидни фракции, защото успява да покачи с цели 177% полиферативния индекс и да ускори със 116% IGF1 (свързан със синтеза на хормона на растежа) производството. След процедурата се отчитат забележителни ефекти, в това число продължаване на анагенната фаза чрез стимулиране на FSC (стволовите клетки на космения фоликул, които поддържат в здравословен ритъм циклите на растеж на косата). Също се радваме на увеличен синтез на кератин и подобрена васкуларизация на зоната около фоликулите.

Втората линия е овладяване на възпаленията, метаболитните и автоимунните заболявания в организма. Знае се, че диабет, лупус, ХИВ / СПИН, анемия, тежък и продължителен хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм могат да влияят негативно върху растежа на здрава коса. Косопад може да причини дори баналният себореен дерматит. Тук ролята на лекаря е да проведе необходимите лабораторни тестове, за да открие първопричината за разреждането на косата и да насочи към адекватна терапия.

Третото ни оръжие за борба с андрогенната алопеция е намаляване на DHT в организма. Установено е, че косата е особено чувствителна спрямо наличието на дехидротестостерон. Той свива космените фоликули, съкращава живота им и намалява продукцията на здрави косми. DHT се получава чрез ензим 5-алфа редуктаза от свободния тестостер, т.е. инхибитори на дехидротестостерона могат значително да помогнат в предотвратяване на оплешивяването. Само две лекарства в момента имат FDA одобрение за лечение на андрогенна алопеция:  миноксидил (андрогенно-независим агент) и финастерид (инхибитор на 5-алфа редуктаза тип 2). Силно препоръчвам употребата им да става след лекарска препоръка и под лекарско наблюдение.  Научно доказано е, че миноксидилът удължава продължителността на анагенната фаза и значително подобрява кръвоснабдяването на фоликула. (30) Повторният растеж на коса след терапия с миноксидил е по-изразен на темето, отколкото във фронталните области и идва поне след 4 месеца употреба. Продължаването на локалното лечение с лекарството е необходимо за неопределено време, тъй като прекъсването  води до бързо връщане към загуба на коса. Знае се, че по-добре на терапия с миноксидил реагират мъже, които имат отскоро  андрогенна алопеция и косопадът е засегнат по-малки области. Доказано е, че финастеридът намалява прогресията на андрогенната алопеция при мъжете и осигурава нов растеж предимно в челната област. Приемът на финастерид трябва да продължи за неопределено време, тъй като прекъсването води до постепенно прогресиране на оплешивяването. Алтернатива на тези медикаменти, но разбира се с много по-слабо действие, са маслото от розмарин, Saw palmetto, корени от коприва, тиквени семки и Pygeum (Prunus Africana). Тяхното действие е в намаляването на дейността на ензима  5-алфа редуктаза и имат отлични резултати в комбинация с PRP на скалпа.

За консултация: 02 439 3131, Хил клиник

 

  • Ключови думи:
X